Verkkosivujen rooli yrityksen myynnissä ja kasvussa on usein suurempi kuin osataan kuvitella. Monelle yritykselle, etenkin B2B-puolella sivusto on tärkein yksittäinen kanava uusien asiakkaiden tavoittamiseen – joko suoraan tai välillisesti. Siitä huolimatta sivuston uudistukseen ei aina varata aikaa tai budjettia sen todellisen painoarvon mukaisesti.
Kun projektiin kuitenkin lopulta lähdetään, on ratkaisevan tärkeää, että sen toteuttaa toimija, joka tietää, mitä kaikkea prosessiin kuuluu – ja mitä ei kannata tehdä.
Tässä artikkelissa esittelemme konkreettisesti, miten verkkosivuprojektimme tyypillisimmin etenee vaiheittain. Tätä prosessia on kehitetty ja hiottu yli 10 vuoden ajan ja sitä parannetaan jatkuvasti asiakastyön ja kokemuksen kautta. Meillä Sinisellä Härällä verkkoprojekti on ennen kaikkea suunnittelutyötä, jonka tavoitteena on kasvattaa asiakkaan liiketoimintaa.
Tositarina miten voi käydä, jos sivustoa ei suunnitella ja toteuteta huolella
Haluan konkreettisena varoittavana esimerkkinä kertoa lyhyen tositarinan. Asiakas päätyi valitsemaan kilpailutuksessa sivustonsa toteuttajaksi huomattavasti keskiarvoa halvemman toimijan, jolla ei lopulta ollutkaan kokemusta vaativista verkkokauppaprojekteista. Sivusto rakennettiin valmisteeman päälle, ja projektissa säästettiin suunnittelussa, integraatioissa ja testauksessa – tai niissä jouduttiin oikomaan, kun osaaminen ei riittänyt. Kauppa julkaistiin keskeneräisenä – ilman toimivaa varastonhallintaa ja hakukoneoptimointia – huonosta tuotteiden filtteröinnistä puhumattakaan.
Seuraukset olivat vakavat. Tuotteita ei voitu myydä, koska varastosaldot eivät päivittyneet. Verkkokaupan liikenne romahti, kun vanhat sivut eivät ohjautuneet uusiin (uudelleenohjaukset tekemättä). Pahimmillaan ohjattiin mainontaa sivustolle, joka ei konvertoinut lainkaan.
Koko verkkokauppaliiketoiminta hiipui muutamassa kuukaudessa ja parin vuoden päästä yritys oli konkurssissa. Hyvä suunnittelu, vaatimusmäärittely ja kokenut toteuttaja olisivat maksaneet enemmän alussa, mutta säästäneet hyvin todennäköisesti lopulta sekä rahat että liiketoiminnan.
Hyvin johdettu verkkosivuprojekti käy läpi kaiken oleellisen, mutta ei jää kiinni yksityiskohtiin, jotka eivät vaikuta lopputulokseen. Näin säästyy aikaa, rahaa ja hermoja – ja ennen kaikkea varmistetaan, että uusi sivusto palvelee sitä, mitä varten se yleensä rakennetaan: liiketoiminnan kehitystä, yleensä myyntiä.
01. Kickoff: Kunnollinen startti takaa sujuvan projektin läpiviennin
Jokainen projekti alkaa workshopilla, jossa tuodaan koko tiimi saman pöydän ääreen. Me kutsumme sitä projektin kickoffiksi. Kyse ei ole muodollisesta aloituspalaverista, vaan vaiheesta, jossa rakennetaan koko projektin perusta: yhteinen ymmärrys, luottamus, suunta ja fiilis.
Kickoffissa käydään läpi muun muassa:
Projektin tavoitteet – miksi tämä sivusto tehdään?
Roolit ja vastuut – kuka tekee mitä ja milloin?
Aikataulu – missä tahdissa edetään?
Tarkennetut tekniset ja sisällölliset tarpeet
Suunnittelun ja toteutuksen kulku vaihe vaiheelta
Meiltä mukana ovat kaikki, jotka projektin toteuttavat: projektipäällikkö, suunnittelija sekä tekninen kehittäjä tapauskohtaisesti. Asiakas tuo mukaan oman tiiminsä: sen verran kuin tarvitsee, ei enempää. Liian monta kokkia aiheuttaa helposti sekametelisopan.
Tavoite on selkeä: kun kickoff on pidetty, kaikilla on sama kartta kädessä – ja varmuus siitä, että ollaan menossa oikeaan suuntaan.
Jos projekti on tarpeeksi laaja, voidaan pitää yksi kickoff visuaalisen ilmeen uudistusta tai luovaa konseptia varten ja toinen itse verkkosivuprojektiin fokusoiden – mieluiten fokus yhdessä asiassa kerrallaan, jos aikataulu sen sallii.
02. Visuaalisen ilmeen ja brändi-identiteetin uudistus
Ennen kuin päästään itse verkkosivuston pariin, pitää varmistaa, että meillä on käytössä selkeä ohjeistus siitä, miltä yrityksen brändi näyttää, kuulostaa ja tuntuu. Tarvitaan vähintään kattava visuaalinen ohjeistus tai laajempi brändikirja.
Joskus ostava asiakas ajattelee, että “siinä se ilme päivittyy samalla”. Niin, kyllä, mutta jonkun pitää miettiä nämä asiat ja suunnitella kokonaisuus palvelemaan liiketoimintaa. Jos visuaalisen ilmeen ohjeistusta tai brändikirjaa ei ole, linja pitää tehdä selväksi ja projekti alkaa tästä – ja siihen pitää varata aikaa, se ei vain oletuksena sisälly projektiin.
Visuaalinen ilme ei ole pelkkää pintaa – se on tapa ilmaista yrityksen persoonaa, arvoja ja asiakaslupausta heti ensisilmäyksellä. Hyvä visuaalinen ilme herättää luottamusta ja tekee palvelun käytöstä selkeää ja tunnistettavaa. Se ei synny vain “siinä samalla”.
Toteutamme visuaalisen ilmeen uudistuksen aina asiakkaan brändin ja viestinnän tavoitteiden pohjalta. Joskus kyse on nykyisen ilmeen hienosäädöstä – toisinaan koko identiteetin päivittämisestä. Jos mennään yksityiskohtaiselle tasolle, niin brändiähän ei voi noin vain uudistaa – se elää ihmisten mielissä. Uudistamme siis visuaalista ilmettä ja täydennämme sitä monesti viestinnällisillä asioilla, kuten tone of voicen ja viestikärkien päivittämisellä, jotta tiedämme, miltä brändi kuulostaa ja miten se viestii.
Tyypillisesti visuaalinen työ aloitetaan ennen verkkosivuprojektia, mutta joskus etenemme samanaikaisesti verkkosivuprojektin suunnitteluvaiheen kanssa samanaikaisesti. Tärkeintä on, että visuaaliset linjat ovat selvillä, kun rakenne ja sisältö alkavat muodostua.
Tässä vaiheessa syntyy:
Typografiset ja väriratkaisut (fontit ja värit)
Kuvamaailma ja graafiset elementit
Visuaaliset suuntaviivat, jotka näkyvät koko sivustolla
Laajempi brändikirja voi sisältää sitten mitä vain sloganista käyntikortteihin ja esimerkiksi viestinnällisen suunnan ja tone of voicen.
03. Luova konsepti (optio)
Luova konsepti ei tarkoita pelkästään tyylillistä linjaa, vaan ennen kaikkea ajattelumallia, jolla koko sivustoa suunnitellaan. Tässä vaiheessa etsitään vastaus kysymykseen: Mikä on tämän sivuston perusajatus ja mitä sen pitää saada aikaan?
Luova konsepti yhdistää liiketoiminnan tavoitteet, asiakasymmärryksen ja tekniset reunaehdot yhdeksi selkeäksi näkemykseksi, jonka varaan koko toteutus rakennetaan.
Tämä vaihe tehdään ennen käyttöliittymäsuunnittelua, koska ilman konseptia ei ole tiedossa, millaiselle sisällölle ja rakenteelle suunnittelua pitäisi tehdä. Kun konsepti on selvä, voidaan suunnitella käyttöliittymä, joka ohjaa eri käyttäjäryhmät tehokkaasti oikeiden sisältöjen ja toimintojen äärelle.
Konseptisuunnittelu voi sisältää:
Liiketoiminnallisten tavoitteiden kirkastamisen
Kohderyhmien ja ostajapersoonien jäsentelyn
Analyysin nykyisen sivuston toimivuudesta (esim. lämpökartat, käyttäjäpolut)
Asiakashaastatteluita tai käyttäjätestausta
Palvelumuotoilua
Alustavan rakenteen ja viestinnällisen rungon hahmottelun
Luova konsepti ei ole aina pakollinen osa projektia, mutta se kannattaa sisällyttää mukaan silloin kun:
Sivuston tavoitteet ovat muuttuneet tai epäselvät
Vanha sivusto ei enää palvele käyttäjiä tai ohjaa kauppaan
Kohderyhmiä on useita ja niillä on eri intressit
Halutaan tehdä suunnittelusta fiksumpaa, ei raskaampaa
Ilman luovaa konseptia koko suunnittelu perustuu oletuksiin. Se johtaa joskus ratkaisuihin, jotka näyttävät hyvältä, mutta eivät toimi käytännössä. Konsepti varmistaa, että rakenne, sisältö ja toiminnallisuudet tukevat oikeita tavoitteita – ja oikeita ihmisiä.
04. Käyttöliittymäsuunnittelu
Käyttöliittymäsuunnittelussa pureudutaan rakenteeseen, käyttäjä- ja ostopolkuihin sekä sivustolla navigointiin. Puhutaan UX- ja UI-designista eli user experiencesta ja user interfacesta. Tavoitteena on rakentaa selkeä, konversiota tukeva runko, joka palvelee aidosti loppukäyttäjien tarpeita.
Tässä vaiheessa ei vielä puhuta väreistä tai kuvista – vaan siitä, miten eri käyttäjät löytävät tarvitsemansa sisällön ja miten heidät ohjataan ostopolulla eteenpäin. Tämä vaihe tehdään erillään niin sanotusta leiskavaiheesta myös sen takia, että asiakas keskittyy tähän asiaan, eikä huomio kiinnity vielä liikaa visuaalisiin elementteihin.
Tässä vaiheessa syntyy:
Sivukartta, josta hahmotetaan koko sivusto kokonaisuutena
Wireframe-mallit keskeisistä näkymistä
Käyttäjäpolut eri ostajapersoonille
Alustava konversiologiikka ja seuranta
05. Sisällöntuotanto – Verkkosivuston ydin
Verkkosivujen sisällöntuotanto on yksi projektin kriittisimmistä vaiheista ja sitä on monesti aloitettu jo ennen projektin alkamista. Viimeistään tässä kohtaa eli heti käyttöliittymäsuunnittelun jälkeen on aika alkaa tuottaa tekstiä.
Laadukas sisältö ei ainoastaan välitä yrityksen viestiä, vaan myös ohjaa kävijää kohti toivottua toimintaa, kuten yhteydenottoa tai ostosta (konversiot).
Tavoitteiden määrittely
Ennen sisällön kirjoittamista on tärkeää määritellä selkeät tavoitteet:
Mitä halutaan viestiä?
Kenelle sisältö on suunnattu?
Mitä toimintaa kävijältä toivotaan?
Mitkä ovat sivuston käyttäjien (ostajapersoonat) suurimmat ongelmat ja miten ne ratkotaan
Nämä kysymykset auttavat luomaan sisältöä, joka resonoi kohdeyleisön kanssa ja tukee liiketoiminnan tavoitteita. Verkkosivuston sisällöntuotannosta löytyy omakin artikkeli, joten kannattaa vilkaista, jos asia kiinnostaa syvemmin.
Rakenne ja hierarkia
Sisällön tulee olla selkeästi jäsenneltyä ja hyvin suunniteltu sivukartta ja looginen hierarkia käyttöliittymäsuunnittelun puolelta auttavatkin tuottamaan oikeanlaista sisältöä ja sitä kautta kävijää löytämään etsimänsä tiedon helposti. Tämä parantaa käyttäjäkokemusta ja vähentää sivustolta poistumisen riskiä.
Hakukoneoptimointi (SEO)
Hyvän verkkosivuston sisällön tulee olla optimoitu hakukoneita varten. Tämä tarkoittaa avainsanojen strategista käyttöä, meta-kuvausten laatimista ja sisällön rakenteen suunnittelua niin, että se on helposti indeksoitavissa. Hyvä SEO parantaa sivuston näkyvyyttä ja tuo lisää kävijöitä.
Visuaalinen sisältö
Tekstin lisäksi visuaaliset elementit, kuten kuvat ja videot tai prosessikuvaukset rikastuttavat sisältöä ja tekevät siitä houkuttelevampaa ja helpommin ymmärrettävää. Ne voivat myös auttaa selittämään monimutkaisia asioita ja parantaa viestin perillemenoa.
Yhteistyö ja aikataulutus
Sisällöntuotanto on usein monen henkilön yhteistyötä. On tärkeää määritellä vastuut ja aikataulut selkeästi, jotta projekti etenee sujuvasti. Riittävä aika sisällön suunnitteluun, kirjoittamiseen ja tarkistamiseen on varattava, jotta lopputulos on laadukas.
Joskus asiakas haluaa tuottaa sisällöt itse, mutta yleensä se sisällytetään projektiin Härän toteuttamana. Kirjoitamme kaikki sisällöt asiakashaastatteluiden kautta, jolloin saadaan yhdistettyä asiakkaan asiantuntijuus ja toimialan erikoisosaaminen sekä Sinisen Härän strateginen, myynnillinen ja SEO-taito.
Hyvin suunniteltu ja toteutettu sisältö on avain onnistuneeseen verkkosivuprojektiin. Se varmistaa, että sivusto ei ainoastaan näytä hyvältä, vaan myös toimii tehokkaana työkaluna liiketoiminnan tavoitteiden saavuttamisessa ja ennen kaikkea tuo tulosta.
Jos päätät tuottaa sisällöt itse, älä nyt ainakaan kirjoita me-lähtöisesti vaan kirjoita siitä näkökulmasta, mitä käyttäjä saa, kun ostaa teiltä.
06. Layout-suunnittelu ja prototyyppi
Nyt siirrytään visuaaliseen suunnitteluun. Layout-suunnittelu konkretisoi ulkoasun ja tuo sisällöt eloon. Tässä vaiheessa rakennetaan yleensä myös klikattava prototyyppi, jota asiakas voi testata ennen teknistä toteutusta. Se on niin paljon enemmän kuin perinteinen .pdf-leiska, josta et saa tarpeeksi irti.
Prototyyppi auttaa hahmottamaan rakenteen käytännössä ja varmistaa, että suunnitelma on toimiva ennen kuin ensimmäistäkään riviä koodia kirjoitetaan. Se näyttää jo oikealta sivustolta ja sisältää oikeita toiminnallisuuksiakin, mutta ei pidä sisällään vielä mitään sisällönhallinnallisia teknisiä elementtejä. Tässä kohtaa ei välttämättä luoda joka ikistä sivua, mutta kaikki liiketoiminnan kannalta tärkeimmät layoutit hahmotellaan.
Tässä vaiheessa syntyy:
Visuaaliset layoutit avainnäkymistä
Klikattava prototyyppi
Hyväksytyt suunnitelmat teknistä toteutusta varten
07. Tekninen toteutus
Sivusto rakennetaan WordPressin (ja WooCommercen, jos kyseessä on verkkokauppa) päälle Härän omalla teemallamme. Emme käytä valmispohjia, vaan toteutus tehdään puhtaasti tarpeen mukaan.
Tässä vaiheessa toteutetaan myös mahdolliset integraatiot ja toteutetaan hakukoneoptimoinnin (SEO) tekniset elementit kuntoon.
Härän tekemät sivustot rakennetaan myös backendin eli hallinnan puolelta viimeisen päälle. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki osiot on rakennettu helposti muokattavaksi, eikä koodiosaamista tarvita. Käytämme ACF-työkalua, joka tulee sanoista advanced custom fields – se tarkoittaa suomeksi, että homma pelaa ja on helppo käyttää.
Meidän ajatus on, että asiakas pystyy käyttämään ja päivittämään kaikkia tarpeellisia sivuston osioita itse pyytämättä päivityksiä meiltä. Apua toki saa, jos kattava ohje, videoitava käyttökoulutus ja helppo käyttöliittymä eivät riitä.
