Blogi

WordPress-verkkosivut – Kaikki oleellinen wordpressistä

Huippusuosittu WordPress on hyvä valinta yrityksen verkkosivuston tai -kaupan alustaksi – rakennammehan mekin Härällä asiakkaidemme verkkosaitit sen päälle.

Mutta mikä WordPress oikeastaan on? Entä mitä WordPress-verkkosivut maksavat, miten sen lisäosat toimivat ja mitä miinuspuolia WordPress saattaa pitää sisällään?

Tähän tietopakettiin kokosimme olennaisimmat asiat WordPress-verkkosivuista. Tervetuloa sukeltamaan WordPressin maailmaan!

🚀 Hyppää tästä suoraan haluamaasi osioon:

 1. Mikä WordPress? >>
 2. Mihin tarkoitukseen WordPress on hyvä? >>
 3. WordPressin plussat ja miinukset >>
 4. Lisäosat WordPressissä >>
  • Lisäosien käyttöönoton tarkistuslista
 5. WordPress vs. HubSpot – kumpi on parempi? >>
 6. Mitä WordPress-verkkosivut maksavat? >>
  • Kun WordPress-verkkosivusto maksaa 100–900 €
  • Kun WordPress-verkkosivusto maksaa 1 000–9 000 €
  • Kun WordPress-verkkosivusto maksaa yli 10 000 €
  • Kun WordPress-verkkosivusto maksaa 20 000–30 000 €
  • Kun WordPress-verkkosivusto maksaa yli 30 000 €
  • Verkkosivuprojektin hinta Sinisellä Härällä
  • Verkkosivuston räätälöinti maksaa, mutta on sen arvoista
 7. Esimerkit WordPress-verkkosivuista >>
 8. WordPress-verkkosivun tietoturva, responsiivisuus, hakukoneoptimointi, saavutettavuus ja nopeus >>
  • WordPress ja tietoturva
  • WordPress ja responsiivisuus
  • WordPress ja hakukoneoptimointi
  • WordPress ja saavutettavuus
  • WordPress-verkkosivuston nopeus
 9. Jäikö kysyttävää WordPress-verkkosivuista? >>

Mikä WordPress?

Lyhyt ja ytimekäs vastaus otsikon kysymykseen on: maailman suosituin sisällönhallintajärjestelmä. Hieman pidempi vastaus on, että WordPress on avoimeen lähdekoodiin perustuva alusta, joka on tarkoitettu verkkosivujen luomiseen ja ylläpitoon. Se on sisällönhallintajärjestelmä (englanniksi Content Management System eli CMS), jolla käsitellään sivuston sisältöä: tekstiä, kuvia, videoita, käyttäjiä ja heidän oikeuksiaan sekä niin edelleen.

WordPress on kaikille avoin palvelu, joka ei vaadi lisenssiä – sen käyttö on siis lähtökohtaisesti maksutonta. WordPressin avoin lähdekoodi tarkoittaa, että kuka tahansa voi kehittää ja kustomoida WordPressiä ja rakentaa siihen sopivia lisäosia. WordPressillä ei ole omistajaa, vaan sitä vie eteenpäin vapaaehtoinen kehittäjäyhteisö.

Monet suuretkin saitit maailmanlaajuisesti (myös Jenkkien Fortune 500 -listan yrityksille!) on tehty WordPressillä ja useat isot verkkokaupat sen liitännäisellä WooCommercella. Myös me Sinisellä Härällä rakennamme asiakkaidemme verkkosivut ja -kaupat WordPressin ja WooCommercen päälle.

Mihin tarkoitukseen WordPress on hyvä?

WordPress on erityisen hyvä valinta verkkosaitin alustaksi silloin, kun tiedät, että haluat päivittää sivustosi sisältöjä usein. WordPressin käyttäminen ja sisältöjen hallinta siellä on lähtökohtaisesti todella helppoa – onhan se suunniteltu alun perin bloggaamiseen, jossa uutta sisältöä tulee jatkuvasti. Et tarvitse koodiosaamista päivittääksesi sisältöjä WordPressillä.

WordPress on hyvä verkkosaittialusta myös silloin, kun haluat kehittää sivustoasi eteenpäin itse ja hallita sisältöjä mahdollisimman yksinkertaisella tavalla myös koodin ja sivuston rakenteen tasolla. Avoimen lähdekoodin ansiosta WordPress-sivustolle on helppo tuoda lisää toimintoja, ja kuka tahansa voi kehittää WordPressiä eteenpäin. WordPressillä onkin ympäri maailman hurja määrä kehittäjiä ja yli 55 000 lisäosaa, jotka auttavat saittia mukautumaan tarpeisiisi (lisäosista lisää myöhemmin!).

Asiaa voi ajatella myös toisinpäin: Jos valitset verkkosivusi alustaksi suljetun sisällönhallintajärjestelmän, olet sidoksissa sen omistajaan. Suljettu lähdekoodi voi tarkoittaa, että sisällönhallintajärjestelmää kehittää vain yksi tai muutama tekijä, jotka voivat tällöin hinnoitella palvelunsa ilman kilpailua. Sivuston kehittäminen saattaa siis tulla todella kalliiksi.

Lisäksi sivuston kehittäminen suljetun alustan päälle vaatii todennäköisesti paljon räätälöintiä, kun taas WordPressillä melkein mihin vain toiminnallisuuteen tai ominaisuuteen löytyy valmiiksi kehitetty lisäosa. Jos osaat koodata, voit rakentaa WordPressiin lähes mitä vain – ja jos et osaa, voit ostaa apua muualta. Tarjontaa nimittäin riittää.

WordPress ei ole maailman suosituin nettisaittialusta syyttä. Hyvänä ja monipuolisena sisällönhallintajärjestelmänä se sopii varmasti suurimmalle osalle suomalaisista yrityksistä.

WordPress-verkkosivujen plussat ja miinukset

✅ Paljon tekijöitä ja kehittäjiä

Maailman – kuten myös Suomen – WordPress-käyttäjäyhteisö on suuri. Sinulla on siis varaa valita, kun etsit tarpeisiisi sopivaa WordPress-tekijää. Et myöskään joudu sitoutumaan yhteen toimijaan, vaan voit vaihtaa tekijää halutessasi, sillä kenellä tahansa on mahdollisuus kehittää WordPress-sivuston avointa lähdekoodia.

 Läjäpäin lisäosia ja valmiita ratkaisuja

Jos sinulla on WordPressiin liittyvä ongelma, siihen on todennäköisesti myös ratkaisu. WordPressiin kehitetyistä lisäosista löytyy paljon valmiita ratkaisuja aina sivun hakukoneoptimoinnin hiomisesta yhteydenottolomakkeen toteuttamiseen. Lisäksi avoimeen lähdekoodiin on mahdollista rakentaa räätälöityjä ratkaisuja, jotka osaavan tekijän käsissä syntyvät varsin kustannustehokkaasti.

 Hyvät integraatiot eri ohjelmistoihin

Yleisesti ottaen WordPressin integroitavuus muiden ohjelmistojen kanssa on todella hyvä, ja verkossa odottaa suuri määrä valmiita WordPress-integraatioita eri ohjelmistoihin laskutuksesta markkinoinnin automaatioon. Tämä on iso plussa, sillä integraatiot verkkosivuilla ovat nykyään todella yleisiä, kun dataa halutaan liikuttaa tehokkaasti paikasta toiseen. Todennäköistä siis on, että sinunkin sivustosi hyötyy integraatiosta jos toisestakin.

✅ Sisällönhallinnan yksinkertaisuus

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä: sisällönhallinta WordPressillä on yksinkertaisesti yksinkertaista (ainakin, kun se on rakennettu oikein). Siihen WordPress on alun perin kehitetty, ja siinä se toimii erityisen hyvin.

❌ Muokattavuus on kaksiteräinen miekka

WordPress-verkkosivut voi rakentaa monella tavalla. Vaikka tämä on usein positiivista, voi siitä seurata myös ongelmia: pahimmillaan WordPressinkin käyttämisestä saa todella monimutkaista. Onkin suuresti tekijästä riippuvaista, millaiset WordPress-verkkosivusi ovat.

❌ Lisäosissa piilee riskejä

Lisäosien huono puoli on, että ne voivat olla – tekijästä riippuen – hyviä tai huonoja. Lisäosissa piilee aina riski, sillä pahimmillaan huonot lisäosat voivat aiheuttaa paljon ongelmia, kuten bugeja ja tietoturvariskejä. Mitä enemmän lisäosia sivustolla on, sitä haavoittuvaisempi sivusto on. Lisäosaviidakon hedelmiä kannattaakin poimia maltilla.

❌ Vaikka koodiosaaminen ei ole välttämätöntä, on siitä huomattavasti hyötyä

Periaatteessa WordPress-sivuston voi rakentaa ilman koodiosaamista, mutta me Härällä emme kehota lähtemään sille tielle. WordPress-sivun sisältöjen päivittäminen ilman koodaamista on helppoa, mutta jotta sivusto kokonaisuudessaan pysyy luotettavana ja toimintavarmana, on koodiosaamisesta helkutisti hyötyä. Jos haluat rakentaa verkkosaitin kokonaan ilman koodaamista, suosittelemme valitsemaan WordPressin sijaan jonkin toisen alustan.