Automaatioiden suunnittelu ja toteutus Samassa yhteydessä suunnitellaan ja rakennetaan myös markkinoinnin ja myynnin automaatiot. Käytämme Active Campaignia (AC), jossa yhdistyvät:
Markkinoinnin automaatiot (esim. liidimagneettien jälkeen lähtevät sähköpostit)
CRM-työkalut, joilla myynti voi seurata kontaktien etenemistä
Signaalit, jotka kertovat, milloin myynnin kannattaa tarttua liidiin
Automaatio auttaa varmistamaan, että kaikki kiinnostuneet asiakkaat saavat oikea-aikaista viestintää ja että yksikään mahdollisuus ei jää hyödyntämättä. Sivusto integroidaan AC:n kanssa, jotta kaikki tarvittava data liikkuu ja sitä voidaan hyödyntää.
Ennen julkaisua sivusto testataan teknisesti, sisällöllisesti ja käytettävyyden osalta. Varmistamme, että kaikki toimii eri päätelaitteilla ja selaimilla. Tarkistamme, että lomakkeet ja muut tekniset työkalut toimivat ja data liikkuu järjestelmien välillä.
Samalla optimoimme suorituskyvyn – nopeus, latausajat ja tekninen SEO käydään läpi, jotta sivusto löytyy ja toimii nopeasti.
Tässä vaiheessa syntyy:
Testattu ja optimoitu sivusto
Julkaisuvalmius
Tarkistukset analytiikkaan ja konversioseurantaan
09. Julkaisu ja jatkokehitys
Sivusto julkaistaan (eihän tehdä tätä perjantaina), mutta projekti ei lopu siihen.
Julkaisun jälkeen asiakkaalla on koko projektin ja käyttökoulutuksen pohjalta hyvä fiilis käyttää sivustoa ja julkaista siellä sisältöä. Lisäksi kädessä on kirjallinen käyttöohje, joka auttaa silloin, kun joku asia pääsee unohtumaan. Laajemmat sivustokohtaiset dokumentaatiot sovitaan aina projektikohtaisesti, joten muistathan mainita, mikäli haluat sellaisen.
Tässä vaiheessa syntyy:
Koulutus (video ja/tai kirjallinen ohje)
Julkaistu tuotantosivusto
Jatkokehityssuunnitelma (tarvittaessa)
10. Ylläpito – Sininen Härkä huolehtii sivustostasi puolestasi
Ylläpito kuuluu jokaiseen Sinisen Härän verkkosivuratkaisuun ja sen avulla varmistetaan sivuston toimivuus, yhteensopivuus, käytettävyys, nopeus sekä turvallisuus. Ylläpidon avulla sivustoa päivitetään säännöllisesti, mutta se pitää sisällään myös hyödyllisten työkalujen lisenssejä ja mahdollistaa sivustojen käyttötuen asiakkaalle.
Sinisen Härän ylläpito on pilvipohjainen kokonaisvaltainen palvelu, joka on läpikotaisin optimoitu WordPressille. Palvelupaketeistamme löytyy vaihtoehto kaikenkokoisille sivustoille. Sivustosi palvelin joustaa ja toimii aina, myös kävijäpiikkien ja mainoskampanjoiden aikana. Lisäksi palvelu tarjoaa työkaluja, kuten sisäänrakennettu kuvien optimointi, WP-CLI, Git ja Composer, paikallinen Vagrant-ympäristö sekä sivuston varjokopiot kehitystarpeisiin.
Sivusto elää, kehittyy ja altistuu jatkuvasti teknologian, tietoturvan ja liikenteen muutoksille. Sinisen Härän ylläpitopalvelu on rakennettu varmistamaan, että sivustosi pysyy nopeana, turvallisena ja toimintakykyisenä – joka päivä.
Ylläpito sisältyy jokaiseen verkkosivuprojektiin ja siihen voi luottaa: me huolehdimme siitä, että kaikki toimii, ilman että sinun tarvitsee murehtia yksityiskohdista.
Mitä kaikkea ylläpito sisältää?
24/7 valvonta ja tietoturvaskannaus
Sivustoa seurataan jatkuvasti ja mahdolliset uhkat tunnistetaan automaattisesti.
Automaattiset ja testatut päivitykset
WordPress, teemat ja lisäosat päivitetään säännöllisesti – ensin testipalvelimella, jotta mikään ei rikkoonnu.
Varmuuskopiot ja HTTPS-suojaus
Jokaisesta sivustosta otetaan varmuuskopio kerran vuorokaudessa, joka säilytetään 30 päivää.
Staging-ympäristö(t)
Uusia ominaisuuksia ja päivityksiä voidaan testata erillisessä ympäristössä ilman riskejä tuotannolle.
Pienet muutokset ja korjaukset
Ylläpito sisältää myös pienet korjaukset ja DNS- tai hosting-muutokset (1–2 kuukaudessa).
Käyttötuki ja kirjallinen WordPress-ohje
Asiakkaalla on suora tuki käytössä puhelimitse ja sähköpostilla – mukana tulee myös käyttöohjeet perustoimintoihin.
Nopeus ja luotettavuus
Alustamme on rakennettu nopeaksi ja joustavaksi – saatavuus 99,9 %, myös huoltokatkojen aikana.
Hiilineutraali palvelu
Palvelut tuotetaan 100 % uusiutuvalla energialla.
Entä WooCommerce?
Verkkokauppasivustojen ylläpitoon voidaan lisätä erillinen WooCommerce-tuki, joka kattaa kaupankäynnin teknisen erityisluonteen – sekin testaten ja turvallisesti.
Kaikki kunnossa – meillä tai asiakkaan puolesta
Jos haluat hoitaa sivustosi itse, sekin onnistuu. Mutta jos haluat varmistaa, että asiat toimivat myös huomenna, ensi kuussa ja kahden vuoden päästä, me hoidamme sen puolestasi. Jokainen sivusto skannataan tietoturvapoikkeaminen varalta päivittäin. Skannauksilla varmistetaan, ettei sivustolta löydy haitallista koodia. Sivustosi myös varmuuskopioidaan automaattisesti kerran vuorokaudessa, ja varmuuskopio on käytettävissä 30 päivää.
Alustamme on palkittu maailman nopeimpana WordPress-alustana (11/2020). Lukuisat nopeutta parantavat teknologiat, kuten uusin PHP, MariaDB-tietokanta ja Redis-välimuisti, tekevät sivustostasi nopean. Lupaamme jokaiselle ylläpidossamme olevalle sivustolle saatavuuden 99,9 % ajasta, sisältäen huoltokatkot.
Sinun ei tarvitse kysyä: “Onkohan kaikki kunnossa?” Tiedät, että on.
Julkaisun jälkeen: Hetkinen – mistä liikenne, mistä liidit?
Hyvinkään rakennettu sivusto ei tuota tulosta, jos sinne ei saada kävijöitä – ja jos kävijät eivät muutu asiakkaiksi. Siksi yleensä ylläpidon mukana kulkee jatkuva digimarkkinointi, jolloin sivustoa kehitetään jatkuvasti datan ja tulosten perusteella ja sinne ohjataan liikennettä.
Siksi heti julkaisun jälkeen siirrytään seuraaviin kysymyksiin:
Miten sivustolle ohjataan oikeanlaista liikennettä?
Miten liidit kerätään ja mitä niille tehdään?
Miten markkinointi tukee myyntiä?
Meillä on tähän laaja valikoima keinoja. Digimarkkinoinnin palvelumme kattavat muun muassa:
Hakukoneoptimointi ja sisältömarkkinointi
Maksettu mainonta (Google Ads, Meta, LinkedIn)
Liidimagneetit ja automaatiot
Natiivikampanjat
Markkinoinnin ja myynnin yhteensovitus
Kaikki perustuu samaan malliin, jonka ympärille koko Härän tekeminen rakentuu: Löydy. Myy. Kehity.
Yksinkertaisuudessaan autamme asiakkaitamme löytymään paremmin, myymään enemmän ja kehittymään datan avulla.
Yhteenveto
Verkkosivuprojekti ei ole valmis, kun sivu on julkaistu. Se on valmis, kun se toimii – teknisesti, kaupallisesti ja liiketoiminnallisesti. Meidän tehtävä on varmistaa, että näin tapahtuu.
Jos haluat verkkosivuston tai -kaupan, joka ei vain näytä hyvältä vaan oikeasti tukee myyntiä ja kasvua, tehdään se kunnolla – yksi vaihe kerrallaan.
Ps. Jos viestin laittaminen tuntuu tässä kohtaa vielä jännittävältä tai haluat kerätä vielä tietoa sivustoprojektianne varten, kannattaa ladata meidän ilmainen verkkosivuston ostajan opas.
Oppaassa käydään läpi kilpailutuksessa huomioon otettavia asioita aina tarjouspyynnön laatimisesta toteuttajien vertailuun. Toivottavasti oppaasta on sinulle apua! 🙂
Moni verkkosivuprojekti epäonnistuu jo ennen kuin ensimmäistäkään riviä koodia on kirjoitettu. Syynä ei ole teknologia, aikataulu tai budjetti – vaan se, että kukaan ei ole pysähtynyt miettimään, mitä ollaan oikeasti tekemässä.
Oletko joskus törmännyt verkkosivuprojektissa tilanteeseen, jossa projektin edetessä alkaa yllättäen rönsyilemään toiveita ominaisuuksista, asioista ja osioista, joista ei projektin alussa ollut mitään puhetta? Me olemme.
Usein taustalla tähän on se, ettei projektin alussa olla pystytty kartoittamaan riittävän hyvin asiakkaan tai sivuston loppukäyttäjän tarpeita. Toisin sanoen, verkkosivuston vaatimusmäärittely on saattanut jäädä projektin alkutaipaleilla vaillinaiseksi. Mitä vaatimusmäärittely sitten verkkosivustoprojektissa sisältää ja miksi siihen kannattaa panostaa?
Kun säästö muuttuu tappioksi – case tunnettu suomalaisbrändi
Konkreettinen esimerkki – ei ihan tasoa, “tein itse ja säästin”, mutta käytännössä sama.
Asiakkaamme kilpailutti uuden verkkokaupan, johon kuului mm. ilmeen uudistamisen ja verkkokaupan teknisen toteutuksen lisäksi kaksi varastonhallintajärjestelmää integraatioineen. Vanhalla sivustolla oli todella hyvä SEO-näkyvyys ja tätä kautta erittäin tärkeä rooli koko liiketoiminnassa.
Tarjosimme kokonaisuutta, jossa kaikki vaatimukset olisi huomioitu, ja hinta oli n. 45 000 €. Asiakas valitsi toimittajan, joka tarjosi projektin yli 30 000 € halvemmalla.
Lopputulos:
Projekti viivästyi kuukausilla
Toimittajan osaaminen ei riittänyt – työtä tehtiin valmisteemalla ja lisäosilla
Integraatiot eivät toimineet: tuotteita ei voinut myydä, vaikka kauppa oli livenä
Uudelleenohjaukset oli unohdettu – SEO-liikenne romahti
Filtteröinti oli tehty huonosti ja tuotteita oli vaikea löytää
Kauppa hiljeni. Parin vuoden päästä yritys meni konkurssiin
Kaikki tämä olisi vältetty huolellisella vaatimusmäärittelyllä ja osaavalla toteutuksella.
Mitä on vaatimusmäärittely?
Laadukkaan verkkosivuston tai -kaupan rakentaminen vaatii tarkkaa ja huolellista suunnittelua, jotta valmiilla sivustolla saavutetaan liiketoiminnan tavoitteet sekä luodaan lisäarvoa asiakkaille.
Verkkosivuston vaatimusmäärittelyn avulla sivustoprojektille linjataan tavoitteet, tarkoitus, kohderyhmät sekä toiminnallisuudet. Eli määritellään, miksi verkkosivusto on olemassa, mitä sen pitäisi tehdä ja kuinka.
Vaatimusmäärittely on suunnitelma, joka kuvaa mitä verkkosivun tai verkkokaupan pitää tehdä – liiketoiminnallisesti, teknisesti ja sisällöllisesti. Se ei ole tekninen dokumentti insinööreille, vaan yhteinen ymmärrys asiakkaan ja toteuttajan välillä.
Vaatimusmäärittely vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin:
Mitkä ovat projektin tavoitteet ja mitkä asiat mittaavat onnistumista?
Mitä toiminnallisuuksia järjestelmän pitää sisältää?
Mitä integraatioita tarvitaan (esim. ERP, maksutavat, laskutus)?
Millainen on käyttäjäpolku ja konversiopisteet?
Mitä vaatimuksia sisällöille, hallinnalle ja automaatiolle asetetaan?
Miten kaikki käytännössä teknisesti toimii yksityiskohtia myöten
Vaatimusmäärittely on vähän kuin sopimus ennen sopimusta. Kun se on tehty hyvin, kaikki osapuolet tietävät, mitä ollaan tekemässä ja miksi.
Miksi vaatimusmäärittely on tärkeä tehdä hyvin?
1. Vältät väärinkäsitykset
Kun kaikki asiat on kirjattu ylös, ei tarvitse arvailla, kuuluiko jokin ominaisuus hintaan vai ei.
2. Pidät projektin aikataulussa
Selkeä suunnitelma vähentää päätösten viivettä ja ylimääräistä selvitystyötä.
3. Hallitset budjettia
Kun tiedetään, mitä ollaan tekemässä, pystytään arvioimaan resurssit realistisesti – ja pysytään alkuperäisessä budjetissa.
4. Varmistat toiminnallisuuden
Liiketoiminnan kannalta kriittiset ominaisuudet eivät jää sattuman varaan.
5. Saat vertailukelpoisia tarjouksia
Jos kilpailutat (oletus), vaatimusmäärittely varmistaa, että tarjoukset sisältävät samat asiat ja tarjoukset ovat vertailukelpoisia keskenään.
Mitä vaatimusmäärittelyyn tulee sisällyttää?
Meillä jokainen verkkosivuprojekti alkaa kevyellä määrittelyllä jo myyntivaiheessa. Se tehdään suullisesti briiffissä ja dokumentoidaan tarjoukseen.
Jos kyseessä on vaativa toteutus (verkkokauppa, integraatiot, useat käyttäjäryhmät, monimutkaiset toiminnot), suosittelemme erillistä määrittelyprojektia.
Työ tehdään yleensä 1–5 työpäivässä riippuen kokonaisuuden laajuudesta
Tuloksena syntyy selkeä dokumentti, joka toimii sekä suunnitelmana että tarjouspyynnön pohjana
Asiakas voi edetä toteutukseen meidän tai kenen tahansa toimittajan kanssa
Vaatimusmäärittely on aina projektikohtainen, mutta sen runko on kutakuinkin jaettu seuraaviin vaiheisiin.
1. Tarkoituksen määrittely: Miksi verkkosivusto on olemassa?
Sivustoprojektin alussa on hyvä pohtia, miksi sivusto on ylipäätään olemassa, mitä haasteita se ratkaisee ja minkälaisia odotuksia ja tavoitteita sivustolle asetetaan. Olivatpa tavoitteet myynnin kasvattaminen, palveluiden ja referenssien esittely tai työnantajakuvan parempi esilletuonti, on sivuston tarkoitus tärkeää linjata heti alkuun.
Tavoitteet ja tarkoitus toimivat tärkeinä ohjenuorina niin sivuston käyttöliittymäsuunnittelussa kuin teknisessä toteutuksessa.
2. Sivuston käyttäjien määrittely: Kenelle verkkosivusto on tarkoitettu?
Verkkosivustot rakennetaan lähtökohtaisesti aina loppukäyttäjiä, yleensä yrityksen asiakkaita varten. Sivuston käyttäjien määrittelyllä pyritään löytämään ja täyttämään asiakkaiden tarpeet. Käyttäjien määrittelyä voi lähestyä muun muassa ostajapersoonien tai käyttäjätarinoiden kautta.
Me käytämme tähän pääsääntöisesti käyttäjätarinoita (usermapping), joilla määritellään kriteerit sille, mitä käyttäjän pitäisi pystyä tekemään verkkosivustolla. Esimerkiksi ravintolan verkkosivuilla asiakkaan tulisi pystyä löytämään ravintolan menu sekä tekemään pöytävaraus.
Käyttäjätarinat helpottavat hahmottamaan sivustokävijöiden tarpeita ja siten tukemaan asiakaslähtöisen käyttöliittymän suunnittelua. Lisäksi käyttäjätarinoiden kriteerejä voidaan hyödyntää sivuston testausvaiheessa antamalla nämä samat tehtävät testiryhmän suoritettavaksi. Testiryhmän käyttäytymisen perusteella voidaan analysoida, kuinka hyvin kriteerit sivustolla täyttyvät.