Lisäosat WordPress-verkkosivuilla

Avoimen lähdekoodin ansiosta WordPressiin on tarjolla valtava määrä eri tekijöiden rakentamia maksullisia ja maksuttomia lisäosia, joiden avulla saat WordPress-sivuillesi uusia toiminnallisuuksia, kuten vaikka palomuurin, varmuuskopioinnin, yhteydenottolomakkeen ja eri kieliversiot. Parhaimmillaan lisäosat tarjoavat käteviä, valmiita ja kustannustehokkaita ratkaisuja WordPress-verkkosivustolle. WordPress-verkkosivustojen voikin sanoa perustuvan pitkälti lisäosiin.

Myös me Härällä hyödynnämme lisäosia – joko ostettuja tai itse koodaamiemme – WordPress-verkkosivustoja rakentaessamme. Meillä on noin kymmenen vakiolisäosaa, joita tyypillisesti käytämme saiteillamme. Näitä ovat esimerkiksi kieliversioihin, sisällönhallintaan, lomakkeisiin ja hakukoneoptimointiin liittyvät lisäosat. Kaikki testattuja ja hyväksi havaittuja!

Lisäosia kannattaa kuitenkin käyttää maltilla, sillä ne voivat tuoda mukanaan myös ongelmia: heikentää tietoturvaa, aiheuttaa bugeja ja pahimmillaan kaataa koko sivuston. Me olemme nähneet 60 lisäosan verkkosivuston sekä asiakkaallemme tekemämme kahdeksan lisäosan verkkosivun, jonka muut toiminnallisuudet on tehty koodaamalla. Ero ensimmäisen ja jälkimmäisen toimivuudessa on valtava.

Jos lisäosia on paljon, myös niiden yhteensopimattomuus voi aiheuttaa haasteita. Siitä, miten sivustollesi valitsemasi lisäosat sopivat yhteen keskenään, ei ole mitään taetta ennen kuin olet kokeillut asiaa. Yhteensopivuudesta on vaikea olla kartalla, jos lisäosien kanssa ei tule työskenneltyä päivittäin – tai vuosittain, tai ikinä. Siksi asiantuntijan apu WordPress-verkkosivujen rakentamisessa on korvaamatonta.

Yhtään ylimääräistä ”varmuuden vuoksi” -lisäosaa sivustolle ei siis kannata ottaa.

Ennen kuin asennat WordPress-verkkosivustollesi uuden lisäosan, suosittelemmekin pohtimaan, onko lisäosa varmasti välttämätön, sekä tarkistamaan ainakin seuraavat asiat:

👀 Lisäosien tarkistuslista

 1. Kuka lisäosan on tehnyt?
  • Lisäosan kehittäjän nimi näkyy yleensä lisäosan sivulla. Onko lisäosan tekijä luotettavan oloinen oikea yritys?
 2. Kehitetäänkö lisäosaa?
  • Onko lisäosasta tullut uusia versioita? Milloin viimeisin versio on julkaistu? Versiotiedot, jotka yleensä myös löytyvät lisäosan sivulta, antavat osviittaa siitä, kehitetäänkö lisäosaa vastaamaan jatkuvasti muuttuvia vaatimuksia.
 3. Kuinka paljon latauksia lisäosalla on?
  • Jos lisäosalla on 500 000 latausta, on se todennäköisesti toimiva ja hyväksi havaittu. Jos taas latauksia on kaksi, osaat suhtautua lisäosaan varauksella.
 4. Millaisia arvosteluja lisäosa on saanut?
  • Jos lisäosalla on paljon latauksia, on sillä todennäköisesti myös arvosteluja. Arvosteluista voit lukea paitsi muiden käyttäjien mielipiteitä lisäosasta, myös esimerkiksi kommentteja siitä, miten mahdollisia bugeja on korjattu.

WordPress vai Hubspot – kumpi on parempi?

Siinä missä WordPress on ennen kaikkea sisällönhallintajärjestelmä, on HubSpot paljon muutakin: monipuolinen myynnin, markkinoinnin, asiakaspalvelun ja asiakasrekisterin alusta, jolla voi tehdä niin liidien pisteytystä kuin asiakkuuksien hallintaakin. Tunnetuin HubSpot taitaa olla sen markkinoinnin automaation ominaisuuksistaan. Kuulostaa hyvältä, eikö? Sitä se onkin, kun HubSpotin monipuolisia ominaisuuksia osaa hyödyntää oikein.

Jos pohdit verkkosivujen rakentamista HubSpotilla, kannattaa sinun miettiä, hyödynnätkö oikeasti HubSpotin muita ominaisuuksia. Mikäli ajatukset huikeista markkinoinnin automaatioputkista jäävät todellisuudessa vain haaveeksi, et saa HubSpotin sisällönhallintajärjestelmästä tarpeeksi irti.

HubSpotin hyödyt nousevat esiin silloin, kun keräät sen kautta jatkuvasti dataa markkinointiin. Kun tieto asiakkaista ja verkkosivukävijöistä on yhdessä paikassa, voi dataa hyödyntää verkkosivujen rakentamisessa ja esimerkiksi sisältöjen personoinnissa. Mutta jos tätä putkea ei ole, on HubSpot vain ylihintainen verkkosaittialusta.

HubSpotin käyttö on nimittäin merkittävästi kalliimpaa kuin WordPressin. Lisäksi HubSpot-kehittäminen vaatii erikoistumista, ja HubSpot-kehittäjiä on Suomessa huomattavasti vähemmän kuin WordPress-kehittäjiä, mikä osaltaan tekee HubSpotista WordPressiä hinnakkaamman verkkosaittialustan. Kustannuksissa WordPress voittaa HubSpotin selvästi.

Me Härällä käytämme WordPressin ohella Active Campaign -nimistä ohjelmistoa, jolla saamme samat toiminnallisuudet kuin mitä suurin osa HubSpotin käyttäjistä hyödyntää, mutta paljon edullisemmin. Myös HubSpot ja WordPress voivat toimia rinnakkain, WordPress verkkosaittialustana ja HubSpot markkinoinnin automaation työkaluna.

Mitä WordPress-verkkosivut maksavat?

Vastaus: melkein mitä tahansa.

WordPress-verkkosivut voi saada muutamalla satasella, sadalla tuhannella eurolla tai millä tahansa summalla siitä väliltä. Tässä kuitenkin lyhyt tiivistelmä siitä, mihin eri suuruiset budjetit riittävät ja miksi toiset ratkaisut maksavat enemmän kuin toiset.

Kun WordPress-verkkosivusto maksaa 100–900 €

Muutaman satasen hintainen WordPress-verkkosivu pohjautuu tyypillisesti valmiille, ilmaiselle tai maksulliselle WordPress-sivupohjalle, jota täydennetään omilla kuvilla ja teksteillä. Ja voilà, sivu on valmis!

Toimiiko sivu juuri niin kuin haluat? Todennäköisesti ei. Vaihtoehtoja valmiissa sivupohjissa kuitenkin riittää.

Kun WordPress-verkkosivusto maksaa 1 000–9 000 €

Muutaman tonnin WordPress-verkkosaittiin valitaan tavallisesti valmis sivupohja, jota kustomoidaan tekemällä pientä räätälöintiä. Ihmeellisyyksiin budjetti ei silti riitä. Muutaman tonnin hintalappu ei todennäköisesti pidä sisällään koodaustyötä, vaan mahdolliset toiminnallisuudet tehdään lisäosilla.

Kun WordPress-verkkosivusto maksaa yli 10 000 €

WordPress-verkkosivujen räätälöinti alkaa tästä hintaluokasta. Sivut tehdään tyypillisesti WordPress-teemakehityksellä, jolloin sivusto suunnitellaan valmiin sivupohjan sijaan puhtaalta pöydältä ja koodataan mittatilaustyönä asiakasta varten. Sivusto voi sisältää joitakin simppeleitä toiminnallisuuksia joko itse tehtynä tai lisäosilla rakennettuna.

Kun WordPress-verkkosivusto maksaa 20 000–30 000 €

Tässäkin hintaluokassa WordPress-saitti suunnitellaan alusta asti asiakkaan tarpeisiin vastaavaksi. Taustalla – ja hintalappuun vaikuttamassa – voi olla integraatioita muihin järjestelmiin, esimerkiksi laskutukseen tai markkinoinnin automaatioon liittyen. Sivusto saattaa sisältää teknisiä ominaisuuksia, kuten ostoa helpottavia laskureita tai kirjautumisen takana piileviä asiakaskohtaisia toiminnallisuuksia.

Kun WordPress-verkkosivusto maksaa yli 30 000 €

Yli kolme kymppitonnia kustantava WordPress-saitti voi olla esimerkiksi laaja verkkokauppa tai mittava, eri sisältötyyppejä sisältävä sivusto, jonka konepellin alta löytyy rutkasti tekniikkaa. Verkkosivusto tai -kauppa kattaa monia toiminnallisuuksia ja integraatioita, ja sen taustalla pyörii paljon dataa aina varastosaldoista tai hinnoista alkaen. Hintalappu voi näkyä päälle päin sivuston monipuolisuutena ja pinnan alla toimivuutena ja teknisyytenä.

WordPress-verkkosivuston hinta Sinisellä Härällä

Meillä Härällä verkkosivuprojektit pyörivät tavallisimmin 10 000–30 000 euron hintaluokassa. Emme käytä valmiita WordPress-teemoja, vaan teemme sivustot räätälöidysti oman teemakehityksemme kautta.