Usein yrityksellä on monta eri ostajapersoonaa, jotka käyttävät sivustoa
3. Ostajapersoonien määrittely – miksi se kuuluu verkkosivuston suunnitteluun?
Hyvä verkkosivusto ei ole vain nätti – sen täytyy puhua oikeille ihmisille, oikealla tavalla. Siksi ostajapersoonien määrittely on keskeinen osa vaatimusmäärittelyä.
Ostajapersoona on tiivistetty kuvaus ihanneasiakkaasta: kuka hän on, millaisia tavoitteita hänellä on, mitä hän pelkää, mistä hän etsii tietoa ja miten hän tekee ostopäätöksen. Näiden pohjalta voidaan suunnitella sisältö, rakenne ja toiminnot, jotka aidosti palvelevat käyttäjää ja tukevat liiketoimintaa.
Ilman ostajapersoonia sivusto rakennetaan helposti sisäisestä näkökulmasta: “Mitä me haluamme kertoa?” Kun fokus siirtyy ostajaan, kysymys muuttuu: “Mitä asiakkaamme haluavat löytää ja miten teemme siitä helppoa?”
Verkkosivuston suunnittelussa ostajapersoonien määrittely vaikuttaa erityisesti:
Sisältörakenteeseen: mitkä asiat nostetaan etusivulle ja mitkä reitit käyttäjälle rakennetaan
Viestikärkiin: mitä asioita korostetaan eri ostapersoonille (vrt. vuokralainen, sijoittajaomistaja tai isännöitsijä)
Konversiopisteisiin: mitä toimintoja eri vaiheessa oleva asiakas tarvitsee (esim. tarjouspyyntö, opas, yhteydenotto)
Tone of voiceen ja visuaalisuuteen: puhutaanko suorille päättäjille vai asiantuntijoille, haetaanko luottamusta vai tehokkuutta
Hakukoneoptimointiin: mitä termejä käyttäjä oikeasti hakee, mitä kysymyksiä hänellä on
Me Sinisellä Härällä kiteytämme ostajapersoonat yhdessä asiakkaan kanssa. Usein ne perustuvat jo olemassa olevaan myyntikokemukseen, mutta niitä voidaan myös syventää haastatteluilla tai analytiikalla.
Lopputuloksena syntyy 1–3 ydinpersoonaa, joita käytetään koko verkkosivuston ja sisällön suunnittelun pohjana. Idea on tunnistaa eri ostajien suurimmat ostamisen ongelmat ja kertoa kuinka ne ratkaistaan. Kun sivusto suunnitellaan todellisten ostajien näkökulmasta, se ei vain näytä hyvältä – se myös tuottaa tulosta.
4. Verkkosivuston alustavan rakenteen määrittely
Visuaalinen (UX/UI Designer) suunnittelijamme hahmottelee verkkosivuston lopullisen rakenteen käyttöliittymäsuunnittelun yhteydessä.
Vaatimusmäärittelyvaiheessa rakennamme yhdessä asiakkaan kanssa alustavan sivustokartan, johon listataan verkkosivustolle tulevat sisältötyypit, sivut sekä taksonomiat, kuten kategoriat ja tagit. Rakennetta määriteltäessä voidaan myös hahmotella alustavaa sivustohierarkiaa sekä kuvailla tarvittaessa sivuille tulevaa sisältöjä muutamalla lauseella.
5. Toiminnallisten vaatimusten määrittely
Toiminnallisten vaatimusten määrittelyssä otetaan kantaan sivuston ominaisuuksiin, käytettävyyteen ja toimintoihin eli määritellään, miten sivusto käytännössä toimii. Tällaisia toimintoja voivat olla esimerkiksi sivuston monikielinen toteutus, analytiikka- ja seurantatyökalut, hakutoiminnot tai suorituskykyvaatimukset – joskus WordPressin Multisite.
Toiminnallisia vaatimuksia määriteltäessä voidaan ottaa myös kantaa esimerkiksi yhteydenottolomakkeen pakollisiin kenttiin tai siihen, mihin käyttäjä ohjataan, kun hän on lähettänyt lomakkeen onnistuneesti.
Myös mahdolliset integraatiot esimerkiksi toiminnanohjausjärjestelmän ja verkkokaupan välillä tai somesyötteen upottaminen sivustolle ovat tietysti olennainen osa toiminnallisten vaatimusten määrittelyä.
6. Sivuston visuaalisuuden määrittely
Visuaalisuuden määrittely riippuu pitkälti siitä, onko yrityksen visuaalinen ohjeisto jo valmiina vai luodaanko se sivustoprojektin yhteydessä.
Visuaalisia elementtejä suunnitellessa voidaan määritellä esimerkiksi värit, fontit, animaatiot ja linkkien hover-efektit. Mikäli visuaalista ohjeistoa ei vielä ole olemassa, voidaan sellainen toteuttaa esimerkiksi Sinisen Härän visuaalisen ilmeen workshopissa.
Entä jos vaatimusmäärittelyä ei tehdä?
Ilman määrittelyä projektista tulee helposti epäselvä soppa, jossa:
toteuttaja tekee oletuksia
asiakas olettaa asioita, joita ei ole sovittu
asioita unohdetaan, prioriteetit katoavat
lisätöitä syntyy
lopputulos ei palvele käyttäjää eikä tuo tulosta
Pahimmillaan, kuten yllä kerrottiin, se voi kaataa koko verkkokauppaliiketoiminnan.
Milloin kevyempi riittää – ja milloin ei?
Kevyt määrittely riittää, jos:
kyseessä on kevyempi esittelysivusto ilman integraatioita
sisältö ja rakenne ovat yksinkertaisia
tavoitteet ovat suoraan linjassa nykyisen tekemisen kanssa
Erillinen määrittely kannattaa tehdä, jos:
kyseessä on verkkokauppa
mukana on integraatioita
halutaan kilpailuttaa useita toimittajia
projektissa on monta osapuolta tai päätöksentekijää
järjestelmä on liiketoiminnalle kriittinen
Yleinen ohjenuora on yleensä budjetinkin kanssa linjassa. Pienempiä projekteja harvemmin määritellään erikseen, mutta suuremmat kokonaisuudet alkavat yleensä aina vaatimusmäärittelyllä.
Mitä yksityiskohtaisemmin sivuston vaatimusmäärittelyn tekee, sitä paremmin välttyy projektin aikana tulevilta yllätyksiltä, joihin ei olla osattu suunnitteluvaiheessa varautua. Tällä vältetään niin projektin budjetin kuin aikataulun ylitys.
Uskallan väittää, että huolella tehty vaatimusmäärittely vaikuttaa merkittävästi sivustoprojektin onnistumiseen, joten siihen kannattaa ehdottomasti käyttää aikaa ja huolellista ajatustyötä. Jos tätä ei tehdä erillisenä projektena, sillä pitäisi ainakin olla varattu aikaa osana projektikokonaisuutta.
Yhteenveto
Jos verkkosivusto on teille tärkeä osa myyntiä, markkinointia tai asiakaspalvelua, se kannattaa suunnitella ja toteuttaa kunnolla. Vaatimusmäärittely ei ole byrokraattinen turha vaihe – se on riskienhallintaa, budjettiturvaa ja toimivan lopputuloksen edellytys.
Joku saattaa miettiä, että oikaistaan tässä ja säästetään. En suosittele. Hyvin suunniteltu ja toteutettu sivusto palvelee sen käyttötarkoitusta paremmin ja yleensä myös tuottaa merkittävästi enemmän myyntiä. Vaatimusmäärittelyn tekeminen alkuvaiheessa myös säästää aikaa itse projektissa, kun kaikki on jo valmiiksi suunniteltu. Vaatimusmäärittelyyn käytetty aikaa tulee siis hyödynnettyä, kun projektia toteutetaan.
Sininen Härkä tekee vaatimusmäärittelyt asiakkaan liiketoiminnan tavoitteista käsin. Ei valmiilla pohjilla, vaan aidosti kuunnellen, kysyen ja ratkoen. Tähän ei ole siis mitään valmista kysymyspatteristoa – tyyliin vastaa näihin kysymyksiin.
Jos olet suunnittelemassa verkkosivustoa tai verkkokauppaa – ota yhteyttä. Katsotaan yhdessä, millainen suunnittelu juuri teidän projektiin kannattaa tehdä.
Kun puhutaan hakukoneista, ensimmäisenä tulee mieleen Google. Nyt Googlen rinnalle on noussut haastaja, sosiaalinen media.
Nyt jo yli 55 % verkkokäyttäjistä (DataReportal, 2024) käyttää sosiaalista mediaa tuotearvosteluiden, palveluiden ja ostopäätöksiin liittyvän tiedon etsimiseen. Etenkin nuoremmat sukupolvet ovat tässä edelläkävijöitä.
Lukujen valossa voidaan sanoa, että Z-sukupolven edustajat käyttävät TikTokia ja Instagramia pääasiallisina kanavinaan etsiessään tuotteita, ideoita ja suosituksia.
TikTokin eduksi luetaan äärettömän nopeasti mukautuva algoritmi. Se tarkoittaa, että hakutulokset ovat erittäin personoituja ja tarjoavat sisältöä, joka resonoi juuri tämän nimenomaisen käyttäjän tarpeisiin.
Instagram ja Pinterest toimivat puolestaan enemmän visuaalisena hakukoneena. Käyttäjät etsivät inspiraatiota muodista, sisustuksesta, ravintoloista, matkakohteista ja resepteistä. Hashtagit auttavat löytämään halutun sisällön helposti. Milleniaalit turvautuvatkin Pinterestiin ostopolun alkuvaiheessa.
LinkedIn on tärkeä kanava haettaessa ammatillista tietoa. Vaikka sitä ei mielletä hakukoneeksi, on se yrityksille olennainen kanava brändin vahvistamisen ja asiantuntijuuden esiintuomiseen.
Myös Facebookilla on roolinsa hakukoneena, tosin sen hakutoiminto ei ole yhtä suosittu kuin muilla alustoilla. Facebookia käytetään erityisesti paikallisten tapahtumien, yritysten ja palveluiden etsimiseen.
Miten yritykset sitten voivat hyödyntää markkinointikanaviaan hakukoneina?
Verkkosivuston hakukoneoptimoinnin lisäksi sosiaalisen median optimointi on vähintään yhtä tärkeää. Se toimii samalla periaatteella kuin perinteinen hakukoneoptimointi (SEO), mutta siinä keskitytään sosiaalisten kanavien sisäisiin toimintoihin ja algoritmeihin.
Näin optimoit sosiaalisen median sisällöt löydettävyyttä varten
Julkaistessasi sosiaalisen median sisältöjä, tee näin:
Jokaisessa julkaisussa tulisi käyttää relevantteja hashtageja, jotka liittyvät yrityksesi toimialaan, tuotteisiin tai kampanjoihin
Hyödynnä sekä suosittuja että tarkemmin kohdennettuja hashtageja – näin varmistat, että sisältösi näkyy mahdollisimman laajalle yleisölle (älä kuitenkaan innostu liiallisesta hashtag-tulvasta, sillä se taas voi vaikuttaa negatiivisesti sisältösi hakuihin)
Käytä avainsanoja julkaisuteksteissä, profiilikuvauksissa ja kuvateksteissä. Tämä auttaa alustan algoritmia tunnistamaan, mistä yrityksesi sisällössä on kyse ja näyttämään sen hakutuloksissa.
Varmista, että sosiaalisen median tilien visuaalisuus on brändinne mukainen. Visuaalinen ilme kuten värit ja grafiikat heijastavat brändiäsi ja ovat helposti tunnistettavissa.
Johdonmukaisuus luo vahvemman brändikokemuksen ja tekee sisällöstäsi mieleenpainuvamman.
Muista, että sosiaalisen median optimointi ei ole kertaluonteinen toimenpide vaan jatkuva prosessi. Yritykset, jotka panostavat sosiaalisten medioiden sisältöjen optimointiin, on parhaat mahdollisuudet tavoittaa omia asiakkaitaan somen puolelta.
Kuinka lähdet optimoimaan sosiaalisen median sisältöjen löydettävyyttä?
Liidimagneetit eivät ole mikään uusi keksintö digimarkkinoinnissa.
Moni on saattanut kokeilla niitä, mutta kokeilun jälkeen myös pettynyt tuloksiin.
Parhaimmillaan liidimagneetit ovat kuitenkin suoranainen pikakaista markkinoinnin ja myynnin tulosten kasvattamiseen ja voit saada liidituotantonne aivan uudelle uralle, kun suunnittelet kokonaisuuden huolella ja ennen kaikkea ostajalähtöisesti.
Tästä artikkelista saat kaiken oleellisen tiedon, jonka avulla saat liidimagneetit tuottamaan tulosta ja parhaillaan kuulet liidikoneenne laulavan korkeammalta ja kovempaa kuin koskaan ennen.
Tässä video aiheesta, mikäli katselu ja kuuntelu sopivat sinulle lukemisen sijasta paremmin 👀
Mikä on liidimagneetti?
Liidimagneetti on jokin sellainen sisältö, jota vastaan ostajanne on valmis antamaan yhteystietonsa.
Tyypillisimpiä liidimagneettien formaatteja ovat erilaiset oppaat, maksuttomat työkalut, webinaarit, auditoinnit, kokeilut, demot jne.
Liidimagneettien ensisijainen tavoite on tuottaa ostajille arvoa, lunastaa luottamus ja lopulta vakuuttaa ostajat osaamisestanne.
Moni ajattelee, että liidimagneettien tärkein tavoite olisi kerätä sähköpostirekisteriä mahdollisimman tehokkaasti.
❌ Tämä on yksinkertaisesti väärä ajattelutapa.
On toki hieno asia, että saat kerätty liidimagneeteilla sähköpostirekisteriä sekä liidejä, mutta tämä on vain sivutuote hyvin tehdystä liidimagneetista.
Älä siis ensijsijaisesti jahtaa kontaktietoja vaan keskity tarjoamaan arvoa sekä hyötyjä ja onnistut keräämään laadukkaita kontaktitietoja kuin itsestään ja lopulta näet parempia tuloksia.
Mihin tavoitteisiin / tilanteisiin liidimagneetit sopivat?
Tiivistettynä liidimagneetit toimivat tilanteisiin, joissa:
teillä on haasteita tavoittaa ihanneostajianne tehokkaasti
haluaisitte löytää skaalautuvan mallin tuottaa uusia kontakteja sekä liidejä
Parhaillaan liidimagneetit ovat suoranainen pikakaista digimarkkinoinnin haasteidenne taklaamiseen ja voitte saada erittäin hyviä tuloksia suhteellisen pienillä panostuksilla.
Tämä kuva kertoo, miten liidimagneeteilla voidaan taklata useita digimarkkinoinnin tyypillisiä haasteita samanaikaisesti:
Liidimagneetit ratkovat parhaillaan kaikkia digimarkkinoinnin haasteita samanaikaisesti.
Voit rakentaa liidimagneetteja kohderyhmänne ostopolun kaikkiin eri vaiheisiin.
Ostopolun vaihe tietysti vaikuttaa siihen, minkälaisia tuloksia voit odottaa saavasi liidimagneetista.
Ihanteellisessa tilanteessa teillä on erilaisia liidimagneetteja kaikkiin ostopolun eri vaiheisiin, joita tuette muilla sisällöillä.
Nämä ostopolun vaiheet pätevät lähes mihin tahansa markkinaan ja voit suunnitella sopivia liidimagneetteja koko ostopolun pituudelle.
Kun luotte liidimagneetteja ostajan polun jokaiseen vaiheeseen, onnistutte rakentamaan pitkän aikavälin markkinointikoneistoa sekä tuottamaan nopeaa kauppaa samanaikaisesti. Tämä jos jokin on fiksua ja toimivaa digimarkkinointia.
8 yleistä ja kohtalokasta virhettä, jotka pilaavat liidimagneetin tulokset
Valitettava totuus on, että erittäin moni on epäonnistunut hyödyntämään liidimagneetteja tuloksekkaasti. Olemme tunnistaneet asiakkaidemme kanssa 8 yleisintä virhettä, joita markkinoijat tekevät toistuvasti liidimagneettien kanssa.
Ottamalla tämän alla olevan listan haltuun, tulet näkemään liidimagneeteista parempia tuloksia ja säästyt pettymyksiltä.
Voit hyödyntää tätä tarkistuslistana aina, kun olet luomassa uusia liidimagneetteja tai optimoimassa nykyisiä.