Teknisen toteutuksen lisäksi huolehdimme verkkosaitin ulkoasu- ja käyttöliittymäsuunnittelusta. Autamme myös sivuston teksteissä ja niiden hakukoneoptimoinnissa, sivuston ylläpidossa, digimarkkinoinnissa ja monessa muussa – lue lisää täältä!

Verkkosivuston räätälöinti maksaa, mutta on sen arvoista

Kun kilpailutat verkkosivuprojektiasi, voit saada monia erilaisia tarjouksia. Niihin voi suhtautua kuin talon rakennuttamiseen: Valmiissa talopaketissa on periaatteessa kaikki, mitä tarvitset. Se osuu arkeesi melko hyvin, mutta ei täydellisesti.

Kun taas rakennutat talon alusta asti juuri sinulle – ja maksat myös suunnittelusta – saat jokaista ovenkahvaa ja muita arkea helpottavia yksityiskohtia myöten täydellisen, tarpeisiisi räätälöidyn kodin.

Teknisen toteutuksen lisäksi verkkosivujen hintaan vaikuttaa siis suunnittelutyö. Käyttöliittymäsuunnittelu pyrkii määrittämään, miten asiakas kulkee sivustolla, miten asioita myydään ja miten verkkosivusto palvelee sinua ja asiakkaitasi parhaiten.

Se, miten paljon paukkuja suunnittelutyöhön loppuasiakkaiden ymmärtämiseen käytetään, tuo eroa projekteihin, hintalappuihin ja tavoitteiden saavuttamiseen.

Verkkomyynti on oma, spesiaali maailmansa, jossa pienet nyanssit voivat ratkaista kaiken. Verkkosivujen ostaja ei välttämättä ymmärrä kaikkia verkkomyynnin lainalaisuuksia, eikä hänen – tai sinun – tarvitsekaan ymmärtää. Hyvä olisi ymmärtää vain se, ettei ymmärrä. Sillä jos verkkomyyntiä tekee ”väärin”, ei myy. Ja puolivalmista pakettia ei ole suunniteltu myymään juuri sinun tuotteitasi.

Jos pohdit, kannattaako verkkokauppa suunnitella itse, klikkaa edellistä linkkiä.

Esimerkkejä WordPress-verkkosivuista ja WooCommerce-verkkokaupoista

Alla on esimerkkejä erilaisista WordPress-verkkosivuista, joita olemme tehneet. Tutustu niihin halutessasi alta.

 1. Boco IP – B2B-asiantuntijapalveluita myyvän lakitoimiston sivusto >>
 2. Veikkaus – Veikkauksen kasinoiden sivustot >>
 3. Gramex & Teosto – Musiikkialan järjestöjen yhteinen sivusto, mikä kokoaa kaiken oleellisen tiedon ja tutkimuksen musiikkalasta yhteen paikkaan >>
 4. Pikavuokraus – B2B- ja B2C -verkkokauppa rakennuskoneiden ja laitteiden vuokraukseen >>
 5. Arnolds – Suomen yhden tunnetuimman kahvilaketjun sivusto >>
 6. Otaverkko – IT-alan kasvavan asiantuntijaorganisaation sivusto >>

WordPress-verkkosivun tietoturva, responsiivisuus, hakukoneoptimointi, saavutettavuus ja nopeus

Alta löydät lyhyen katsauksen siitä, miten WordPress-verkkosivut ja yllä mainitut asiat mätsäävät yhteen.

WordPress ja tietoturva

WordPressin tietoturvan kannalta avainsanoja ovat lisäosat ja niiden päivittäminen sekä WordPress-versiot ja niiden päivittäminen. Lisäosien määrä ja ajantasaisuus vaikuttavat merkittävästi WordPressin tietoturvaan: jos sivustolla on paljon lisäosia, jotka eivät ole ajan tasalla, kasvavat riskit.

Myös hyvä palvelin on tärkeä. Me Härällä käytämme Seravon palvelinta, jossa päivitykset testataan kehitysympäristössä ennen liveksi viemistä. Jos ongelmia ilmenee, ei päivitystä viedä oikeaan ympäristöön. Hyvä palvelin jeesaa myös, jos sivusto hakkeroidaan. Seravo tallentaa sivuston varmuuskopiot, joista se voi palauttaa käyttöön sivuston versiot ajalta ennen tietoturvauhkia.

WordPress itsessään on tietoturvallinen, kunhan se on ajan tasalla. Siitä julkaistaan jatkuvasti uusia päivityksiä, joissa mahdollisista tietoturvan heikkouksista on pyritty pääsemään eroon. Jos solmit kanssamme WordPress-verkkosivujesi ylläpitosopimuksen, me huolehdimme niin WordPressin kuin lisäosien päivityksestä.

WordPress ja responsiivisuus

Responsiivisuus tarkoittaa sitä, että verkkosivusto toimii eri laitteilla ja ruuduilla aina puhelimesta tietokoneeseen, tablettiin ja televisioon. WordPress itsessään ei luo verkkosivuista responsiivisia, vaan responsiivisuus rakennetaan sivuille itse. Meillä Härällä responsiivisuus on oletusarvo. Jos tilaat WordPress-verkkosivut meiltä, teemme sivuista aina responsiiviset ja testaamme niiden toiminnan kaikilla eri näyttökoilla.

WordPress ja hakukoneoptimointi

WordPress on hyvä alusta hakukoneoptimoiduille verkkosivuille, mutta hakukoneoptimoinnin eteen on tehtävä työtä. WordPressin lisäosista löytyy paljon ratkaisuja, jotka jeesaavat sivuston SEO-kehittämisessä (me Härällä käytämme Rank Math -nimistä lisäosaa). Lisäosat, kuten Rank Math, kuitenkin lähinnä antavat palautetta hakukoneoptimoinnin onnistumisesta. Sivuston rakenne, sisäiset linkitykset, URL-polut ynnä muut hakukoneoptimointiin vaikuttavat asiat tulee osata optimoida itse.

Jotta WordPress-verkkosivusto on nopea ja hakukoneiden suosiossa, myös sivuston koodin pitää olla laadukasta ja siistiä. Sama koskee palvelinta: palvelimen sijainti ja nopeus vaikuttavat sivuston näkyvyyteen hakukoneissa.

Ja ”Content is King”, kuten sanotaan, eli jos verkkosivuston sisältö ei ole hyvää, ei ole hakukoneista tulevaa liikennettäkään. Me Härällä luonnollisesti hakukoneoptimoimme WordPress-sivustomme teknisesti ja rakenteellisesti ja jeesaamme mielellämme myös sisällön optimoinnissa. Lue lisää hakukoneoptimoinnista osana verkkosivustoprojektia!

WordPress ja saavutettavuus

Verkkosivuston saavutettavuus on periaatteessa yksilöllistä suunnittelutyötä, ja tämä pätee myös WordPressiin. Perustason saavutettavuus onnistuu hyvällä perussuunnittelulla (lue 10 käytännön esimerkkiä verkkosivustojen saavutettavuuden suunnittelusta). Kovan tason saavutettavuusstandardien täyttäminen taas vaatii yleensä koodin muokkausta ja yksityiskohtaista osaamista aiheesta.

Kun suunnittelet yrityksellesi saavutettavaa WordPress-verkkosivustoa, on tärkeää pitää mielessä heti alusta asti, että kaikki WordPressin lisäosat eivät täytä saavutettavuusvaatimuksia. Ei siis kannata suunnitella sivustoa sellaisten lisäosien varaan, jotka estävät täyden saavutettavuuden.

WordPress-verkkosivuston nopeus

WordPress-verkkosivuston nopeus on oikeastaan sen tekijän ja käyttäjän omissa käsissä. On keinoja optimoida nopeutta ja on keinoja sabotoida sitä!

Koodi vaikuttaa mielettömästi WordPress-verkkosivun nopeuteen. Mitä siistimpää ja minimalistisempaa koodi on, sitä nopeampi sivusto on. Esimerkiksi WordPressin page builder -lisäosat, jotka antavat sinun muokata saitin sisältöä ”drag and drop” -tyyliin, taas saattavat luoda ylimääräistä koodia, joka hidastaa sivustoa.

Lisäksi WordPress-sivuston nopeuteen vaikuttavat esimerkiksi palvelinvalinta, välimuistiin liittyvät asiat ja kuvat. Suuret kuvat hidastavat verkkosivun latautumista, mutta tähänkin ongelmaan on olemassa työkalu, joka web-optimoi verkkosivuston kuvat automaattisesti.

Jäikö sinulle kysyttävää?

Jäikö jotain puuttumaan? Etkö saanut vastausta kysymykseesi? Vai haluaisitko meiltä tarjouspyynnön WordPress-verkkosivuille? Olipa asiasi mikä vain, laita se matkaan henkilölle X keinolla Y, ja hoidetaan ongelma kuntoon.

Jos muuten vakuutuit WordPress-sivujen sopivuudesta tarkoituksiisi mutta pohdit vielä tekijän valintaa, hyppää lukemaan vinkkimme siitä, mitä virheitä ei kannata tehdä, kun valitset verkkosivujesi tekijää.

Vai etkö ole ihan varma, ovatko nykyiset sivunne kunnossa? Tai haluaisit tietää, mitä kehitettävää sivustollanne on?

Lue 3 syytä arvioittaa nykyiset verkkosivut ja tilaa meiltä maksuton arvio sivustonne nykytilasta!

Älä tee näitä virheitä, kun valitset verkkosivujen tekijän

Verkkosivuprojekti voi suistua väärille raiteille jo ennen kuin se on kunnolla alkanutkaan. Näitä virheitä kannattaa välttää, kun valitset WordPress-verkkosivuillesi tekijän!

Virhe 1: Vaatimusmäärittelyn skippaaminen

Verkkosivuprojekti on paras aloittaa huolellisella vaatimusmäärittelyllä. Vaatimusmäärittely antaa selkeät raamit sille, mitä sivustolle pitää tehdä. Se selventää, mitä verkkosivuilta odotetaan, millaisia teknisiä ja sisällöllisiä vaatimuksia sivustolle on ja miten vaatimukset toteutetaan.

Vaatimusmäärittelyn rooli on sitä tärkeämpi, mitä enemmän toiminnallisuuksia sivuille halutaan. Visuaalisesti näyttäviä valmiita verkkosivupohjia saa ostettua jopa puoli-ilmaiseksi, mutta näitä geneerisiä pohjia ei ole räätälöity juuri sinun liiketoimintasi kannalta optimaalisiksi. Räätälöinti, toiminnallisuudet ja teknisyys maksavat, ja siksi on tärkeää määritellä jo alkuun tarkasti, millaisia toiminnallisuuksia sivuille tarvitaan.

Toimivimman vaatimusmäärittelyn saat todennäköisesti aikaiseksi yhteistyössä ulkopuolisen konsultin kanssa, joka johtaa prosessia ja osaa kysyä tilaajalta, siis sinulta, juuri oikeat kysymykset. Vaatimusmäärittelyn avulla ymmärrät itsekin kirkkaammin, mitä tulevalta sivustoltasi haluat, ja voit paremmin vertailla saamiasi tarjouksia.

Virhe 2: Epämääräinen kilpailutus

Kuvitellaan, että olet ostamassa asuntoosi ulko-ovea. Lähetät ovifirmoille pyyntöjä tarjouksista ”omakotitalon ulko-ovelle”. Vastauksena saat tarjouksia väärän korkuisista, levyisistä, värisistä, ikkunallisista ja ikkunattomista ovista, joissa on erilaisia lukkoja ja kahvoja. Tarjoukset eivät ole sinulle sopivia eivätkä vertailukelpoisia, koska et ole kertonut, millaisen oven haluat. Sama pätee verkkosivuprojektiin.

Vaatimusmäärittely kannattaakin sisällyttää kilpailutusvaiheen tarjouspyyntöihin. Selkeän vaatimusmäärittelyn avulla palveluntarjoajat osaavat vastata juuri sinun vaatimuksiisi ja sinä taas pystyt kilpailuttamaan tarjoukset paremmin ja vertailukelpoisemmin ja valitsemaan juuri sinulle sopivan verkkosivujen tekijän.

Vaatimusmäärittelyn tulee olla mahdollisimman tarkka. Pelkkä ”yhteydenottolomake”-teksti toivomuslistassa voi saada yhden verkkosivujen tekijän tarjoamaan käsin koodattua, työlästä ja hintavaa lomaketta, toisen taas valmiilla pluginilla eli lisäosalla toteutettua lomaketta, jonka tekeminen on nopeampaa ja edullisempaa, mutta jonka korjaaminen rikkoutuessa on vaikeampaa. Kaikki tekniset ominaisuudet ja niille halutut toteutustavat onkin syytä sisällyttää vaatimusmäärittelyyn.

Virhe 3: Sivuston hallinnoinnin ja jatkokehityksen unohtaminen

Jo kilpailutusvaiheessa on tärkeää pohtia, millaista hallinnointia ja jatkokehitystä kaipaat sivustollesi sitten, kun se on valmis. Haluatko pystyä muokkaamaan sivuja itse aina rakenteista lähtien, vai riittääkö, että voit päivittää kuvia ja tekstejä? Entä kuka pystyy jatkokehittämään sivustoasi tarpeen vaatiessa: sinä, kuka tahansa verkkosivujen tekijä vai ainoastaan sivut koodannut yritys? Hallinnoinnin ja jatkokehityksen tarpeet vaikuttavat sivuston toteutustapaan.

WordPressin Elementorilla, visuaalisella sivunrakentajalla, tehtyjä nettisivuja on helppo käyttää ja päivittää, ja jopa rakenteita saa muokattua iisisti drag and drop -ominaisuudella eli raahaamalla ja pudottamalla elementit haluttuun kohtaan sivulla. Toisaalta sisältöjä saa poistettua vahingossakin, eikä jatkokehitys Elementorilla ole aivan simppeliä.

Teemakehittämällä eli koodaamalla tehtyjen WordPress-sivujen sisällön muokkaus on selkeää, mutta rakenteiden muovaus onnistuu vain koodaamalla. Tässä on sekä plussia että miinuksia: osaamaton hallinnoija ei voi vahingossa tehdä rakenteellisia muutoksia, mutta jos sivuja tarvitsee jostain syystä muokata useasti, ei sitä voi tehdä drag and drop -tyyliin.

Teemakehittämällä tehtyjä sivuja voivat kuitenkin jatkokehittää muutkin koodiosaajat kuin verkkosivujen alkuperäinen tekijä, ja jatkokehittäminen on helppoa. Lisäksi teemakehitys tuo muitakin hyötyjä, kuten paremman yhteensopivuuden lisäosien, esimerkiksi WooCommercen (verkkokaupat) ja Polylangin (monikielisyys), kanssa sekä vähemmän korjaustyötä ja bugeja, mikäli saitin on tehnyt osaava tekijä.

Se, millaista nettisivujen hallinnointi on asiakkaalle, erottaa monen WordPress-talon toisistaan. Kerro siis vaatimusmärittelyssä, pitääkö sinun tehdä rakenteellisia muutoksia sivustolle itse ja haluatko tehdä ne droppaamalla vai koodaamalla. Sinisellä Härällä on nyt siirrytty kokonaan teemakehitykseen, jonka olemme todenneet toimivimmaksi vaihtoehdoksi pitkällä tähtäimellä.

Virhe 4: Ylläpidon puuttuminen sopimuksesta

Kun valitset verkkosivujen tekijää, älä unohda sivuston ylläpitoa. Pohdi, mitä ylläpito tarkoittaa sinulle ja millaista ylläpitoa odotat sivun tekijältä. Varmista, että sinun ja tekijän näkemykset ylläpidosta kohtaavat.

Kirjaa sopimukseen selkeästi, mitä nettisivutekijän ylläpitovastuuseen kuuluu ja mikä työstä on erikseen laskutettavaa. Jos sivusto kaatuu, laskutetaanko sen korjaamisesta erikseen? Millainen reagointiaika tekijällä on? Entä kuka huolehtii versiopäivityksistä ja sivuston palvelintilasta – tietoturvan, suorituskyvyn ja kapasiteetin kunnossa pysymisestä?

On tärkeää rajata vastuut selkeästi. Sivuston ”rikkuminen” kun voi johtua yhtä lailla asiakkaan muokkauksista kuin virheestä sivuston toteutuksessa. Onko nettisivujen tekijän vastuulla, että sivu toimii oikein asiakkaan muokkauksista huolimatta? Entä kuka maksaa virheen selvittämiseen ja korjaamiseen kuluvan ajan missäkin tilanteessa?

Virhe 5: Projektin sisältöä ei ole rajattu tarpeeksi tarkasti

Oletatko, että esimerkiksi verkkosivun sisällöntuotanto, hakukoneoptimointi, analytiikka-asiat, graafinen ohjeistus ja uuden logon suunnittelu kuuluvat verkkosivupakettiin automaattisesti? Verkkosivutekijät taas olettavat niiden tulevan tilaajalta, jos niitä ei ole sisällytetty tarjouspyyntöön. Kaikki edellä mainitut ovat isoja osakokonaisuuksia, joiden toteuttamisesta kannattaa ehdottomasti neuvotella erikseen.

Huomioi projektin sisältöä sopiessasi myös aikataulu, läpivientikäytänteet, työkalut ja hinnoittelumalli – sekä jo edellä mainittu tarkka kuvaus ylläpitopalvelusta. Eri tekijöiden välillä voi olla suuria eroja esimerkiksi siinä, kuinka usein tekijä palaveeraa kanssasi avoimista asioista ja projektin etenemisestä.

Virhe 6: Tekijän tiimi ei sovi projektiin

Palveluntarjoajan tech stack eli sivuston rakentamiseen käyttämät teknologiat, tapa tehdä asioita sekä toteuttava tiimi ja sen osaaminen ovat yksi tärkeimmistä asioista nettisivujen tekijän valinnassa. Tarjoukseen kannattaa pyytää sivut toteuttavan työryhmän kuvaus, jonka pohjalta on hyvä pohtia, sopiiko tiimi juuri omaan projektiin.

Jos projektissa on vain yksi devaaja, seisooko työ, mikäli tämä sattuu sairastumaan? Härällä jokaisessa projektissa on mukana kaksi devaajaa ja tekninen projektipäällikkö, jotta näin ei pääsisi käymään.

Entä löytyykö toteuttavasta tiimistä UI/UX-osaamista? Sivuston rakentaminen on paljon muutakin kuin koodaamista, ja oikeastaan projektin näkyvin osuus syntyy juuri sivuston designista, asiakaspolkujen synnyttämisestä, käyttäjäpersoonien ja sivuston tavoitteiden määrittelystä sekä muusta käyttöliittymän ja käyttäjäkokemuksen suunnittelusta. Jos verkkosivujen tekijä ei vastaa käyttöliittymäsuunnittelusta, jää kaikki tämä työ sinulle.