❌ Virhe 0: Liidimagneetin huono sisältö
Tämä virhe on nimetty tarkoituksella numerolla 0, sillä jos teet tämän virheen, et pysty pelastamaan tilannetta enää seuraavissa vaiheissa.
Pahin virhe, jonka voit tehdä on se, että julkaiset liidimagneetin, josta ei ole oikeasti hyötyä ostajillenne.
Varmista siis, että tuottamasi liidimagneetin sisältö on arvokasta ja pystyt ratkomaan sen avulla joitakin aitoja ongelmia ostajienne maailmasta.
Jos liidimagneettinne sisältö on 💩 ja ostajanne pettyy saamaansa sisältöön, olet mokannut koko homman. Luottamus on menetetty ja yhteinen matkanne loppuu siihen paikkaan.
Käytä siis aikaa ja vaivaa liidimagneettinne sisältöön ja varmista, että ostaja ilahtuu ja vaikuttuu saamastaan.
Älä sössi tätä. Saat tämän mahdollisuuden vain kerran.
❌ Virhe 1: Liidimagneetin heikko lupaus
Jotta voit saada ostajienne huomion tässä hälyisessä maailmassa, sinun pitää kyetä muotoilemaan liidimagneettinne lupaus erittäin houkuttelevaksi.
Tarvitset siihen jytyä ja potkua, jotta kohderyhmäsi kokee lähes pakolliseksi tarttua siihen.
Tässä esimerkki heikosta ja vahvasta lupauksesta rekrytointipalveluita tarjoavan yrityksen liidimagneetista:
👎 Heikko lupaus: “Ladattava opas rekrytointiin”
👍 Vahva lupaus: “7 varminta keinoa välttää rekrytointimiinat ja löytää parhaat tekijät vuonna 2024. Lataa maksuton opas!”
Todennäköisesti huomaat näiden kahden eron ja näet kumpi näistä lupauksista saa mielenkiinnon heräämään tehokkaammin?
Varmista siis, että lupauksenne on tömäkkä ja niin houkutteleva, että ostajanne eivät voi vastustaa sitä.
🐂 HÄRKÄVINKKI: Lataa tästä 6 erilaista valmista mallia vahvojen otsikoiden ja lupausten muodostamiseen. Voit hyödyntää malleja liidimagneettinne lupauksenne muodostamisessa ja napata ostajienne huomion entistä tehokkaammin.
❌ Virhe 2: Heikko laskeutumissivu
Toimivaan liidimagneettiin liittyy aina vahvasti hyvin konvertoiva laskeutumissivu. Jos et saa ostajianne konvertoitumaan tehokkaasti, et saa liidimagneettianne kunnolla lentoon ja tulokset jäävät heikoiksi.
Heikko laskeutumissivu voi siis tappaa kaiken, vaikka liidimagneetin sisältö olisikin täyttä kultaa.
Vamista siis, että vähintäänkin:
Luot laskeutumissivun alkuun tömäkän ja vahvan lupauksen (hyödynnä otsikkopinoa)
Herättelet ostajan ongelmia ja kipupisteitä laskeutumissivulla
Paisutat ongelmaa ja annat hyvän syyn ladata liidimagneetin
Lupaat ratkaisun ja maalaat kuvan paremmasta huomisesta
Hyödynnät bullet-listoja tehokkaasti ja oikeaoppisesti
Kerrot, mitä käyttäjät saa liidimagneetin latauksen jälkeen ja mitä hän voi odottaa
🐂 HÄRKÄVINKKI: Lataa tästä esimerkki vahvasta ja hyvin konvertoivasta laskeutumissivusta.
Saat maksutta käyttöösi laskeutumissivun esimerkin, mikä on konvertoinut kontakteja 43% konversioasteella.
❌ Virhe 3: Pyydät liikaa henkilötietoja laskeutumissivulla
Jos alat ahnehtia ja pyydät laskeutumissivulla liikaa henkilötietoja, et tule saamaan konversioita läheskään niin paljon kuin voisit.
Pahimmassa tapauksessa vaadit käyttäjää antamaan vastineeksi liidimagneetistanne nimen, sähköpostin, yrityksen nimen, yrityksen koon, tittelin, puhelinnumeron, mitä tavoitteita on, onko kiinnostunut uutiskirjeestä jne…
Jos alat ahnehtia ja pyydät liikaa henkilötietoja, todella harva ostaja on valmis lataamaan tarjoamasi materiaalin.
Suosittelen, että kysyt tietoja niin vähän kuin mahdollista ja maksimoit liidimagneetin latausten määrän.
Jos teet tämän, todennäköisesti yllätyt tuloksista positiivisesti.
❌ Virhe 4: Et hyödynnä liidimagneetin latauksen jälkeistä kiitos-sivua
Kiitos-sivu on yksi parhaista paikoista ohjata käyttäjää eteenpäin ja tarjota hänelle aiheeseen sopivaa jatkosteppiä.
Voit tarjota kiitos-sivulla liidimagneetin latauksen jälkeen esimerkiksi:
lisää hyvää sisältöä, mikä liittyy liidimagneetin aiheeseen
maksutonta konsultointia, mikä on linkitetty liidimagneettiin
ilmaista demoa
tai jotain muuta aiheeseen liittyvää jatkosteppiä
Tärkeintä on, että et jätä tätä paikkaa käyttämättä, sillä ostaja sitoutuu parhaiten uudelleen heti edellisen sitoutumisen jälkeen.
Tähän samaan logiikkaan perustuvat myös verkkokauppojen ostosten jälkeiset upsellit ja voit hyödyntää tätä mekanismia myös liidimagneeteissa.
❌ Virhe 5: Jätät ostajat yksin liidimagneetin latauksen jälkeen
Kun saat ostajan lataamaan liidimagneettinne, sinun kannattaa luoda heti odotusarvo tulevaisuuden viestinnästänne.
Pahin virhe on lähettää heti latauksen jälkeen myynnillinen sähköposti, missä tarjoat keskustelua myynnin kanssa tai kehotat ostajaa pyytämään tarjouksen palveluistanne.
Tämä ei toimi, joten älä edes kokeile.
Sinun kannattaa sen sijaan luoda lisää arvoa kontaktille laadukkaalla jälkiviestinnällä.
Tässä on esimerkki, miten rekrytointipalveluita tarjoava yritys voisi pinota arvoa liidimagneetin latauksen jälkeen useamman viestin sarjalla:
Esimerkki viestisarjasta, mikä pinoaa arvoa jokaisella viestillä ja samalla poistaa epäluottamusta ostajan mielestä.
🐂 HÄRKÄVINKKI: Lataa tästä käyttöösi esimerkki liidimagneetin jälkeisestä viestisarjasta.
Voit hyödyntää esimerkkiä, kun luot omaa automaatioputkea liidimagneeteillenne ja onnistut ohjaamaan käyttäjiä tehokkaammin kohti yhteistyötä kanssanne.
❌ Virhe 6: Myynnillisen jatkostepin lupaus on heikko
Jos olet hoitanut hoitanut hommasi hyvin ja välttänyt kaikki edellä mainitut virheet, voit vihdoin päästä tarjoamaan ostajallesi myynnillistä jatkosteppiä.
Kuten kävimme läpi kohdassa 1, liidimagneetin lupauksen on oltava vahva ja tämä sama pätee myös myynnilliseen jatkosteppiin, mitä tarjoat ostajillesi.
Jos et anna ostajillesi mitään houkuttelevaa syytä jatkaa keskusteluja kanssanne, et saa kovin suurta prosenttia tarttumaan myynnilliseen jatkosteppiinne.
Tässä esimerkki heikosta ja vahvasta lupauksesta rekrytointipalveluita tarjoavan yrityksen myynnillisestä jatkostepistä:
👎 Heikko lupaus: “Keskustele asiantuntijamme kanssa”
👍 Vahva lupaus: “Varaa 30 minuutin sparraus, jonka aikana kuulet rekryprosessinne heikot kohdat, kuinka korjaatte ne ja miten voitte säästää rekrytointikustannuksissa jopa -40%”
Pyri tekemään myynnillisestä jatkostepistä mahdollisimman riskitön, helppo, vaivaton ja varmista, että se liittyy ostajan lataamaan liidimagneettiin saumattomasti.
❌ Virhe 7: Et jatka arvoa tuottavaa sähköpostiviestintää, vaikka ostaja ei tartu heti tarjoukseenne
Fakta on se, että suurin osa liidimagneetin lataajista ei tule tarttumaan myynnilliseen jatkosteppiinne heti ensimmäisellä kerralla.
Siksi sinun ei kannatta jättää ostajaa oman onnensa nojaan, kun hän on kulkenut läpi koko liidimagneetin lämmittelysarjanne. Olet juuri saanut markkinointiluvan, joten se kannattaa hyödyntää.
Jatka arvoa tuottavaa sähköpostiviestintää ja tarjoile kontakteille vinkkejä aina, kun julkaisette jotain uutta. Pidä sähköpostirekisteri lämpöisenä ja varmista, ettet lopeta arvon tuottamista.
Minkälaisia tuloksia liidimagneetti voi tuottaa?
Liidimagneetin tuloksiin vaikuttavat oleellisesti nämä tekijät:
mihin ostopolun vaiheeseen sen luot
mitä formaattia käytät
mikä on sisällöllinen kulma
Moni haluaa nähdä liidimagneetilla ensisijaisesti nopean myynnin tuloksia ja tämä on toki mahdollista. Suosituksemme kuitenkin on, että et tähtäisi jokaisella liidimagneetilla suoraan myyntiin vaan hyödyntäisit niitä pidemmällä aikavälillä ostajien lämmittelyssä ja luottamuksen rakentamisessa. Näin onnistut rakentamaan pitkän aikavälin koneiston kuntoon ja tekemään nopeaa kauppaa samanaikaisesti.
Tämä alla oleva kuva kertoo karkeasti, mitä tuloksia voit odottaa erilaisilta liidimagneeteilta.
Jos haluatte saada liidimagneeteilla ensisijaisesti nopeaa kauppaa, valitse formaatiksi webinaarit tai ilmaiset demot/sparraukset.
Kauimpana kaupoista on uutiskirje ja muut formaatit ovat jossain näiden kahden välimaastossa.
Ota liidimagneetit haltuun ja räjäytä digimarkkinoinnin tulokset
Toivottavasti tämä artikkeli on auttanut sinua hahmottamaan, mitkä asiat ratkaisevat liidimagneettien toimivuuden.
Voit halutessasi syväsukeltaa aiheeseen erittäin suositun ja tykätyn webinaarimme avulla. Tämän webinaarin katsottuasi tiedät, miten rakennat vastustamattoman liidimagneetin, mikä tuottaa tuloksia ja ennen kaikkea myyntiä.
Markkinointikanavia on lukematon määrä ja uusia trendejä ja suosituksia parhaista kanavista putkahtelee esiin jatkuvasti.
Joskus kaikkien pitäisi tehdä podcasteja, jossain kohtaa TikTokia, kunnes markkinointikentän yli pyyhältää jälleen uusi trendi ja suositukset vaihtuvat.
Tämä artikkeli auttaa sinua valitsemaan relevantit markkinointikanavat, olivatpa tämän hetken trendit mitä tahansa.
Saat käyttöösi yksinkertaisen mallin, jonka avulla varmistat, että teidän valitsemat markkinointikanavat:
✅ vievät tavoitteitanne eteenpäin ✅ tavoittavat ostajanne ✅ ratkovat digimarkkinoinnin suurimpia haasteitanne
Jos katsot mielummin videon lukemisen sijasta, kurkkaa sisältö läpi tästä 👇
“Pitäisikö meidän tehdä TikTokia?”
Tätä tekstiä kirjoittaessa TikTok on kova sana ja moni b2b-palveluita tarjoava yrityskin on siirtynyt tuottamaan sisältöjä tälle alustalle.
Saatat kysyä itseltäsi: “Nyt kun kaikki TikTokkaavat, pitäisikö meidänkin?“
Mahdollisesti, mutta aina kun markkinointiin iskee joku uusi trendi päälle, sinun kannattaa hetkeksi painaa jarrua 🛑
Markkinointikanavia ei nimittäin kannata valita uusimpien trendien pohjalta, koska kaikki trendit eivät välttämättä palvele teidän tekemistä.
Juoksemalla aina uusimpien digimarkkinoinnin trendien perässä, pahimmillaan käytät ison määrän resursseja asioihin, jotka vain kuluttavat budjettianne eivätkä tuo takaisin mitään fiksua (auts!😬)
Onneksi on parempikin tapa valita oikeat markkinointikanavat ja voit onnistua poimimaan markkinointikanavien massasta juuri teille ne parhaimmat.
Seuraavaksi opit hyödyntämään hyvin yksinkertaista ja ajan hammasta kestävää mallia markkinointikanavien valintaan.
Näin valitset relevantit markkinointikanavat
Kun mietit uuden markkinointikanavan haltuunottoa, sinun kannattaa aina kysyä:
Tähän suosittelemme hyödyntämään esimerkiksi Löydy.Myy.Kehity -metodiamme, jonka avulla tunnistat digimarkkinoinnin haasteenne ja onnistut valitsemaan markkinointikanavat, jotka ratkovat tärkeimpiä ongelmianne ja näin saavat myös aikaan haluamianne tuloksia.
Jotta onnistut valitsemaan keinovalikoimaanne juuri oikeat markkinointikanavat, sinun tulee siis kyetä tunnistamaan tärkeimmät digimarkkinoinnin ongelmanne.
Näin valitut kanavat edistävät tavoitteitanne ja taklaavat suurimpia pullonkauloja tulostenne tieltä.
Mitä tämä oikein tarkoittaa?
Annas kun selitän.
Tyypillisesti digimarkkinoinnin suurimmat haasteet liittyvät joihinkin näistä neljästä ongelmasta:
Pohja ei ole kunnossa= verkkosivusto tai verkkokauppa on ”rikki” eikä tuota tuloksia ja siksi digimarkkinointi on tehotonta TAI kohderyhmätuntemus on vaillinaista TAI palveluita ei ole tuotteistettu riittävän hyvin, jotta kauppa kävisi (pahimmillaan kaikki nämä ovat retuperällä)
Löydettävyys- ja tunnettuusongelma= asiakkaat eivät löydä yritystä tai sen palveluita ja tuotteita ja siksi olemassa olevaa kysyntää ei saada kiinni
Myynti- ja konversio-ongelma = asiakkaat löytävät palvelut ja tuotteet, mutta verkkosivusto ei konvertoi riittävän tehokkaasti myyntiä tai uusia liidejä ja siksi myyntiputki ammottaa tyhjyyttään
Kehittymis- ja skaalausongelma = tuloksia saadaan, mutta tulokset eivät kehity voimakkaasti eteenpäin ja tehoja ei saada lisää irti
Sinun pitäisi kyetä tunnistamaan, mikä näistä ongelmista on teillä tällä hetkellä ja keskittää suurin osa resursseista ensisijaisesti sen ongelman ratkaisemiseen.
Suosittelen, että valitset markkinointikanavat ongelmalähtöisesti, jotta valitut kanavat ratkovat suurimpia haasteitanne ja edistävät tavoitteitanne.
Tämä kuva auttaa sinua tunnistamaan digimarkkinoinnin suurimmat haasteenne. Lue kaaviota alhaalta ylöspäin ja onnistut priorisoimaan digimarkkinointianne tärkeysjärjestyksessä:
Kun olet tunnistanut tärkeimmät ongelmat digimarkkinoinnissanne, on aika valita oikeat markkinointikanavat suhteessa tärkeimpiin ongelmiinne.
👀 Digimarkkinointikanavat, kun haluatte parantaa löydettävyyttä ja tunnettuutta
Jos olet tunnistanut kamppailevanne löydettävyys- ja tunnettuusongelman kanssa, suosittelen sinua hyödyntämään alla olevia digimarkkinointikanavia ja -keinoja.
Tärkeintä on, että valitut kanavat auttavat sivustonne ja palveluidenne löytymistä ja saatte ohjattua uusia ostajia sivustollenne ja muihin kanaviin mahdollisimman tehokkaasti.