Lisäksi kokonaisvaltaiseen verkkosivuprojektiin kuuluu toki paljon muutakin, kuten sisällöntuotantoa ja hakukoneoptimointia, eikä markkinoinnin hallitsemisestakaan ole haittaa. Jos kaipaat apua näihin osa-alueisiin, kannattaa varmistaa, että valitsemaltasi tekijältä löytyy tarvittavaa osaamista. Meiltä Härältä saat verkkosivuprojektiisi halutessasi kaiken edellä mainitun.

Virhe 7: Liikaa tai liian vähän painoarvoa referensseille

Referenssit ovat kinkkinen juttu. Niitä on hyvä olla, ja niiden katsominen on ehdottomasti järkevää, mutta niille ei kannata laittaa ylettömästi painoarvoa verkkosivutekijän valinnassa. Hyödyllisimpiä referenssit ovat silloin, kun verkkosivustosi pitää olla informatiivinen ja upean näköinen, mutta siltä ei vaadita erityisiä toiminnallisuuksia. Jos valitset tekijän, jonka aiempi jälki miellyttää, saat omastakin sivustostasi todennäköisesti mieluisan näköisen.

Jos taas sivu vaatii paljon toiminnallisuuksia, kasvaa koodarin rooli. Hyvä koodari osaa ottaa huomioon validoinnit, tietoturvan, laadun, nopeuden ja monia muita ominaisuuksia, jotka eivät välttämättä näy päällepäin.

Allekirjoittanut ei takertuisi referensseihin liikaa vaan suhtautuu niihin pienellä varauksella. Osaajat voivat vaihdella firmojen sisällä joskus tiuhaankin tahtiin, etkä siksi välttämättä tiedä, saatko verkkosivuprojektiisi juuri ihailemasi refenssicasen toteuttaneita tekijöitä.

Onko sinulla verkkosivuprojekti, johon kaipaat tekijää? Me Härällä teemme verkkosivustoja ja -kauppoja, sisällöntuotantoa, graafista suunnittelua ja digimarkkinointia, ja autamme mielellämme sinuakin. Ota yhteyttä, niin katsotaan, olemmeko me sopiva match!

Mitä tarkoittaa responsiivisuus, ja miksi se on tärkeää?

Responsiivisuus tarkoittaa sitä, että verkkosivu pelaa ja on käytettävä laitteesta huolimatta. Sivuston tulee toimia eri kokoisilla ruuduilla: tietokoneella, puhelimella, tabletilla ja televisiossa. Lisäksi sisällön pitää mahtua nätisti ruudulle ja näyttää hyvältä.

Bisneksen kannalta responsiiviset nettisivut ovat panostamisen arvoinen asia. Netistä toki löytyy edelleen vanhoja sivustoja, jotka laahustavat jälkijunassa. Responsiivisuuden hyödyt ohittavat kuitenkin selkeästi ne ”haasteet”, joita sivuston responsiiviseksi muuttaminen vaatii.

Mikäli nettisivusi ei vielä ole responsiivinen, on siellä oletettavasti muutama muukin ongelmakohta. Tällaisessa tapauksessa suositeltavaa onkin katsoa kaikki sivuston päivitykset kerralla kuntoon!

Mitä hyötyä sivuston responsiivisuudesta on?

Sivuston responsiivisuus vaikuttaa voimakkaasti hakukonenäkyvyyteen. Esimerkiksi Google huonontaa sivun näkyvyyttä hakutuloksissa, mikäli sivusto ei ole responsiivinen. Vastaavasti kilpailijat pääsevät responsiivisilla sivuillaan ohituskaistaa pitkin kohti parempaa näkyvyyttä.

Responsiivisuus parantaa luonnollisesti myös käyttäjäkokemusta. Kun sivut ovat käyttäjäystävälliset, niiden parissa vietetään pidempi aika, jolloin myös mahdollisuus konversioon kasvaa.

Jos yllä mainittu ei vielä motivoinut responsiivisten verkkosivujen pariin, ehkä tilastot auttavat: vuonna 2021 matkapuhelimet nimittäin tuottivat 54,25 % – siis yli puolet! –verkkoliikenteestä ja pöytäkoneet 42,9 %.

Onko enää olemassa erillisiä mobiilisivuja, vai ovatko kaikki sivut responsiivisia?

Mobiilisivut, eli verkkosivut, jotka ovat rakennettu erikseen puhelimia varten. Erillisiä mobiilisivuja löytyy vielä, mutta uskomme vahvasti siihen, että niiden tekeminen vähentyy tulevina vuosina. Google myös palvelee mobiiliversiota heikommin, mikäli sen sisältö eroaa kovin paljon desktopsivun sisällöstä.

Mobiiliaplikaatiot taas ovat eri asia: jotkut palvelut vain eivät toimi verkkosivustolla, ja silloin on järkevää tehdä mobiilisovellus.

Voinko itse muuttaa sivustoni responsiiviseksi?

Kyllä. Se on mahdollista, mutta käytännössä vaatii aina ammattilaisen avukseen. Jos kuitenkin pääset koodiin käsiksi ja osaat sujuvasti HTML:ää ja CSS:ää, ei muuta kuin antaa palaa!

Ovatko responsiiviset sivut kalliimmat kuin ei-responsiiviset?

Sivujen toteuttaminen responsiivisiksi vaatii lisätyötä. Nykyään responsiivisuus on kuitenkin oletusarvo, eli se tulee niin sanotusti toteutuksen mukana, jolloin voidaan keskittyä enemmän käyttökokemukseen mobiililaitteilla, esimerkiksi miten selaaminen sivuston sisällä toimii, ja miten saadaan käyttäjä ostamaan tuote tai ottamaan yhteyttä – enemmän konversioita.

Millainen on hyvä somemainos?

Huippuhyvän somemainoksen määritteleminen – tai tekeminen sen puoleen – ei ole ollenkaan yksinkertaista. Tiettyjen rajoitteiden ja ohjenuorien seuraaminen voi kuitenkin helpottaa somemainoksen suunnittelua ja ohjata lähemmäs kultasuonta. Voiko somemainoksesi vastata hyvällä omallatunnolla ”kyllä” näihin 11 kysymykseen?

1. Tähtääkö mainos selvästi tavoitteeseen?

Mainoksen tärkein tehtävä lienee jonkin tietyn tavoitteen täyttäminen. Tavoitteen, oli se sitten tuotteen tai palvelun myyminen, rahan kerääminen, bränditunnettuuden kasvattaminen tai liidien haaliminen, on siis syytä ohjata mainoksen suunnittelua. Mainoksen tehokeino kannattaa valita tavoitteen mukaisesti: hyvä tarjous ja pieni hoputtaminen, kuten rajallinen tarjousaika, voivat synnyttää ostopäätöksen, tunteisiin vetoava copy ja kuva tai video auttaa rahankeruussa ja kiinnostava otsikko taas saada klikkaamaan tekstiin.

2. Puhutteleeko mainos kohderyhmää?

Kuten muutkin mainokset, myös somemainos iskee terävimmin silloin, kun se on tehty juuri tietylle kohderyhmälle – oli kyseessä sitten opiskelijat, ruokahifistelijät, vaellusharrastajat, yritysten kirjanpitäjät tai hoitovapaalla olevat vanhemmat. Harvoin on järkevää yrittää puhutella kaikkia, ja parhaita tuloksia syntyy todennäköisesti silloin, kun kohderyhmä on rajattu mutta osuva. Lähes aina on myös parempi jättää taka-alalle se, mitä brändi itse haluaa itsestään kertoa, ja keskittyä siihen, millaista arvoa asiakas saa.

P.S. Muista myös kohdistaa jakelu tavoittelemallesi kohderyhmälle.

3. Toimiiko mainos valitussa kanavassa?

Somen sisältötyypit Facebook-postauksesta Instagram Storiesiin ovat kaikki erilaisia, ja niissä toimivat erilaiset mainokset. Toisissa (esim. Facebook-postaus ja LinkedIn-feedin mainokset) tekstillä on enemmän mahdollisuuksia temmeltää, toisissa (esim. Instagram Stories ja TikTok) kuvan tai videon merkitys on valtava. Kanavia myös käyttävät erilaiset kohderyhmät. Kenet mainoksen pitäisi tavoittaa, ja millainen mainos vakuuttaa juuri nuo ihmiset juuri tuossa kanavassa?

4. Onko mainos järkevän kokoinen suhteessa kanavaan?

Erilaisissa mainosmuodoissa ja -kanavissa toimivat erilaiset kuva- ja videosuhteet, jotka kannattaa huomioida jo mainoksen työstövaiheessa. Jos mainosta on tarkoitus jakaa niin kuvana Facebook-karusellissa kuin videona Instagram Storiesissa, olisi sen syytä toimia sekä neliönä että pystysuunnassa 9:16-kuvasuhteella. Muiden mainoskanavien ja Facebookin parhaiden kuvasuhdekäytäntöjen noudattaminen auttaa hyvää mainosta valloittamaan parhaimmillaan käyttäjän koko näytön.

5. Tietääkö mainoksen katsoja, mitä sen pitäisi tehdä?

Hyvä mainos sisältää houkuttelevan toimintakehotteen, CTA:n (call to action). Se tekee katsojalle selväksi, mitä tämän tulee tehdä: vaikkapa tilata tuote, tutustua palveluun tai katsoa video. CTA voi löytyä mainoksesta parikin kertaa (esimerkiksi copysta, mainoslinkin otsikosta ja kuvasta tai videosta), mutta samaan mainokseen ei kannata lisätä monia eri kehotteita. Potentiaalinen asiakas todennäköisesti hämmentyy, jos hänen pitää sekä ladata opas ja tilata uutiskirje että tykätä julkaisusta ja käydä vastaamassa kyselyyn.

6. Välittyykö videomainoksen viesti vastaanottajalle?

Video on suosittu mainosmuoto, ja siksi onkin hyvä muistaa, että valtaosa (esimerkiksi tämän artikkelin mukaan 85 %) Facebookin ja varmasti muidenkin somekanavien käyttäjistä katsoo videoita ilman ääntä. Niinpä hyvän somemainoksen viesti tavoittaa katsojansa paremmin, kun se ei pohjaudu ääniin vaan visuaalisuuteen: kuvaan, tekstiin ja logoihin. Kaikki mainosvideot, joissa on puhetta, kannattaa tekstittää. Muista laittaa myös CTA eli mainoksen toimintakehote kirjallisena.

7. Vangitseeko mainos heti ensi vilkaisulla?

Alku on tärkeä. Mainoksesta on helppo hypätä seuraavaan, jos sen video, kuva tai copy ei kiinnitä huomiota saman tien. Hyvä video alkaa kiinnostavasti, kuva herättää huomiota ja copy koukuttaa ensimmäisillä sanoilla. Niin katsojat kuin mainoskanavatkaan eivät anna armoa: monet käyttäjät katsovat videosta vain ensimmäiset sekunnit, Instagram näyttää copysta oletusarvoisesti ainoastaan kaksi ensimmäistä tekstiriviä ja myös Facebookpiilottaa pitkän tekstilitanian näytä lisää -toiminnon taakse.

8. Onko mainos brändin tyylinen?

Brändiohjeistukset on tehty sitä varten, että brändin viestintä pysyisi yhtenäisenä kanavasta riippumatta. Vahva brändi rakentuu vain siten, että myös mainoscopyt ja -visut mukailevat tone of voicea (brändin äänensävyä) ja visuaalisia suuntaviivoja. Ohjeistukset kannattaa pitää kirkkaana mielessä mainoksia tehdessä.

P.S. Mikäli on tärkeää, että sama kuvitus ei ole käytössä muilla (ja onhan se yleensä tärkeää), kannattaa kuvitus mahdollisuuksien mukaan rakentaa itse kuvapankkiin sukeltamisen sijaan.

9. Onko mainos ajankohtainen?

Simppeli homma, mutta toimii: mainos tuntuu relevantimmalta, kun se on selvästi tähän hetkeen tehty eikä hengi viime vuotta tai jo mennyttä vuodenaikaa. Kuukauden, sesongin tai muun selvästi ajankohtaisen asian mainitseminen voi auttaa keräämään klikkejä, ja ajankohtaan sopiva kuvitus tukee tuoreuden vaikutelmaa.

10. Voisiko mainos saada vielä enemmän näkyvyyttä?

Tämä ei välttämättä sovi jokaiseen mainokseen, mutta mikäli se tuntuu sopivalta, rohkaise asiakkaita kommentoimaan mainosta tai jakamaan sitä. Ja vastaa itse kommentteihin! Kommentit, jaot, tykkäykset ja muut reaktiot nostavat mainoksen näkyvyyttä ja tuovat sen mukana lisää vastinetta rahalle ilman mainosbudjetin kasvattamista.

11. Ja lopuksi: onhan koko ostopolku varmasti kunnossa?

Koska paraskaan somemainos ei leiju universumissa yksinään, on myös mainostettavan tuotteen ja laskeutumissivun (sivu, jolle mainos ohjaa) oltava linjassa mainoksen kanssa. Jos laskeutumissivun tekstit ovat ristiriidassa mainoksen kanssa tai verkkokauppa ei toimi, ei edes huikean hyvä mainos pelasta kampanjaa ja sen tuloksia.

P.S. Jos kaipaat apua mainosten työstämiseen ja digimarkkinointisi pyörittämiseen tai haluat laittaa ihan koko verkkosaitin uusiksi, aloita vaikka laittamalla viestiä meille 🙂

Avainsanojen laatupisteet ja niiden vaikutus mainontaan

Avainsanojen laatupisteet ovat yksi tärkeimmistä mittareista Googlen hakusanamainonnassa. Yksinkertaisuudessaan paremmat laatupisteet parantavat mainoksen sijoitusta ja pienentävät klikkien hintoja. Heikoilla laatupisteillä taas joudut maksamaan huomattavasti korkeampaa hintaa klikeistä.

Laatupisteisiin vaikuttavat klikkiprosentti, avainsanat, mainosten osuvuus ja mainoksen laskeutumissivun laatu ja vastaavuus. Google arvioi kaikki Adsissa käytössä olevat avainsanat laatupisteillä asteikolla 1–10. Luonnollisesti 10 on paras mahdollinen, 1 huonoin ja keskellä olevat tyydyttäviä.

Heikkoja laatupisteitä saanutta avainsanaa ei kuitenkaan välttämättä tarvitse poistaa käytöstä, vaan ensin kannattaa selvittää, miksi sana on saanut heikot laatupisteet, ja tämän jälkeen tehdä muutoksia pisteiden parantamiseksi. Toki aluksi täytyy miettiä, onko kyseinen avainsana ylipäätään yrityksesi toiminnan kannalta tärkeä.

Yksinkertaisuudessaan paremmat laatupisteet parantavat mainoksen sijoitusta ja pienentävät klikkien hintoja. Heikoilla laatupisteillä taas joudut maksamaan huomattavasti korkeampaa hintaa klikeistä.

Seuraavaksi käsittelemme laskeutumissivun, avainsanojen ja mainosryhmien sekä negatiivisten avainsanojen vaikutusta Googlen laatupisteisiin.

Laskeutumissivu

Yksi mainosten ja avainsanojen laatupisteisiin vaikuttavista tekijöistä on mainoksen laskeutumissivu eli se sivu, jolle käyttäjä mainosta klikattuaan ohjataan.

Google arvioi laskeutumissivun käyttökokemusta ja mainoksen ja laskeutumissivun vastaavuutta. Laskeutumissivun sisällön tulisi vastata mainoksen otsikkoa ja mainostekstejä. Jos kävijä ohjataan sivulle, joka poikkeaa mainoksen sisällöstä täysin, arvottaa Google mainoksen laskeutumissivun huonoksi, mikä taas vaikuttaa negatiivisesti laatupisteisiin.

Pidä siis huoli, että mainosryhmässä käyttämäsi avainsana (tästä lisää alemmassa kappaleessa) vastaa mainoksen tekstejä ja otsikkoa ja että laskeutumissivun aihe ja sisältö vastaa avainsanan ja mainoksen aihetta. Tärkeää on myös, että laskeutumissivulla on laadukasta tekstiä ja ylipäänsä tarpeeksi sisältöä.

Avainsanojen jakaminen mainosryhmiin

Tuotteiden ja palveluiden jakaminen avainsanojen mukaan pienempiin, toisiaan vastaaviin tai läheisiin mainosryhmiin vaikuttaa positiivisesti laatupisteisiin. Mitä vähemmän ja mitä samankaltaisempia avainsanoja yhdessä mainosryhmässä on, sitä paremmin mainokset voi kohdentaa.

Kun palvelut tai avainsanat kategorisoidaan, mainokset on helpompi kirjoittaa muutamaa avainsanaa tai yhtä palvelua vastaaviksi. Kohdennetut mainokset ovat osuvampia, jolloin niitä todennäköisesti klikataan enemmän. Hyvä klikkiprosentti nostaa myös laatupisteitä. Jos taas kaikki palvelut tai avainsanat on ripoteltu yhteen mainosryhmään tai kampanjaan, on mainoksia vaikeampi kohdentaa, ja tällöin myös klikkiprosentti heikkenee.

Negatiivisten avainsanojen lisääminen

Yksi tärkeimmistä mainonnan kohdistamisen keinoista on negatiivisten avainsanojen lisääminen. Laajoilla avainsanoilla ja ilmaushaun avainsanoilla mainostaminen saa nimittäin mainokset näkymään samankaltaisten ja myös aiheeseen liittymättömien hakujen yhteydessä, jolloin turhien klikkausten mahdollisuus kasvaa.

Turhat klikkaukset eivät ainoastaan kuluta mainosbudjettia, vaan ne myös heikentävät kampanjan ja mainosryhmän dataa, sillä turhaan sivulle saapunut kävijä todennäköisesti poistuu sivulta heti klikkauksen jälkeen, jolloin Google arvioi hakutuloksen huonoksi.

Sellaiset hakutermit, joilla mainoksen ei haluta näkyvän, voidaan asettaa negatiivisiksi avainsanoiksi. Kun mainos ei näy tarpeettomilla avainsanoilla, kohdennus paranee ja mainosbudjettia ei kulu turhiin klikkauksiin.

Avainsanojen karsiminen ja mainosten kohdentaminen kävijöiden hakuja vastaavaksi auttaa Googlea arvioimaan mainokset paremmiksi. Kävijät myös klikkaavat kohdennettuja mainoksia todennäköisemmin, jolloin klikkiprosentti paranee. Negatiivisten avainsanojen käyttäminen ja lisääminen on siis enemmän kuin kannattavaa.