Valitse keinovalikoimaan näitä markkinointikanavia:
esim. hyvin hakukoneoptimoituja asiantuntijasisältöjä, mitkä vastaavat ostajien tärkeimpiin kysymyksiin sekä haasteisiin
tavoitteena kotiuttaa laadukasta liikennettä hakukoneista
maksettu some-mainonta sisältöjen promoamiseen ja verkkosivustoliikenteen kasvattamiseen
mainontaa esim. Facebookissa, Instagramissa, LinkedInissä tai vaikka TikTokissa
tavoitteena ohjata ostajia sivustolle ja parantaa tunnettuutta sekä löydettävyyttä
natiivimainonta sisältöjen promoamiseen ja verkkosivustoliikenteen kasvattamiseen
esim. uutismaisia sisältönostoja suurien medioiden uutisvirrassa
tavoitteena tavoittaa ostajat, jotka eivät ole somessa ja ohjata heidät sivustollenne
hakukonemarkkinointi myytävien palveluiden tai tuotteiden löydettävyyden parantamiseen
maksettua hakukonemarkkinointia, mikä ohjaa tärkeimpien palveluiden tai tuotteiden luo
järkevää erityisesti silloin, kun yrityksen palvelut ja tuotteet eivät löydy orgaanisesti
tavoitteena kasvattaa liikennettä ja parantaa löydettävyyttä
💰 Digimarkkinointikanavat, kun haluatte lisää konversioita ja myyntiä
Jos pääasiallinen haasteenne on, että sivustollanne on liikennettä ja ostajat löytävät teidän luo, mutta jostain syystä ette saa liidejä tai uusia kontakteja, käytä näitä kanavia ja keinoja:
hakukonemainonta myynnin ja konversioiden tehostamiseen
maksettua hakukonemarkkinointia, mikä ohjaa tarvehakuista liikennettä tärkeimpien palveluiden ja tuotteiden luo
parhaimmillaan erittäin myynnillinen kanava sekä b2b- että b2c-liiketoiminnoille
tavoitteena tuottaa lisää yhteydenottoja tai suoraa myyntiä
liidibotit, tuotekonfiguraattorit, tarjouspyyntökorit jne.
tavoitteena kasvattaa konversioiden, liidien ja yhteydenottojen määrää
🚀 Digimarkkinointikanavat, kun haluatte saada enemmän tuloksia ja markkinoinnista lisää tehoja irti
Kun tärkein haasteenne on, että digimarkkinoinnin tulokset junnaavat paikallaan ja ette saa lisää tehoja irti koneistostanne, valitkaa käyttöönne näitä kanavia ja keinoja:
markkinoinnin automaatio olemassa olevien kontaktien lämmittelyyn sekä lisämyyntiin
esim. sisältöjen ja vinkkien jakelua tunnistetuille kontakteille
tavoitteena pysyä ostajien top of mindissa ja tehdä lisämyyntiä
erityisen tärkeää b2c-verkkokaupoille, missä voidaan tehdä nopeaa kauppaa ja b2b-bisneksille, missä on pitkät ostoprosessit
verkkosivuston kehitys ja personointi nykyisille asiakkaille ja olemassa oleville kontakteille
esim. verkkosivuston tai verkkokaupan sisältöjen personointia ostajan käyttäytymisen pohjalta
tavoitteena upsellit sekä sisältöjen kohdentamisen oikea-aikaisesti ostajan matkalle
esimerkiksi verkkosivustollanne käyneille ostajille suunnattua mainontaa eri some-kanavissa kuten Facebookissa, Instagramissa, LinkedInissä tai TikTokissa
tavoitteena tarjota syventävää sisältöä kiinnostuksen kohteisiin liittyen tai muistuttaa ostajaa referensseistä sekä tehdä lisämyyntiä
lisämyyntikanavan rakennus verkkosivustolle
esimerkiksi verkkosivustollanne oleva tuotekonfiguraattori tai nykyasiakkaille tarkoitettu myyntiportaali
toimii erityisen hyvin liiketoiminnoilla, missä asiakkaat ostavat useasti ja ostojen tekemiseen ei tarvita ihmisen apua (sekä b2b että b2c)
Yhteenveto: valitse markkinointikanavat näin
Kuten huomaat, markkinointikanavien valinnassa ei ole oleellisinta se, mikä on juuri tällä hetkellä kuuminta hottia ja mitä kaikki konsultit suosittelevat.
Tärkeintä on ymmärtää oma tilanne sekä haasteet ja valita valloilla olevaan tilanteeseen parhaiten sopivat keinot sekä kanavat.
Tässä vielä muistutuksena ja yhteenvetona, mitä sinun tulee huomoida valitessasi markkinointikanavia, jotta onnistut tekemään tulosta valinnoillasi:
Älä juokse heti uusimpien trendien perässä
Kysy aina: mitä tavoitteita meillä on markkinoinnissa, mitä haasteita/ongelmia olemme tunnistaneet, ratkooko uusi markkinointikanava haasteitamme, viekö se eteenpäin tavoitteitamme, tavoitammeko kohderyhmämme tästä kanavasta?
Valitse kanavat ongelmalähtöisesti ja keskitä suurin osa resursseista tärkeimmän ongelman ratkaisemiseen oikeiden kanavien avulla (hyödynnä Löydy. Myy. Kehity -metodia)
Vaihda kanavia ja keinoja, kun ongelmanne ja tavoitteenne muuttuvat
Lähdetään kuitenkin ensin liikkeelle perusteista..
Mitä digimarkkinointi on?
Digimarkkinointi on digitaalisissa kanavissa toteutettua markkinointia kuten some-, hakukone-, sisältö- tai vaikkapa sähköpostimarkkinointia. Digimarkkinointikanavia ja -keinoja on paljon ja oleellisinta on löytää omalle bisnekselle parhaiten tuottavat keinot sekä kanavat.
Digimarkkinointiin liittyy vahvasti erilaiset markkinointisisällöt, joita kohdennetaan ja jaetaan omalle kohderyhmälle. Niiden tavoitteena on opettaa, sitouttaa, oivalluttaa, vakuuttaa ja lopulta myydä palvelunne tai tuotteenne mahdollisimman tehokkaasti haluamillenne asiakkaille.
Ilman loistavaa sisältöä digimarkkinointia on erittäin vaikea saada toimimaan hyvin ☝️
Digimarkkinoinnin mittaaminen ja tulosten todentaminen on tyypillisesti tarkkaa sekä tehokasta. Dataa saadaan kiinni lähes mistä tahansa asiasta ja tuloksia voidaan analysoida datan avulla syväluotaavasti.
Verkkosivut ja -kaupat digimarkkinoinnin keskiössä
Erilaisten digimarkkinointikanavien ja sisältöjen lisäksi digimarkkinointiin liittyy vahvasti verkkosivut ja -kaupat sekä erilaiset verkkopalvelut ja sovellukset.
Tyypillisesti digimarkkinointikanavista ohjataan liikennettä joko yrityksen verkkosivustolle, verkkokauppaan tai johonkin muuhun verkkopalveluun tai -sovellukseen ja näissä kohtaamispisteissä tehdään varsinainen digimarkkinoinnin tulos.
Yksi suurimmista virheistä onkin, että digimarkkinoinnissa keskitytään mainontakanavien optimointiin verkkosivuston tai -kaupan optimoinnin sijasta. Lopulta se, minne ohjaatte potentiaaliset ostajanne, ratkaisee kaiken tuloksen.
Jos sivustonne tai verkkokauppanne ei toimi, mikään ei toimi. Muista tämä.
Varmista siis aina ennen yhdenkään digimarkkinointikampanjan toteutusta, että verkkosivustonne tai verkkokauppanne on parhaassa mahdollisessa kunnossa.
Näin saat varmemmin haluamiasi tuloksia ja et tuhlaa markkinointirahojasi toimimattomiin kampanjoihin.
Kuten jo mainitsin, digimarkkinoinnin yksi parhaista puolista on sen tehokkuus ja tarkka mitattavuus.
Digimarkkinoinnin tuottavuudelle ei ole oikeastaan mitään kattoa olemassa.
Kun onnistutte mittaamaan kampanjoitanne ja keräämään laadukasta dataa, voitte tehdä johtopäätöksiä tulevaan ja parantaa tuloksianne tasaisesti. Näin jokainen toteutettu kampanja kerryttää ymmärrystänne ja tuloksenne kehittyvät tasaisen varmalla tahdilla eteenpäin.
Digimarkkinointi ei myöskään vaadi isoja budjetteja, jotta sen kanssa päästään liikkelle.
Verrattuna esimerkiksi TV- tai ulkomainontaan, mediabudjetit ovat halutessasi vain murto-osa niistä. Voit päästä alkuun muutaman satasen panostuksella ja kasvattaa budjettianne, kun tuloksia alkaa kertymään.
Parhaimmillaan digimarkkinointi voi olla jopa ilmaista ja maksat ainoastaan käyttämästäsi ajasta. Tämä artikkeli jota nyt luet, on siitä hyvä esimerkki.
Emme maksa tämän julkaisemisesta mitään ja hakukoneet ohjaavat jatkuvasti uusia kävijöitä sekä lukijoita sivustollemme.
Digimarkkinointi sopii siis lähes mille tahansa bisnekselle, mikäli ostajat ovat tavoitettavissa digikanavista ja yrityksen markkinointistrategiaan kuuluu oleellisesti verkkosivut tai jokin muu verkkomyyntikanava – kuten verkkokauppa.
Parhaat tulokset syntyvät aina pitkäjänteisen työn tuloksena ja pikavoittojen perässä juokseminen harvoin kannattaa. Pikavoittoja on toki mahdollista saada, mutta niiden varaan markkinointia ei kannata laskea.
Valitettava tosiasia on, että digimarkkinointi ei ole automaattisesti mikään rahantekokone.
Todella monille se on yksinkertaisesti paras tapa hankkia uusia asiakkaita sekä parantaa bränditunnettuutta, mutta on tapauksia, jolloin digimarkkinointi ei vaan toimi.
Tässä muutama kriteeri, joiden pohjalta en välttämättä lähtisi toteuttamaan digimarkkinointia ainakaan kovin isoilla panostuksilla:
yrityksenne verkkosivut eivät ole merkittävä roolissa kasvussanne
ette ole valmiita panostamaan sisältöjen tuottamiseen ajallisesti tai rahallisesti
kohderyhmäänne ei ole mahdollista tavoittaa digitaalisista kanavista
teillä on ostajia vain kourallinen (tällöin henkilökohtainen myyntityö on tehokkaampaa)
digimarkkinointi ei ole kasvustrategianne keskiössä
On myös tilanteita, jolloin digimarkkinoinnin tulokset jäävät tuhnuiksi, vaikka mikään näistä yllä mainituista kriteereistä ei täyttyisi.
Digimarkkinointi epäonnistuu, mikäli tuloksia ei kyetä osoittamaan
Digimarkkinointi elää datasta ja jos ette kykene keräämään laadukasta dataa ja analysoimaan sitä järkevästi, ette voi todentaa digimarkkinoinnin tuloksia mitenkään.
Tällöin johtopäätös voi olla, että digimarkkinointi ei toimi, vaikka todellisuus olisi jotain aivan muuta.
Tästä hyvä esimerkki on eräs asiakkaamme, joka oli tulkinnut vaillinaisesta analytiikkatyökalusta yhteistyömme tuloksia ja päätti vaillinaisen datan pohjalta päättää yhteistyömme. Hän luuli, että tuloksia ei ollut.
Todellisuudessa kampanjamme olivat tuottaneet myyntiä lähes 6x tuotolla ja osoitimme tämän asiakkaalle analytiikasta, missä mittarit olivat kunnossa.
Asiakkaamme huokaisi helpotuksesta ja yhteistyömme jatkui.
Tarinalle oli siis onnellinen loppu, mutta tällaisia johtopäätöksiä saatetaan muodostaa nopeastikin, mikäli mittarit ja data eivät ole kunnossa.
🐂 HÄRKÄVINKKI: Lue Mikä on konversio? -blogi ja opi mittaamaan konversioita eri digimarkkinointikanavissa
Digimarkkinointi epäonnistuu, mikäli asioita tehdään kanavat edellä
Yksi turmiollinen ajatteluvirhe, josta sinun pitäisi päästä eroon mahdollisimman pian on se, että suunnittelet ja toteutat digimarkkinointia KANAVALÄHTÖISESTI.
❌ Tällöin ensisijainen kysymys on: “Mitä digimarkkinointikanavia meidän pitäisi käyttää?”
✅ Kun oikeasti pitäisi kysyä:“Mitä tavoitteita meillä on ja mitkä kanavat ja keinot vievät tavoitteitamme eteenpäin?”
Huomaat varmaan eron näiden kysymysten välillä ja mihin suuntaan ne vievät ajattelua.
Pahimmassa tapauksessa uusia kanavia otetaan käyttöön, kun joku on jostain kuullut, että nyt kaikkien pitäisi olla TikTokissa. Saatat innostua ideasta, vaikka todellisuudessa TikTok ei edistäisi tavoitteitanne lainkaan.
Tällöin kanavavalinnat voivat olla pahassa ristiriidassa markkinoinnin tavoitteiden kanssa ja pahimmillaan rahat ja panostukset valuvat hukkaan väärien kanavavalintojen takia.
Ongelmalähtöinen digimarkkinointi takaa tulosten saavuttamisen
Paras tapa välttää budjetin ja panostusten hukkaaminen on toteuttaa digimarkkinointia ONGELMALÄHTÖISESTI.
Näin väistät kanavalähtöisen digimarkkinoinnin sudenkuopat ja vältyt muun muassa budjetin loppuunpalamiselta ilman tuloksia.
Määritetään selkeät markkinoinnin tavoitteet, jotka on johdettu liiketoiminnallisista tavoitteista käsin
Tunnistetaan suurimmat pullonkaulat ja ongelmat tavoitteiden saavuttamisen tiellä
Muodostetaan selkeä lähtötilannekuva siitä, miten kaukana asetetuista tavoitteista ollaan
Valitaan digimarkkinoinnin kanavat ja keinot, jotka EDISTÄVÄT TAVOITTEITA ja RATKAISEVAT TUNNISTETTUJA ONGELMIA
Määritetään selkeät prioriteetit resurssien käyttöön
Kun digimarkkinointia suunnitellaan ONGELMALÄHTÖISESTI:
onnistut hyödyntämään oikeita kanavia suhteessa tavoitteisiinne
keskityt asioihin, jotka ratkovat suurimmat pullonkaulat tulostenne tieltä
käytät markkinointibudjetin tehokkaasti ilman tyhjäkäyntiä
priorisoit tekemisenne juuri oikeisiin asioihin ja näet tuloksia nopeammin kuin ennen
Miten digimarkkinoinnin tärkeimmät ongelmat määritetään?
Tyypillisesti digimarkkinoinnin suurimmat haasteet liittyvät joihinkin näistä neljästä:
Pohja ei ole kunnossa = verkkosivusto tai verkkokauppa on “rikki” eikä tuota tuloksia ja siksi digimarkkinointi on tehotonta
Löydettävyys- ja tunnettuusongelma = asiakkaat eivät löydä yritystä tai sen palveluita ja tuotteita ja siksi kysyntää ei ole olemassa
Myynti- ja konversio-ongelma = asiakkaat löytävät palvelut ja tuotteet, mutta verkkosivusto ei konvertoi riittävän tehokkaasti myyntiä tai uusia liidejä ja siksi myyntiputki ammottaa tyhjyyttään
Kehittymis- ja skaalausongelma = tuloksia saadaan, mutta tulokset eivät kehity voimakkaasti eteenpäin ja tehoja ei saada lisää irti
Sinun pitäisi kyetä tunnistamaan, mikä näistä ongelmista on teillä tällä hetkellä päällä ja keskittää kaikki paukut ensisijaisesti sen ongelman ratkaisemiseen.
Näin saatte käytettyä budjettinne tehokkaasti ja keskitytte tulosten kannalta merkityksellisimpiin asioihin.
Tämän kuvan avulla voitte hahmottaa, missä digimarkkinoinnin suurimmat ongelmanne ovat ja minkälaisiin toimenpiteisiin teidän pitäisi keskittyä:
Digimarkkinointistrategian laatiminen
Ongelmalähtöinen ajattelumalli auttaa myös tuloksekkaan digimarkkinointistrategian luomisessa.
Hyvä markkinointistrategia on aina johdettu liiketoiminnallisten tavoitteista, jolloin markkinointistrategia vie eteenpäin liiketoiminnallisesti tärkeitä asioita ja tuottaa arvoa koko yritykselle.
Tärkeimpiä vastattavia kysymyksiä digimarkkinointistrategiaan ovat:
Missä markkinassa kilpailemme? Mitä trendejä ja isoja muutoksia alallamme on tapahtumassa / käynnissä?
Mitä strategisia tavoitteita meillä on markkinointiin? Miten ne linkittyvät liiketoimintatavoitteisiimme ja mikä on markkinoinnin rooli / vastuu liiketoimintavoitteiden saavuttamisessa?
Ketkä ovat tärkeimpiä kilpailijoitamme?