Mistä laatupisteet saa näkyviin?

Laatupisteet saat näkyviin Google Adsissa, kun menet mainosryhmän avainsanoihin ja klikkaat oikealta löytyvää kohtaa ”sarakkeet”. Tämän jälkeen sinulle avautuu uusi näkymä, josta painat ”muokkaa sarakkeita”. Avainsanasarakkeiden muokkauksessa toisiksi alempana on laatupisteet-osio, josta täppäät päälle laatupisteet-kohdan ja painat ”käytä”. Näin laatupisteet ilmestyvät sarakkeisiin avainsanojen oikealle puolelle.

Jos kaipaat apua Google Adsin hakusanamainonnan kanssa, ota rohkeasti yhteyttä! Voit myös tutustua muihin blogiartikkeleihimme liittyen digimarkkinointiin ja Google Adsiin.

Tuoretta puhtia syksyyn uusien osakkaiden kautta

Syksy on tunnetusti ollut muutoksen aikaa, ja poikkeusta ei tule tänäkään vuonna. Sinisellä Härällä on elokuusta 2021 alkaen kolme omistajaa, kun yrityksen perustajan Nico Härkösen kanssa osakkaiksi hyppäsivät digimarkkinoinnin moniosaaja Jaakko Innanen sekä pitkän linjan tekijä Timo Lipiäinen härkäkonkari Mikko Salosen jäädessä pois.

Jaakko Innanen, uusi Chief Growth Officer

Chief Growth Officerina Jaakko ottaa vastuuta Härän liiketoiminnan kasvusta, eli erityisesti verkkosivu- ja verkkokauppaprojektien myynnistä sekä laaja-alaisesta brändi- ja yhteistyökehityksestä. Myös sisällöntuotanto ja digimarkkinointi kuuluvat miehen työnkuvaan. Jaakkoon törmäättekin varmasti jatkossa sekä näissä että erilaisten tapahtumien merkeissä.

Jaakko on tehnyt digimarkkinointia ja myyntiä lähes kymmenen vuoden ajan niin mainostoimistoissa kuin muutamassa inhouse-tiimissäkin. Ennen Härälle siirtymistään hän ehti toimia freelance-yrittäjänä sisältömarkkinoinnin konsultoinnin parissa noin 1,5 vuoden ajan.

Olen todella innoissani päästessäni mukaan tähän kovaan härkälaumaan! Toivon, että saan omalla panoksellani tuotua firmaan lisää kasvua ja entistä innostavampia caseja. Lähtökohdat onnistumiselle ovat erittäin hyvät, ja odotan innolla, että pääsemme viemään Sinisen Härän kovaa osaamista yhä useampien yritysten liiketoimintaan.

Lisää Jaakko omaan verkostoosi LinkedInissä.

Timo Lipiäinen, uusi Board Member

Timon ja Härän yhteistyö on molemmille osapuolille tuttua jo entuudestaan, sillä Chilit Oy, jota Timo oli mukana perustamassa, on ollut Härän asiakas useiden vuosien ajan. Nyt Chilitiltä ja päivätöistä poisjäänyt Timo päätti lähteä mukaan uuteen haasteeseen. Osana johtoryhmää Timo hyödyntää kokemustaan ja osaamistaan Härän liiketoiminnan kehittämisessä.

Pitkän uran IT-alan yrityksissä tehnyt Timo on työskennellyt muun muassa myyntipäällikkönä, myyntijohtajana, liiketoimintajohtajana, markkinointijohtajana ja toimitusjohtajana. Timolta löytyy kokemusta sekä neljän eri yrityksen osakkaana toimimisesta että yrittäjyydestä Chilit Oy:ssä. Herran vahvuudet piilevät myynnin ja liiketoiminnan kehittämisen osa-alueilla, ja tätä osaamista pääsemme hyödyntämään jatkossa.

Toivottavasti pystyn auttamaan Härän johtoa tekemään mahdollisimman paljon oikeita päätöksiä, jotka mahdollistavat henkilöstön osaamisen ja viihtyvyyden kehityksen. Jos tässä onnistutaan, niin yritys kasvaa ja menestyy tulevaisuudessakin.

Lisää Timo omaan verkostoosi LinkedInissä.

Aika toivottaa Mikolle onnea uusiin haasteisiin

Tilaa uudelle CGO:lle tekee Sinisen Härän Mikko Salonen. Aika paljon on vettä virrannut sitten lokakuun 2015, jolloin Mikko astui ensimmäistä kertaa Sinisen Härän toimistolle yrityksen ensimmäisenä virallisena työntekijänä. Syyskuusta eteenpäin Mikon löytää vaikuttajamarkkinointitoimisto Noordin riveistä – mutta tavoittaa edelleen samasta numerosta, mikäli markkinointipaletin laajentaminen kiinnostaa. Myös Härän yhteistyö Mikon kanssa jatkuu varmasti.

Mikko on toiminut aiemmin suuressa roolissa myös Sinisen Härän verkkosivutiimin esimiehenä ja projektipäällikkönä. Nämä saappaat täyttää jatkossa teknisellä osaamisella varustettu Härän sympaattinen ihmemies Mika Kosunen, joka vastaa pääsääntöisesti projektinhallinnan tehtävistä.

Tässä Mikon tiivistetyt läksiäisterveiset:

Viimeiset pari vuotta sain kunnian toimia yrityksen johtoryhmässä ja osakkaana. Nyt on kuitenkin aika jatkaa eteenpäin – innokkaana tulevasta, mutta silti haikein mielin. Iso kiitos Nicolle hienosta mahdollisuudesta ja yhteisestä kasvutarinasta sekä koko härkälaumalle loputtomista naurun hetkistä ja loistavasta duunista! Viimeisenä, muttei vähäisimpänä: kiitos kaikille asiakkaille ja yhteistyökumppaneille mahtavista projekteista vuosien varrella!

Mikolle kuuluvat suuret kiitokset siitä, että hän on ollut viemässä Sinistä Härkää eteenpäin periksi antamattomalla asenteella tilanteessa kuin tilanteessa. Mikko on ollut erittäin pidetty hahmo toimistolla, ja monella tulee varmasti ikävä kofeiinin vauhdittamia tarinoita ja juoruja. Iso kiitos Mikko näistä vuosista ja kaikkea hyvää!

Top 5 trendiä verkkosivujen visuaaliselle suunnittelulle vuonna 2021

Uusi vuosi tuo mukanaan uusia trendejä ja näin ollen uusia tapoja houkutella kävijöitä ja erottautua kilpailijoista. Visuaaliset trendit muuttuvat jatkuvasti niin muodissa, sisustuksessa kuin verkkosivusuunnittelussa. Suunnittelijoina meidän tulee pysyä tietoisina näistä trendeistä ja poimia niitä mukaan projektiin sitä mukaa, mitä asiakasyrityksen verkkosivut niitä tarvitsevat. Tutkimalla ja ymmärtämällä, mistä trendi on lähtöisin, voimme suunnitella modernin ja laadukkaan visuaalisen ilmeen verkkosivuille.

Alustuksena mainittakoon, että hyvin suunnitellun visuaalisen ilmeen tulisi aina vastata projektille asetettuja tavoitteita ja pyrkiä houkuttelemaan lopullista kohderyhmää konversioon. Visuaalisen ilmeen ajattomuus ei kuitenkaan aina ole vaatimus ja on olemassa lukuisia syitä, miksi on positiivista tavoitella trendikästä ulkonäköä.

Jos esimerkiksi kyseessä on uusi, tuntematon yritys, on hyödyllistä rakentaa brändi tukeutuen mielikuvaan, että yritys on ajan tasalla ja aallonharjalla omalla alallaan. Näin uusi yritys voi saada markkinalla jalansijaa ja jäädä herkemmin asiakkaidensa mieleen. Lisäksi, jos yrityksen tavoitteleman kohderyhmän edustajia yhdistää trendikkyys ja ajassa eläminen, yrityksen verkkosivut eivät voi näyttää vanhanaikaiselta ja kulahtaneilta.

Vaikka trendikäs ja nykyaikainen ilme tukisi yrityksen brändiä, se ei tarkoita trendien sokeaa seuraamista. Sopivia trendielementtejä kannattaa valita ja soveltaa siten, että ne tukevat projektin alussa asetettuja tavoitteita. Suunnittelijoina suunnittelemme aina muille ihmisille, emme itsellemme. Paras muotoilu on kokonaisvaltaista ja vastaa aina asiakkaan tarpeita ja projektille asetettuja tavoitteita.

Eli jos trendinen ilme palvelee yrityksen tavoitteita, ja trendejä on tarkoituksenmukaista soveltaa verkkosivujen visuaalisessa suunnittelussa, miltä tämä näyttäisi vuonna 2021? Tässä viisi suurinta trendiä tälle vuodelle!

1. Näyttävä typografia

Näyttävä typografia on ollut jo muutaman vuoden ajan iso trendi, ja tänä vuonna leikitellään entistä enemmän ja rohkeammin isoilla kirjaimilla. Oli kyseessä sitten päätteellinen kirjaintyyppi, kuten alla olevassa esimerkissä komeileva Neo Display, tai leikkisämpi kirjaintyyppi luomaan rennompaa tunnelmaa, ovat kirjaimet entistä enemmän fokuksessa.