Miten erottaudumme markkinassa? Miksi asiakkaan kannattaisi ostaa meiltä?
Mitä tarjoamme? Mitä hyötyjä asiakas saa palveluistamme tai tuotteistamme?
Mitkä ovat kärkiviestimme ja arvolupauksemme?
Digimarkkinointistrategia kannattaa dokumentoida huolellisesti ja päivittää aina, kun liiketoimintastrategia muuttuu.
Tämä kuva auttaa sinua linkittämään markkinoinnin tavoitteet niin, että ne vievät eteenpäin liiketoiminnallisia tavoitteita:
Digimarkkinointisuunnitelman laatiminen
Digimarkkinointisuunnitelma eroaa digimarkkinointistrategista niin, että suunnitelmassa sukelletaan kampanjoiden yksityiskohtiin ja suunnitellaan jokaisen markkinointikanavan ja toimenpiteen rooli erikseen.
Digimarkkinointisuunnitelmaan kannattaa kirjata:
Tärkein tunnistettu digimarkkinoinnin ongelma
Löydettävyys ja tunnettuus, myynti ja konversiot vai kehittyminen ja skaalaus?
Yhteenveto mainontakanavista ja -kampanjoista
Miksi olette valinneet nämä kanavat markkinointisuunnitelmaan?
Tekemisen malli
Millä tavalla markkinointia toteutetaan? Sprinteissä vai jollain muulla tavalla?
Kommunikoi, mitä mittaatte, miksi ja mitkä metriikat ovat tärkeimpiä
Lähtötila
Miten kaukana olette asettamistanne tavoitteista?
Jokaisen markkinointikanavan mitattava tavoite, rooli ja sisällöt
Mainontabudjetit per kanava
Kerro paljonko käytätte rahaa mihinkin kanavaan ja mitä tuloksia tällä voidaan saada aikaiseksi
Käytännön asiat kuten tiedot markkinointimateriaaleista ja niiden tuottamisesta
Tämä vaihe auttaa teitä hahmottamaan, miten paljon uutta sisältöä tarvitsette markkinointisuunnitelman toteuttamiseen
Markkinointiaikataulu ja mahdollinen markkinoinnin vuosikello
+ muut käytännön asiat
🐂 HÄRKÄVINKKI: Lataa tästä maksuton pohja markkinointisuunnitelman laatimiseen ja aloita markkinointisuunnitelman rakentaminen heti. Täytä vain sähköpostisi lomakkeeseen ja saat paluupostina markkinointisuunnitelman pohjan.
Näin asetat digimarkkinoinnin tavoitteet oikein
Tuloksellisen digimarkkinoinnin vaatii totta kai myös fiksut ja relevantit tavoitteet. Jos sinulla ei ole selvää suuntaa, mihin olette menossa, olet tuuliajolla ja tekemisesi ei tuota tuloksia.
Vaikka tavoitteet ovat tärkeitä, silti kaikki tavoitteet eivät aina ole hyviä.
Suosittelen, että käytät tavoitteiden asetannassa hyödyksesi SMART-mallia:
SMART-malli tulee sanoista:
Spesific = tarkka
Measurable = mitattava
Attainable = saavutettava
Relevant = relevantti
Timely = aikaan sidottu
Kun pidät huolen, että kaikki tavoitteenne täyttävät SMART-mallin kriteerit, et voi mennä pahasti pieleen (kun vaan olet ensin sitonut tavoitteet liiketoimintatavoitteisiin)
Esimerkiksi SMART-mallin mukainen tavoite voisi olla:
”30 uutta maksutonta konsultaatioita asiantuntijoidemme kalentereihin seuraavan 3 kuukauden aikana”
Tämä tavoite on tarkka, mitattava, saavutettavissa oleva, relevantti ja aikaan sidottu.
Pidä siis huoli, että asetat digimarkkinoinnin tavoitteet näin:
✅ tavoitteet on johdettu liiketoimintatavoitteista (katso yllä oleva kuva 👆) ✅ ne ovat tarkkoja, mitattavia, saavutettavissa olevia, relevantteja ja aikaan sidottuja ✅ tavoitteissa on mukana eurot ja liikevaihto ✅ tavoitteisiin liittyvät mittarit todentavat yksiselitteisesti onko tavoitteisiin päästy tai miten pitkä matka tavoitteiden saavuttamiseen vielä on
mikä heitä kiinnostaa ja mistä aiheista he haluavat oppia lisää
mistä he etsivät tietoa
mistä kanavista heidät voi tavoittaa
mistä asioista he yrittävät päästä eroon (kipupisteet ja murheet)
mitä haasteita heillä on tavoitteiden saavuttamisen tiellä
miten he pyrkivät tällä hetkellä ratkomaan haasteitaan
mikä saa heidät turhautumaan
mitä he pelkäävät
mikä taas innostumaan
mitä he arvostavat
miten palvelumme ja tuotteemme voivat auttaa ostajan elämää
miten erottaudumme muista eli miksi ostajan pitäisi ostaa meiltä
🐂 HÄRKÄVINKKI: Lataa tästä maksuton kysymyspatteristo ostajapersoonien muodostamiseen. Kysymysten avulla vastaat kaikista oleellisimpiin kysymyksiin ja onnistut muodostamaan ostajapersoonat, jotka todella auttavat markkinoinnin suunnittelussa.
Ostajapersoonien määrittelyn kautta löydät loistavia markkinoinnilisia tulokulmia, joilla saat kiinni ostajienne huomion. Määrittelyn jälkeen löydät myös hyviä sisältöideoita, jotka kiinnostavat ostajianne ja tuottavat heille arvoa.
Katso video ostajapersoonien määrittämiseen.
Näin valitset oikeat digimarkkinointikanavat ja -keinot
Kuten nyt jo hyvin tiedät, erilaisia digimarkkinointikanavia sekä -keinoja on erittäin paljon.
Tähän viidakkoon on helppo eksyä ja siksi oikeiden digimarkkinointikanavien ja -keinojen valitseminen on tärkeää, jotta digimarkkinoinnilla saadaan aikaan merkittäviä tuloksia.
Eri kanavat ja keinot toimivat erilaisiin asioihin ja siksi sinun on tärkeä ymmärtää niiden roolit ja tilanteen missä ne toimivat.
Tämäkin asia on viisainta pohtia markkinoinnin ongelmien sekä tavoitteiden kautta ☝️
Katso ytimekäs video digimarkkinointikanavien valintaan
👀 Digimarkkinointikanavat ja -keinot löydettävyysongelman ratkaisemiseen
Kun sivustonne, palvelunne tai tuotteenne eivät löydy riittävän hyvin, suosittelen sinua hyödyntämään näitä digimarkkinointikanavia ja -keinoja:
🚀 Digimarkkinointikanavat ja -keinot kehittymis- ja skaalausongelman ratkaisemiseen
Kun saatte tuloksia digimarkkinoinnillanne, mutta tulokset eivät kehity voimakkaasti eteenpäin ja ette saa lisää tehoja irti, suosittelen hyödyntämään näitä kanavia ja keinoja:
markkinoinnin automaatio olemassa olevien kontaktien lämmittelyyn sekä lisämyyntiin
sisältöjen ja vinkkien jakelu tunnistetuille kontakteille
hyvä keinoa pysyä top of mindissa ja sitouttaa ostajia brändiinne
erityisen tärkeää verkkokaupoille ja b2b-bisneksille, missä on pitkät ostoprosessit
verkkosivuston kehitys ja personointi nykyisille asiakkaille ja olemassa oleville kontakteille
verkkosivuston sisältöjen personointia ostajan käyttäytymisen pohjalta
mahdollistaa upsellit sekä sisältöjen kohdentamisen oikea-aikaisesti ostajan matkalle
esimerkiksi verkkosivustollanne käyneille ostajille suunnattua mainontaa eri some-kanavissa kuten Facebookissa, Instagramissa, LinkedInissä tai TikTokissa
mahdollista tarjota syventävää sisältöä kiinnostuksen kohteisiin liittyen tai muistuttaa ostajaa referensseistä
lisämyyntikanavan rakennus verkkosivustolle
esimerkiksi verkkosivustollanne oleva tuotekonfiguraattori tai nykyasiakkaille tarkoitettu myyntiportaali
toimii erityisen hyvin liiketoiminnoilla, missä asiakkaat ostavat useasti ja ostojen tekemiseen ei tarvita ihmistyötä (sekä b2b että b2c)
Verkkokaupat elävät digimarkkinoinnista ja ilman toimivaa digimarkkinointikoneistoa verkkokaupalle ei voi ennustaa kovin pitkää (tai ainakaan menestyksekästä) tulevaisuutta.
Verkkokaupan digimarkkinoinnin 4 tärkeintä asiaa ovat:
Hakukonelöydettävyys
Jotta voit saada verkkokauppasi tuottamaan myyntiä, sinun tulee varmistaa, että tuotteesi löytyvät hyvin – mielellään hakutulosten TOP 3 sijoituksilta
Alihyödynnetty kikka verkkokauppojen löydettävyyden parantamisessa on tuotekategorioiden hakukoneoptimointi tuotteiden optimoinnin lisäksi
ihmiset hakevat usein esim. “kihlasormukset” -hakusanalla eivätkä välttämättä yksittäistä tuotetta
tästä syystä tuotekategoriat pitäisi saada nousemaan mahdollisimman hyville sijoille hakutuloksissa
Hakukonemarkkinointi
Hakusanamainonta tuottaa parhaillaan myyntiä moninkertaisesti verrattuna mainontabudjettiin
Voit paikata hakusanamainonnalla orgaanisen löydettävyyden puutteita ja kotiuttaa tarvehakuisen liikenteen tehokkaasti kauppaasi
Esim. Google-shopping on erittäin hyvä mainontamuoto verkkokauppojen hakusanamarkkinoinnille
Some-markkinointi
Somea kannattaa hyödyntää sekä maksetulla mainonnalla, että orgaanisella tekemisellä
Sinun kannattaa inspiroida ostajia käyttämään tuotteitasi ja kertoa, mihin kaikkeen tuotteitasi voi käyttää
Some-markkinointi mahdollistaa myös uudelleenmarkkinoinnin käyttäjille, jotka ovat vierailleet verkkokaupassasi tai jo tehneet ostoksia
Markkinoinnin automaatio
Verkkokaupan tuottavuutta voidaan nostaa roimasti markkinoinnin automaation avulla, sillä jo ostaneet asiakkaat ovat parasta mahdollista kohderyhmää, mitä voit tuotteillesi saada
Voit mm. pelastaa hylättyjä ostoskoreja, tarjota liittyviä tuotteita ostoksiin, sitouttaa kanta-asiakkaita, muistuttaa nukkuvia ostajia ja tehdä tehokkaita kampanjoita sesonkituotteille
Verkkokauppojen digimarkkinointiin voidaan hyödyntää lukuisia muitakin keinoja sekä kanavia, mutta nämä sinun on vähintään hallittava, jotta voit menestyä verkkokauppabisneksessä.
B2B-palveluiden digimarkkinointi
B2B-palveluille on hyvin tyypillistä, että ostoprosessit ovat pitkiä ja ostajat hakevat tietoa ostettavista palveluista ja tuotteista omatoimisesti ilman myyjän apua.
B2B- ja B2C -markkinoinnin tärkein ero on se, että b2c-puolella markkinointi generoi itse suoraa myyntiä, kun taas b2b-puolella tekeminen kiteytyy markkinoinnin ja myynnin yhteistyöhön. Tällöin markkinoinnin tärkein tehtävä on tuottaa myynnille laadukkaita liidejä ja tehdä myymisestä helpompaa sekä tehokkaampaa.
Esimerkki b2b-ostajan polusta ennen kontaktia myynnin kanssa.
Tutkimukset osoittavat, että b2b-ostajat käyttävät vain 5-10% ajastaan koko ostoprosessin aikana myyjän kanssa (Lähde: Gartner, the State of B2B Buying).
Tästä syystä digimarkkinoinnin sisältöjen on kyettävä vastaamaan ostajien tärkeimpiin kysymyksiin koko ostoprosessin aikana, jotta saat ostajat kiinni ja pääsette lopulta tarjoamaan palveluitanne heille.
B2B-palveluiden digimarkkinointiin tarvitset sisältöjä näihin eri kategorioihin, jotta tavoitat ostajanne oikealla hetkellä ja oikeaan aikaan:
Tofu-sisällöt (Top of Funnel) ostajien tiedonhakuvaiheeseen
Sisältöjä, mitkä vastaavat miksi- ja mitä -kysymyksiin
Esimerkiksi markkinointipalveluja tarjoavan yrityksen Tofu-sisältöjä voisivat olla: “Mitä on digimarkkinointi?”
Mofu-sisällöt (Middle of Funnel) ostajien syventäviin kysymyksiin
Sisältöjä, mitkä vastaavat Miten-kysymyksiin
Esimerkiksi: “Miten digimarkkinointia tehdään tuottavasti?”
Bofu-sisällöt (Bottom of Funnel) ostoprosessin loppuvaiheeseen
Sisällöt ostajien myynnillisiin kysymysiin
Esimerkiksi referenssitarinat, asiakascaset, tuotedemot jne.
Esimerkiksi liittyen: “Mitä digimarkkinointi maksaa?”
Perinteinen b2b-markkinointifunneli ja erilaiset sisältötyypit ostajan matkalle
Se, mitä sisältöjä tarvitsette ja minkä sisältöjen tuotantoa teidän kannattaa priorisoida, riippuu paljon bisneksestänne sekä ostajistanne.
Jos myytte palvelua, mikä on uusi ja mitä ostajat eivät vielä osaa ostaa, tarvitsette paljon Tofu- ja Mofu -sisältöjä.
Näin koulutatte ostajianne palveluidenne hyödyistä ja merkityksestä ja voitte luoda uutta kysyntää palveluillenne.
Jos myytte palveluita tai tuotteita, joita ostajat osaavat jo ostaa ja joiden hyödyt he ymmärtävät, tarvitsette ensisijaisesti Bofu-sisältöjä.
Jos olette hyvin alkuvaiheessa ja teillä ei ole juuri mitään sisältöjä olemassa, aloita aina ensimmäisenä Bofu-sisällöistä. Ilman näitä ette voi onnistua myynnissä kovin hyvin, joten niiden olemassaolo tulisi varmistaa aivan ensimmäisenä.
B2b-markkinoinnin polttoaineena toimivat usein erilaiset liidimagneetit, joiden tavoitteena on kerätä ihanneasiakkaiden yhteystietoja markkinointirekisteriin.
Liidimagneetteja ovat kaikki erilaiset ladattavat sisällöt kuten oppaat, webinaarit, ilmaiset työkalut, auditoinnit jne, joita kohderyhmän jäsenet saavat käyttöönsä vastineeksi yhteystiedoistaan.
Liidimagneettien käyttö ei ole todellakaan mikään uusi asia, mutta oikein hyödynnettynä ne toimivat edelleen loistavasti liidituotannossa sekä uusien myyntimahdollisuuksien tuotannossa.
Liidimagneetit soveltuvat lähes mihin tahansa b2b-bisnekseen, mutta niiden kanssa on syytä huomioida muutama tärkeä seikka, jotta ne saadaan toimimaan halutulla tavalla.
Jos lähdette hyödyntämään liidimagneetteja markkinoinnissanne, huomioikaa vähintään nämä ennen yhdenkään liidimagneetin julkaisua:
Toteuta liidimagneetti, mikä luo arvoa ja rakentaa luottamusta kohderyhmäsi kanssa
Älä harhaudu tekemään heikkoa sisältöä. Mikäli sisällön lataaja pettyy saamaansa, luottamus on menetetty ja voit unohtaa jatkostepit kyseisen kontaktin kanssa
Muodosta liidimagneetille vastustamaton lupaus, mikä lähes pakottaa lataamaan sen
Heikko lupaus: “Opas rekrytointiin, lataa tästä”
Vastustamaton lupaus: “7 pomminvarmaa keinoa välttää rekrytointimiinat ja löytää alanne parhaat tekijät vuonna xxxx”
Panosta laskeutumissivuun ja optimoi sitä, jotta saatte maksimaalisen määrän konversioita
Jos kyseessä on ilmainen materiaali, älä tyydy alle 20% konversioasteeseen
Optimoi liidimagneetin lomake äläkä pyydä liian paljon yhteystietoja
Liian pitkät lomakkeet tappavat konversioasteenne
Hyödynnä kiitos-sivua liidimagneetin latauksen jälkeen
Ohjaa käyttäjä eteenpäin heti latauksen jälkeen ja tarjoa hyvää jatkosteppiä, mikä sopii liidimagneetin aiheeseen
Älä jätä ostajaa yksin latauksen jälkeen
Hyödynnä markkinoinnin automaatiota ja jatka viestintää ostajan kanssa liidimagneetin latauksen jälkeen
Tee esimerkiksi 4-5 viestin sarja, mikä tarjoaa lisää arvoa ja rakentaa luottamusta
Älä myy heti
Tarjoa myynnillistä jatkosteppiä arvon tuottamisen jälkeen
Esim. maksuton konsultaatio tai jokin muu järkevä steppi kohti yhteistyötä kanssanne
Mikäli ostaja ei tartu syöttiinne heti, älä lopeta viestintää
Jatka arvon tuottamista ja varmista, että ostaja saa myös jatkossa sisällöt, joista hän voisi olla kiinnostunut ja joista on hänelle aitoa hyötyä
Sosiaalisen median mainonta b2b-markkinoinnissa
Yksi pahimmista virheistä, mitä b2b-liiketoiminnan some-mainonnassa voidaan tehdä on se, että somea käytetään “osta meiltä” tai “pyydä tarjous” –tyyppiseen mainontaan.
Jokainen joka on tätä joskus kokeillut, tietää, että se ei toimi ❌
Suoran myymisen sijasta b2b-markkinoinnissa sosiaalinen media kannattaisi aina valjastaa UUDEN KYSYNNÄN LUOMISEEN.
Tämä tarkoittaa sitä, että some-mainonnan avulla valitulle kohderyhmälle tarjotaan arvoa ja luodaan uutta kysyntää opettavan sekä oivalluttavan sisällön avulla. Sisältöjä voivat olla asiantuntija-artikkelit, vinkkivideot, webinaarit, oppaat, podcastit jne.
Some-mainonnan tavoite on siis rakentaa brändiä ja vakuuttaa ostajat osaamisestanne sen sijaan, että hakisitte some-mainonnalla suoraan uusia tarjouspyyntöjä. Voin luvata, että tämä malli toimii b2b-kontekstissa.
Suosittelen, että lähdette hyödyntämään sosiaalista mediaa uuden kysynnän luomisessa niin pian kuin mahdollista.
Katso videolta, miten luot digimarkkinoinnilla uutta kysyntää b2b-liiketoiminnalle
Digimarkkinointi rekrytoinnissa
On sanomattakin selvää, että uusien työntekijöiden tavoittaminen on digimarkkinoinnin keinoin tehokasta.
Digimarkkinoinnissa trendejä tulee ja menee hurjalla tahdilla.
Toisinaan kaikkien pitäisi olla tuottamassa lyhytvideoita, välillä podcasteja ja joskus taas vannotaan tietyn kanavan, kuten TikTokin, nimeen.
Totuus on kuitenkin se, että digimarkkinoinnissa PERUSASIAT ratkaisevat ja erilaisten trendien avulla voidaan korkeintaan hienosäätää tuloksia.
Suosittelenkin, että et lähtökohtaisesti juokse erilaisten trendien perässä vaan pyrit tekemään perusasiat hyvin ja huolella. Näin saat tekemiseen kaipaamasi rauhaa sekä selkeyttä.
Nämä perusasiat löydät tämän kirjoituksen alkupuolelta.
Nostan esiin kuitenkin kaksi oleellista trendiä, jotka ovat tulleet jäädäkseen digimarkkinoinnin maailmaan ja näistä sinunkin kannattaa olla tietoinen juuri nyt.
🤖 Trendi 1: Tekoäly digimarkkinoinnissa
Et varmasti ylläty, että tekoäly on valikoitunut yhdeksi trendiksi.
Tekoäly on jo tähän mennessä muuttanut muun muassa maksetun mainonnan tekemistä oikeastaan kaikilla mainonta-alustoilla. Tekoälypohjaiset algoritmit kohdentavat mainoksia omatoimisesti ja markkinoijan rooli on pitää huoli, että tekoälylle on syötetty oikeat kohdentamisen kriteerit ja että tekoäly saa riittävästi laadukasta dataa tulosten optimointiin.
Tämä trendi kasvaa aivan varmasti ja tulevaisuudessa markkinoijan rooli mainonnan tekemisessä pienenee ja tekoälyn kasvaa. Siksi on erityisen tärkeää, ettet rajoita osaamistasi vain tiettyyn mainontakanavaan, sillä tästä osaamisesta ei enää jatkossa makseta yhtä paljon kuin ennen.
Markkinoijien on siis kyettävä tuomaan peliin mukaan liiketoiminnallista osaamista ja hyödyntää tekoälypohjaisia ratkaisuja tulosten kehittämisessä.
Toinen merkittävä tekoälyn tuoma muutos on tuottavuuden paraneminen. Me Sinisellä Härällä käytämme tekoälyä päivittäin esimerkiksi sisällöntuotannon apuna tai erilaisten copyideioiden suunnittelussa. Tämä on erittäin fiksua ja kannattavaa.
Tulevaisuudessa onkin tärkeää, että osaat markkinoijana hyödyntää tekoälyä itsesi eduksi ja tiedät, miten tekoälyä kannattaa käskyttää tehtävien ja sisältöjen tekemiseen.
Tekoälyn tuottama sisältö ei kuitenkaan ole aina laadukasta, joten sinulla tulee olla taito tarkastaa sisältöjen laadun taso.
Tekoäly ei korvaa markkinoijia kokonaan, mutta se tulee olemaan entistä isompi apu tuottavuuden parantamisessa ja tulosten optimoinnissa.
Kolmas tärkeä aspekti tekoälyn hyödyntämisessä on esimerkiksi sisältöjen personointi tekoälypohjaisten työkalujen avulla. Erityisesti verkkokaupat ja muut verkkomyyntikanavat voivat hyötyä tekoälyn tekemistä sisältö- tai tuotesuosituksista käyttäjäkokemuksen parantamisessa sekä myynnin tehostamisessa.
Digimarkkinointi elää datasta ja viime vuosina voimaan tulleet rajoitukset käyttäjien seuraamiseen ja datan keräämiseen ovat tuoneet merkittäviä haasteita markkinoijille.
Muutokset ovat vaikuttaneet niin, että pahimmillaan markkinointidatasta voidaan menettää jopa 80% jos asialle ei tehdä mitään.
Tämä tarkoittaa, että eri mainonnan ja analytiikan työkaluihin saadaan pahimmillaan vain 20% kaikesta datasta, mikä voisi olla saatavilla.
Tähän on vaikuttanut kolme merkittävää tekijää:
noin 40% käyttäjistä kieltää evästeiden käytön ja näin ollen estää datan keräämisen
jopa 40% käyttäjistä estää datan keräämisen ad blokkereiden avulla ja nämä blokkerit ovat oletuksena päällä suurimmassa osassa selaimia (vaikka käyttäjät hyväksyisivätkin evästeet)
monet selaimet, kuten Safari, unohtavat käyttäjät automaattisesti 7 päivän jälkeen, jolloin digimarkkinoinnin attribuutiomallinnukset eivät enää toimi luotettavasti
Ongelman korjaamiseksi dataa pitäisi jatkossa kerätä palvelimen puolelta (Server Side Tracking) eikä sivuston ja selaimen kautta.
Digimarkkinoinnin hintaan vaikuttaa moni tekijä kuten tavoitetaso, markkinoitavat palvelut/tuotteet, toimiala, bisnesmalli, kohderyhmät, kanavavalinnat sekä tekemisen mallit.
Digimarkkinointitoimistolta ostetun digimarkkinoinnin hinta riippuu hyvin paljon siitä, miten paljon asioita ulkoistetaan ja kuinka monta eri kanavaa ja keinoa on käytössä samanaikaisesti.
Meidän digimarkkinoinnin paketit ovat 1000 € – 10 000 € /kk luokassa ja alla on muutama esimerkki eri kokoisista digimarkkinoinnin paketeista ja niiden sisällöistä.
Käytän esimerkeissä samoja kanavia ja keinoja, jotta ymmärrät mahdollisimman hyvin, miten hinta ja tekemisen määrä korreloivat keskenään. Esimerkit sopivat b2b-markkinointiin.
Digimarkkinoinnin kk-paketti 1000 € /kk (b2b)
Typpillisesti tämän kokoinen paketti pitää sisällään kevyttä tekemistä eikä kovin laajaa monikanavaista kokonaisuutta.
1000 €-paketti voisi sisältää esimerkiksi:
Google Ads -mainonta löydettävyyden ja myynnin parantamiseen
500 € /kk optimointityö
500 € /kk mediabudjettia
2-3 palvelun tai tuotteen mainontaa yhdessä kohdemarkkinassa
Kuukausiraportointi ja kehityspalaveri asiantuntijan kanssa
Tämän kokoinen paketti mahdollistaa useamman kanavan sekä hieman laajempaa kehitystyötä eri asiantuntijoiden tekemänä. Tekijätiimi kasvaa ja aktiviteetteja lisätään.
3000-5000 € kk-paketti voisi pitää sisällään:
Google Ads -mainonta löydettävyyden ja myynnin parantamiseen
500 € /kk optimointityö
500-1000 € /kk mediabudjettia
2-3 palvelun tai tuotteen mainontaa yhdessä kohdemarkkinassa
Yhden SEO-optimoidun sisällön tuotanto ja julkaisu hakukoneliikenteen kasvattamiseen
Meta-mainonta uuden kysynnän luomiseen sisältövetoisesti
850 € /kk asiantuntijatyötä
500 € mediabudjetti
1 kohdemarkkina yhdelle sisällölle
LinkedIn-mainonta uuden kysynnän luomiseen sisältövetoisesti
Tämän kokoinen paketti mahdollistaa usean mainontakanavan hyödyntämisen, useampia kehityskokonaisuuksia sekä laajempaa sisältömarkkinointia eri kohderyhmille.
Google Ads -mainonta löydettävyyden ja myynnin parantamiseen
850€ /kk optimointityö
1500 € /kk mediabudjettia
2-3 palvelun tai tuotteen mainontaa yhdessä kohdemarkkinassa
Kahden SEO-optimoidun sisällön tuotanto ja julkaisu hakukoneliikenteen kasvattamiseen
Meta-mainonta uuden kysynnän luomiseen sisältövetoisesti
850 € /kk asiantuntijatyötä
500 € mediabudjetti
1 kohdemarkkina yhdelle sisällölle
LinkedIn-mainonta uuden kysynnän luomiseen sisältövetoisesti
850 € /kk asiantuntijatyötä
1000 € mediabudjetti
1 kohdemarkkina yhdelle sisällölle
Natiivimainonta tunnettuuden ja löydettävyyden parantamiseen
Verkkosivuston kehitys ja optimointi konversioiden ja myynnin tehostamiseen
850 € /kk kehitystyötä
Kuukausiraportointi ja kehitypalaveri asiantuntijoiden kanssa
Jos haluat tietää tarkalleen, mitä digimarkkinointinne ulkoistaminen maksaa, pyydä meiltä hinta-arvio.
Keskity perusasioihin ja saat irti 90% potentiaalistanne
Aivan loppuun on hyvä todeta, että perusasioita vaalimalla onnistut todennäköisimmin.
Digimarkkinointi ei lopulta ole vaikeaa, mutta sinun pitää muistaa ja jaksaa pitää katse pallossa ja keskittyä olennaisimpiin asioihin. Tämä voi joskus tuntua tylsältä, mutta siltä hyvän tuloksen tekeminen voi joskus tuntua.
Toivottavasti tästä kirjoituksesta oli apua. Olemme aina valmiita auttamaan henkilökohtaisestikin jos tapamme lähestyä digimarkkinointia kolahti sinulle.
Me autamme asiakkaitamme LÖYTYMÄÄN verkosta, MYYMÄÄN enemmän ja KEHITTYMÄÄN oikean tiedon sekä datan avulla.
Ostajapersoonat ovat digimarkkinoinnin onnistumisen kannalta erittäin kriittinen asia. Jos et tunne kohderyhmääsi läpikotaisin ja et ole sukeltanut ostajienne maailmaan ennen markkinointikampanjoiden toteutusta, todennäköisyydet hyvien tulosten tekemiselle ovat hyvin pienet.
Parhaimmillaan ostajapersoonat nimittäin auttavat sinua tuntemaan kohderyhmäsi hyvin, saat apua markkinoinnin suunnitteluun ja onnistut luomaan viestejä, mitkä puhuttelevat kohderyhmääsi ja tuovat kauan kaipaamiasi tuloksia.
Tämän artikkelin luettuasi tiedät, mitä virheitä sinun tulee välttää ostajapersoonien määrittelyssä ja mitkä asiat taas ovat oleellisimpia. Annan sinulle valmiin prosessin ostajapersoonien muodostamiseen ja saat käyttöösi 10-kohdan kysymyspatteriston, jonka avulla määrittelet ostajapersoonat oikein ja onnistut tekemään vaikuttavaa ja tuloksellista digimarkkinointia.
Katso ohjeet ostajapersoonan tekemiseen videolta.
Mikä on ostajapersoona?
Ostajapersoona on tiivistetty kuvaus ihanneasiakkaistanne, joihin haluat vaikuttaa markkinointiviestinnällänne.
Tyypillisesti yrityksille on määritetty useita ostajapersoonia, esim. 3kpl, mutta joissakin tapauksissa yksikin hyvin tehty ostajapersoona ajaa asiansa (tämä on harvinaisempaa).
Ostajapersoonan avulla kirkastetaan:
mitä ostajat todella kaipaavat
mitä ongelmia heillä on
mitä huolia ja murheita he kohtaavat
miten he käyttäytyvät
kehen he luottavat ja
mikä lopulta saa heidät ostamaan ja etenemään kohti yhteistyötä kanssanne (saat tarkemman listan näistä kysymyksistä artikkelin loppupuolella)
Ennen kaikkea ostajapersoonien avulla pyritään ymmärtämään ostajan maailmaa parhaalla mahdollisella tavalla, jotta markkinointi- ja myyntiviesteistä saadaan osuvia ja kohderyhmä kiinnostuu teistä ja lopulta tarjonnastanne. Ostajapersoonat ovat siis työkalu markkinoinnin suunnitteluun.
Suosittelen, että muodostat ostajapersoonat kaikista niistä ostajista, jotka vaikuttavat jollain tapaa tuotteidenne tai palveluidenne ostopäätöksen tekemiseen.
Näin onnistut vaikuttamaan kaikkiin tärkeimpiin henkilöihin ja voitatte uusia asiakkuuksia itsellenne paremmalla prosentilla.
Esimerkiksi meillä Sinisellä Härällä tärkeitä ostajia ovatmarkkinointipäälliköt / -johtajat, toimitusjohtajat sekä myyntijohtajat.
Ostajia on siis useampia, jolloin meidän on kyettävä vaikuttamaan useampaan ostajaan markkinoinnillamme samanaikaisesti.
Esimerkki yhden ostajapersoonan suppeasta yhteenvedosta
❌ Vältä tätä, kun määrität ostajapersoonia
Yksi tyypillinen virhe ostajapersoonien määrittämisessä on, että demografisille tiedoille annetaan liian iso painoarvo.
Tällä tarkoitan esimerkiksi sitä, minkä ikäinen ostaja on, missä hän asuu, mitä hän harrastaa, mitä kouluja hän on käynyt, minkälainen perhe hänellä on jne…
Kuluttajille tehtävässä markkinoinnissa nämä tiedot voivat olla erittäin hyödyllisiä sekä tärkeitä, mutta esimerkiksi b2b-kontekstissa demografiatiedot ovat osittain jopa turhia.
Ostajat voivat olla demografisilta tiedoiltaan täysin erilaisia, mutta työtehtäviin ja -vastuisiin liittyen heidän haasteet, tavoitteet ja käyttäytymismallit voivat olla jopa identtisiä.
Siksi demografisia tietoja tärkeämpää on ymmärtää ostajan elämäntilanne, ongelmat, huolet, murheet, tavoitteet, toiveet, haaveet, epäilykset, käyttäytymismallit ja vetovoimatekijät.
Moni markkinoija laiminlyö erityisesti ostajan tunnepuolen ymmärtämisen ja siksi markkinointikampanjat eivät vetoa ostajien tunteisiin, vaikka sitä kampanjoilla pitäisi nimenomaan hakea.
🐂 HÄRKÄVINKKI: Lataa tästä maksuton kysymyspatteristo ostajapersoonien muodostamiseen. Kysymysten avulla vastaat kaikista oleellisimpiin kysymyksiin ja onnistut muodostamaan ostajapersoonat, jotka todella auttavat markkinoinnin suunnittelussa.
Miten ostajapersoona luodaan?
Ostajapersoonien luomiseen kannattaa todellakin panostaa, sillä tämä työ maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti. Takaan sen.
Suosittelen, että hyödynnät ostajapersoonien määrittämisessä AINA olemassa olevia asiakkaitanne ja haastattelet heitä prosessin aikana.
Näin saat käsiisi oikeaa tietoa asiakkailtanne ja et sorru tekemään päätöksiä omien oletustenne pohjalta.
Ennen kuin lähdet haastattelemaan nykyasiakkaitanne ostajapersoonien määritystä varten, tee näin:
Määritä, minkälaiset päättäjät ovat tekemässä ostopäätöstä tuotteista tai palveluistanne
Keitä he ovat ja kuinka monta heitä on?
Tämä kysymys kannattaa esittää olipa kyseessä kuluttajapuolen bisnes tai sitten yritysten välillä tapahtuva liiketoiminta
Esim: “Tärkeimmät ostajamme ovat IT-päälliköt, IT-johtajat sekä toimitusjohtajat“
Esim 2: “Tärkeimmät ostajamme ovat täysi-ikäiset perheelliset ihmiset, joiden lapset ovat alle kouluikäisiä”
Määritä myös, minkälaiset yritykset eivät sovi asiakkaiksenne
Esim: “Haluamme asiakkaiksi yli 40 henkeä työllistäviä saas-yrityksiä Euroopan alueelta. Emme myy palveluitamme pankkisektorilla toimiville yrityksille.”
Kerää lista nykyasiakkaistanne (5-10 kpl), jotka täyttävät nämä kriteerit ja joista löytyy oikeat päättäjät haastatteluita varten
Protip: Jos teiltä ei löydy nykyasiakkaista riittävästi kontakteja tai olette vaihtamassa bisneksen suuntaa radikaalisti, buukatkaa haastattelut verkostonne kautta. Etsikää siis ihmisiä ja yrityksiä, jotka täyttävät kriteerinne ja haastatelkaa heitä. Ihmiset ovat usein erittäin valmiita auttamaan tällaisissa asioissa, kun vain olet aktiivinen ja uskallat pyytää apua.
Buukkaa jokaista ostajapersoonaa kohden 3-6 kpl noin 60 minuutin puhelin- tai etäpalaverihaastatteluaikaa (saattaa kuulostaa työläältä, mutta tämä kannattaa tehdä!)
☝️Tärkein vaihe: asiakashaastattelut ostajapersoonien määritystä varten
Kun olet tehnyt määritystyön hyvin ja buukannut haastattelut nykyasiakkaidenne kanssa, on aika suunnitella haastattelukysymykset.
Saat aivan pian käyttöösi 10 kohdan kysymyspatteriston, minkä avulla voit haastatella asiakkaitanne ja onnistut kysymään oleellisia asioita haastattelun aikana.
Ennen kuin lähdet haastattelemaan asiakkaitanne, suosittelen, että vastaatte kysymyspatteriston kysymyksiin sisäisesti ja luotte omat hypoteesinne vastauksista, joita oletatte saavanne asiakkailtanne.
Tähän jumppaan kannattaa ottaa mukaan koko markkinointitiimi, myyntitiimi sekä asiakkuuksista vastaavia henkilöitä.
Näin voitte haastatteluiden kautta todentaa ovatko hypoteesinne oikein ja kuinka kartalla todella olette ostajienne maailmasta. Tämä on usein erittäin hyödyllinen ja paljon ahaa-elämyksiä tuova harjoitus.
Tämä alla oleva kysymyspatteristo kannattaa siis käydä läpi sisäisesti sekä tietysti asiakashaastatteluissa.
Kun teet haastatteluita, nauhoita ne ja tee huolelliset muistiinpanot, joihin sinun on helppo palata myöhemmässä vaiheessa.
Itse tykkään dokumentoida jokaisen haastattelun exceliin, mihin olen merkannut jokaisen kysymyksen yhteen kolumniin ja haastateltavat allekkain omille riveille. Näin vastauksia on helppo vertailla ja muistiinpanoja on mukavaa selata yhdestä dokumentista.
Jokaisen ostajapersoonan merkitsen omalle välilehdelle, jotta dokumentointi ei mene sekavaksi.
Ota tämä kysymyspatteristo talteen ja esitä kysymykset haastateltavillesietäpuhelussa:
👫 Demo- ja psykografiset tiedot (älä käytä tähän liikaa aikaa jos teet b2b-markkinointia)
Millaisessa elämäntilanteessa ostajapersoona yleensä on kun hän kohtaa tuotteenne tai palvelunne?
Millaisia vastuita tai paineita heillä on työssään tai henkilökohtaisessa elämässään?
Millaisia muutoksia heidän elämässään tapahtuu yleensä ennen tuotteenne tai palvelunne tarpeen syntymistä?
😬 Ongelmat ja kipukohdat
Mitkä ovat heidän suurimmat ongelmat tai kipupisteet, joihin tuotteenne tai palvelunne tarjoaa ratkaisun?
Mitkä asiat aiheuttavat ostajapersoonalle eniten huolta tai stressiä, ja miten voitte auttaa?
Voitko kuvailla tyypillisen skenaarion tai tapahtuman, joka johtaa heidän ongelmiinsa?
Minkälaista apua tai ratkaisua he yleensä etsivät ongelmaansa?
🤑 Ostoprosessi ja päätöksentekijät
Mitkä tekijät vaikuttavat eniten heidän päätöksentekoonsa?
Kuinka pitkä on tyypillinen ostoprosessi ja mitkä vaiheet siihen kuuluvat?
Kuka on lopullinen päätöksentekijä ja millaisia vaikutteita muut sidosryhmät voivat antaa?
Kuka lopulta päättää ostosta organisaatiossa tai perheessä?
🔎 Informaation lähteet ja tiedonhaku
Mistä ostajapersoona etsii tietoa?
Suosivatko he verkkosivustoja, sosiaalista mediaa, blogiartikkeleita, videoita, tai suosituksia ystäviltä tai kollegoilta?
Mitkä ovat heidän eniten käyttämänsä mediat tai alustat tiedonhakuun?
Minkä tyyppistä sisältöä he pitävät luotettavana ja miksi?
✍️ Viestintä ja markkinointiviestit
Millaiset viestit resonoivat ostajapersoonan kanssa parhaiten?
Millaiset tunnetasot, kuten luottamus, turvallisuus, tai yhteisöllisyys, ovat tärkeitä ostajapersoonan päätöksenteossa?
Mitä hyötyjä ja ominaisuuksia he arvostavat eniten?
Mitkä ovat tehokkaimmat sanat tai ilmaukset, jotka resonoivat tämän ostajapersoonan kanssa?
Millaiset visuaaliset elementit tai värimaailmat vetoavat heihin?
🤝 Vetovoimatekijät ja sitoutuminen
Mitkä tekijät saavat ostajapersoonan kiinnostumaan ja klikkaamaan mainosta?
Onko se tarjous, eksklusiivinen sisältö, ilmaiset kokeilut, tai jotain muuta?
Minkälaista sisältöä he ovat taipuvaisia jakamaan tai suosittelemaan muille?
❤️ Tunnetasot ja tunnemaailma (TÄRKEÄ)
Mitkä ovat ostajapersoonan suurimmat pelot tai huolet liittyen teidän palveluihinne?
Miten nämä pelot tai huolenaiheet voivat vaikuttaa ostopäätökseen?
Millaisen tunteen ostajapersoona haluaa tuntea ostokokemuksen jälkeen?
Miten voitte varmistaa, että asiakkaanne lähtevät tyytyväisinä ja turvallisin mielin?
👀 Markkinointikanavat
Mitkä kanavat toimivat parhaiten tavoittaessa tätä ostajapersoonaa?
Onko se sähköposti, sosiaalinen media, hakukonemarkkinointi, tai tapahtumamarkkinointi?
Missä kanavissa he viettävät eniten aikaa ja millainen sisältö saa heidät sitoutumaan?
Mitkä ovat heidän suosikkikanavansa asiakaspalveluun tai yhteydenottoon?
😘 Asiakassuhde ja jälkimarkkinointi
Millaisen suhteen he haluavat pitää brändiinne ostopäätöksen jälkeen?
Kaipaavatko he jatkuvaa tukea, säännöllisiä päivityksiä, osallistumista yhteisöön tai asiakasohjelmia?
Tietoa uusista tuotteista tai kampanjoista?
Minkä tyyppinen asiakaspalvelukokemus tekee suurimman vaikutuksen?
Ostajapersoonien muodostaminen asiakashaastatteluiden jälkeen
Suosittelen, että pyrit pitämään kaikki haastattelut mahdollisimman lähellä toisiaan. Näin saat hyvän rytmin haastatteluihin ja huomaat jo haastatteluiden aikana, minkälaiset asiat ja teemat toistuvat puheluissa.
Muodosta ostajapersoonat näin:
Kirjaa ylös toistuvia trendejä, mitä asiakkaanne mainitsevat haastatteluissa
Älä sorru tarttumaan asioihin, joita haluaisit kuulla, vaan kuuntele tarkasti, mitä ostajanne todella kertovat
Muodosta ostajapersoonasta tiivistelmä toistuvien trendien pohjalta ja kirjaa tiivistelmään asiat, joita ostajat mainitsevat eniten (katso malli ylempää)
Kirjoita ostajapersoonasta myös tarinamuotoinen pidempi kuvaus
Pyri tekemään tarinasta erittäin konkreettinen ja todentuntuinen
Paketoi tiivistelmä ja tarinamuotoinen kuvaus yksiin kansiin
Toistan vielä, että käytä riittävästi aikaa ja vaivaa ostajapersoonien rakentamiseen. Tämä on yksi tärkeimmistä asioista koko digimarkkinointinne kannalta ja siksi tässä ei kannata olla laiska tai huolimaton.
Jos kaipaat apua ostajapersoonien rakentamiseen, olemme aina valmiita auttamaan!
Ostajapersoonien muodostaminen kuuluu Pohja kuntoon -palveluihimme, joiden avulla varmistamme, että digimarkkinointinne saadaan tuottamaan varmuudella tuloksia.
🐂 HÄRKÄVINKKI: Lataa tästä maksuton kysymyspatteristo ostajapersoonien muodostamiseen. Kysymysten avulla vastaat kaikista oleellisimpiin kysymyksiin ja onnistut muodostamaan ostajapersoonat, jotka todella auttavat markkinoinnin suunnittelussa.
Tänään tuli vastaan se tarpeeksi mones kerta, kun kirjoitin asiakkaalle, että älkää googlatko omia mainostettavia avainsanoja.
Kun Google Ads -kampanjat pärähtävät käyntiin, monella tulee polte käydä katsomassa miltä ne omat mainokset näyttää – ja näkyväthän ne varmasti.
Okei, vielä maininta itseasiassa tähän. Tiesithän, että vaikka googlaisitkin nähdäksesi, näkyykö mainos varmasti kaikilla valituilla avainsanoilla, et silti välttämättä näe mainoksia, vaikka käyttämäsi avainsana olisikin käytössä. Tämä saattaa johtua monestakin syystä, mutta ei mennä niihin nyt. Kannattaa varmistaa markkinoinnin kumppanilta, jos asia epäilyttää. Jos et luota vastaukseen, vaihda kumppania.
Miksi omia mainostettavia avainsanoja ei sitten kannata googlata?
Avaan tämän kysymyksen tarkemmin ja annan sinulle vinkit, joilla vältät sudenkuopat ja tehostat kampanjoidesi tuloksia.
1. Harhaanjohtavat tulokset
Kun haet omia avainsanojasi, Google räätälöi hakutulokset henkilökohtaisten tietojesi perusteella. Tämä tarkoittaa, että näet eri tulokset kuin potentiaaliset asiakkaasi. Hakuhistoria, sijainti ja selaustottumukset vaikuttavat kaikki hakutuloksiin, joten et saa objektiivista kuvaa mainostesi toimivuudesta.
2. Klikkauskustannusten nousu ja budjetin tuhlaaminen
Oman mainoksesi klikkaaminen nostaa kampanjan kustannuksia ilman todellista hyötyä. Jokainen klikkaus maksaa. Tämä hukkaa mainosbudjettisi ja vääristää kampanjan tehokkuutta. Klikit saattavat olla kalliitakin ja ne voivat syödä budjetistasi juuri sen verran, että menetät kauppoja mediabudjetin täyttymisen takia.
3. Mainosten näkyvyyden väheneminen
Toistuva omien avainsanojen googlaaminen ilman mainosten klikkaamista voi vaikuttaa negatiivisesti mainosten näkyvyyteen. Google saattaa pitää mainosta vähemmän relevanttina, mikä voi alentaa sen sijoitusta hakutuloksissa. Tämä heikentää kampanjan tuloksia pitkällä aikavälillä nostaen myös klikkihintoja.
4. Tulosten seurannan vaikeutuminen
Google Analytics ja muut seurantatyökalut keräävät tietoa käyttäjien vuorovaikutuksesta mainostesi kanssa. Omien mainosten klikkaaminen vääristää tätä dataa, mikä vaikeuttaa kampanjan optimointia ja todellisten tulosten arviointia. Voit toki rajata omia käyntejä pois IP-osoitteiden poissulkemisella.
5. Harhaanjohtavat klikkaukset
Kun useat työntekijät klikkaavat mainoksia, syntyy vääriä klikkauksia, jotka eivät johda konversioihin. Tämä vaikeuttaa mainoskampanjan suorituskyvyn optimointia ja voi jopa johtaa väärien johtopäätösten tekemiseen kampanjan tehokkuudesta. Tämä vaikuttaa myös tekoälyyn, joka kohdentaa mainoksiasi.
Vaihtoehtoiset tavat seurata mainosten tehokkuutta
Google Ads -tilin sisäinen seuranta
Käytä Google Ads -tilin sisäisiä työkaluja ja raportteja seurataksesi mainosten tehokkuutta. Näin saat tarkkaa tietoa ilman, että se vaikuttaa budjettiin tai hakutuloksiin.
Hakutermiraportit
Google Ads tarjoaa hakutermiraportteja, joista näet, mitä hakuja käyttäjät tekevät ja miten ne johtavat mainostesi näyttämiseen. Tämä auttaa sinua ymmärtämään paremmin, miten mainoksesi toimivat todellisissa hakutilanteissa.
Mainosten vastaavuusasetuuksista riippuen mainoksesi saattaa näkyä myös aiheeseen liittyvillä hauilla. Joskus sellaisilla, joita et haluaisi käyttää.
Mainosten esikatselutyökalu
Käytä Google Ads -tilin mainosten esikatselutyökalua nähdäksesi, miltä mainokset näyttävät hakutuloksissa ilman, että se vaikuttaa klikkauksiin tai budjettiin. Tämä työkalu antaa realistisen kuvan mainostesi näkyvyydestä.
Ulkopuoliset seurantatyökalut
Hyödynnä ulkopuolisia työkaluja, kuten Ahrefs, SEMrush tai Moz seurataksesi avainsanojen sijoituksia ja kilpailijoiden toimintaa. Näin voit saada kattavan kuvan markkinatilanteesta ja optimoida kampanjasi sen mukaan.
Yhteenveto
Hyödynnä ulkopuolisia työkaluja, kuten Ahrefs, SEMrush tai Moz seurataksesi avainsanojen sijoituksia ja kilpailijoiden toimintaa. Näin voit saada kattavan kuvan markkinatilanteesta ja optimoida kampanjasi sen mukaan.
Omien mainostettavien avainsanojen googlaaminen kannattaa jättää väliin. Näin vältät turhat kustannukset, harhaanjohtavat tulokset ja vääristyneen datan. Seuraamalla mainosten tehokkuutta Google Ads -tilin työkaluilla ja ulkopuolisilla seurantatyökaluilla, varmistat kampanjasi menestyksen ja maksimoit sijoituksesi tuoton.
Jos sinulla on mitään kysyttävää tai tarvitset apua mainoskampanjoidesi kanssa, ota rohkeasti yhteyttä. Sininen Härkä auttaa yritystänne löytymään paremmin verkosta, myymään enemmän ja kehittymään datan avulla.
Ps. Olemme saaneet asiakkaillemme Googlesta jopa yli 20x tuloksia sijoitettuun pääomaan nähden (ROAS), ja jo pienillä muutoksilla olemassa olevaan Google Ads -tiiliin saadaan usein jo paljon enemmän irti kokonaisbudjetista. Jos myynnin tekeminen Google-mainonnan avulla kiinnostaa, kannaa nykäistä hihasta. 🙂