Tämän kun yhdistää hyvään sisältösuunnitteluun, on verkkosivuilla lopputuloksena vaikuttava ja näyttävä viesti. Tiesithän, että Siniseltä Härältä saat myös apua sisällönsuunnittelussa?

https://ferdu.be/
https://getlupii.com/

2. Liike

Verkkosivuja verratessa painotuotteisiin, loistaa yksi etu ylitse muiden: interaktiivisuus. Verkkosivuihin saadaan liikettä ja interaktiivisuutta animoiduilla taustoilla, vieritettävillä elementeillä ja videoilla.

Kuten alla olevista esimerkeistä näkyy, vain taivas on rajana. Animoituja elementtejä voivat olla niin valikot, tuotekuvat ja tekstisisällöt kuin sisällön dynaaminen scrollattavuus. Videot säilyttävät suosionsa muun muassa isoina hero-osioina, jotka tervehtivät kävijää heti kättelyssä.

https://www.amandegelateria.it/
https://dribbble.com/outer
https://www.mcaninchcorp.com/

3. Dark Mode

Dark mode, eli pähkinänkuoressa vaaleita elementtejä tumman taustan päällä, nosti ensimmäistä kertaa päätään vuonna 2019 ja nousi vahvaksi suosikiksi vuoden 2020 aikana. Tänä vuonna trendi ei vielä hiivu, vaan silmille armollisempi dark mode näkyy vahvasti kaikkialla, myös älypuhelimien applikaatioissa ja tietokoneohjelmissa.

Muun muassa Microsoft on Teams-ohjelmaansa lisännyt mahdollisuuden vaihtaa taustavärit tummaksi. Tumma väripaletti antaa myös verkkosivuille laadun tuntua, ja oikein käytettynä voi jopa lisätä tekstin saavutettavuutta.

https://www.estudionk.com/en

4. 3D ja syvyysvaikutus

3D ja syvyysvaikutuksen trendit eivät ole tämän vuoden uutuuksia, mutta kuumempia kuin koskaan! Litteälle näytölle voidaan rakentaa säväyttäviä kokemuksia lisäämällä syvyystunnetta muun muassa 3D-kuvituksilla, kerrostamalla eri elementtejä tai lisäämällä heittovarjoja.

Tämä verkkosivujen visuaalinen trendi jäljittelee fyysistä maailmaa, jotta vaikutus saadaan muistuttamaan painotuotteen kaltaista käyttökokemusta. Tätä niin kutsuttua tyyliteltyä realismia on nähtävissä painikkeissa, hakupalkeissa, tekstiruuduissa, kuvissa, kuvituksissa ja kaikessa muussa vuoden 2021 digisuunnittelussa.

https://dribbble.com/georgetangwl
https://blobmixer.14islands.com/
https://www.airforce.com/intothestorm/
https://redlight.dev/

5. Hillityt väripaletit

Vuosi 2020 oli meille kaikille yhtä kaaosta (tiedätte mitä tarkoitan). Näin ollen ei ole yllättävää, että yksiväriset, harmoniset väripaletit ovat suosiossa tänä vuonna. Suurin osa meistä viettää huomattavan ison osan ajastamme tietokoneella, joten ei ihme, että koemme välillä silmiemme rasittuvan.

Lisäksi saavutettavuus on sekä trendikästä että käytännöllistä, joten tämä trendi kielii siitä, että suunnittelijat ottavat saavutettavuuden entistä enemmän huomioon huomioimalla mainittua silmien rasitusta. Hillityllä, maanläheisellä värimaailmalla luodaan sekä silmiä että sielua rauhoittavia kokonaisuuksia.

https://99designs.com/profiles/creativeDavid9
https://www.wildsouls.gr/en
https://dribbble.com/chernoova

Tunnistatko yrityksesi tarpeen uusia verkkosivunsa näistä trendeistä inspiroituneena? Me Sinisellä Härällä tarjoamme kokonaisvaltaista suunnittelua räätälöityjen ja tulospohjaisten verkkosivujen ja verkkokauppojen toteutuksiin. Tsekkaa meidän refet tai ota yhteyttä, niin lähdemme kartoittamaan yrityksesi verkkosivun tarpeita!

Miksi digimarkkinointi on niin tehokasta?

Digimarkkinointi on yksi niistä asioista, joista toimistollamme innostutaan päivä toisensa jälkeen, se mikä meitä yhdistää ja se, minkä takia me olemme Sininen Härkä. Kun istumme alas miettimään, mistä voisimme tavoittaa asiakkaan kohderyhmän parhaiten, palaamme jatkuvasti samoihin alustoihin. Google, YouTube, Facebook, Instagram, LinkedIn, verkkolehdet tai sähköposti. Lista on pitkä, mutta kanavat ovat digitaalisia.

Digimarkkinointi on kiistatta yksi tämän päivän tehokkaimmista markkinoinnin kanavista, ja mahdollisuudet sen ympärillä kehittyvät jatkuvasti – siksi se on vuosi toisensa jälkeen aina niin mielenkiintoista. Saan jatkuvasti yhteydenottoja myyjiltä erilaisista digimarkkinoinnin toimistoista, jotka ovat kehittäneet taas uuden työkalun, jolla voi esimerkiksi tavoittaa uuden kohderyhmän, tehdä parempaa kohdennettua mainontaa tai mitata dataa tarkemmin.

Onneksi nykyään yritykset ymmärtävät, että myyntiä saavuttaakseen pitää panostaa myös markkinointiin ja markkinoinnin tavoite on lähes aina sama: liiketoiminnan kasvattaminen. Moni yritys on kuitenkin jossain vaiheessa elinkaartaan siinä tilanteessa, että myyntiä pitäisi saada lisää, mutta markkinointiin ei jostain syystä joko voida tai haluta laittaa budjettia. Oikein tehtynä digitaalinen markkinointi mahdollistaa myös maksuttoman näkyvyyden ja liikenteen hankkimisen, ja voitkin lukea aiheesta lisää blogista 8 vinkkiä maksuttoman näkyvyyden parantamiseen Googlessa.

Me Sinisellä Härällä haluamme tarjota kokonaisvaltaista, kustannustehokasta ja tuloksellista digitaalista markkinointia, johon kuuluu valikoima erilaisia digitaalisen markkinoinnin kanavia, jotka tukevat toisiaan. Kanavat valitaan aina asiakaskohtaisesti, tarkoituksena saada lisättyä myyntiä mahdollisimman paljon käytössä olevalla budjetilla. Olemme tosin usein huomanneet, että kun hyviä tuloksia saadaan, myös budjetti kasvaa, jotta voidaan myydä entistä enemmän.

Mitä digimarkkinointi on ja mitä se sisältää?

Digimarkkinointi ja ylipäätään kohdennettu mainonta pitävät sisällään laaja-alaisen kattauksen tarkasti kohdennettavia ja mitattavia kanavia, jotka tekevät siitä kattavan ja tehokkaan kokonaisuuden. Me Sinisellä Härällä tarjoamme kaikille markkinoinnin asiakkaillemme lähtökohtaisesti monikanavaista digimarkkinointia. Tällä tarkoitetaan sitä, että emme yleensä luota vain yhteen kanavaan myynnin kasvattamisessa, vaan rakennamme useamman kanavan kokonaisuuden, joka palvelee parhaalla mahdollisella tavalla asiakkaan kanssa yhdessä asetettujen tavoitteiden saavuttamista – yleensä myynnin kasvattamista.

Itse miellän digimarkkinoinnin sisältävän myös verkkosivuston ja -kaupan, sillä ne ovat monella yrityksellä se kaikista tärkein myynnin työkalu. Hyvin toteutettu sivusto tai kauppa markkinoi myös itse itseään ja tarjoaa asiakkaalle yhtä hyvää, jos ei parempaa asiakaspalvelua kuin mitä hän saisi liikkeessä vieraillessaan.

Kun olet tekemässä digimarkkinointia, muista, että tulet todennäköisesti ohjaamaan paljon liikennettä yrityksen verkkosivuille. Jos ne eivät ole kunnossa, et myöskään tule saamaan parasta mahdollista tulosta irti digimarkkinoinnista. En mene tähän kuitenkaan tarkemmin, vaikka tekisi mieli kirjottaa vielä pari sanaa lisää. Lue mieluummin, miten Sinisellä Härällä tehdään verkkosivuja.

Kirjoitan jossain vaiheessa nykyisten palvelukuvausten lisäksi tarkemmin Sinisen Härän palveluntarjonnasta digitaalisen markkinoinnin osalta, mutta lyhyet hieman tarkemmat kuvaukset löydät alla olevien linkkien takaa:

Mistä tietää, mikä kanava soveltuu parhaiten tietylle kohderyhmälle?

Erilaiset tuotteet ja palvelut vaativat erilaiset kanavat mainostamiseen. Karkeasti jaoteltuna hakukonemarkkinoinnilla tavoitetaan tuotteita tai palveluita aktiivisesti etsivät asiakkaat, ja kanava toimii erityisesti, jos hakuja on paljon.

Sosiaalisen median kanavista tai display-verkostosta tavoittaa puolestaan käyttäjiä, jotka eivät välttämättä aktiivisesti etsi tuotetta tai palvelua tai eivät ole siitä vielä kuulleet. Somessa erilaiset kohdennusmahdollisuudet on viety tänä päivänä todella pitkälle ja voit kohdentaa mainontaa iän, sukupuolen ja sijainnin lisäksi esimerkiksi mielenkiinnon kohteiden, toimialan tai työnimikkeen perusteella.

Uudelleenmarkkinoinnilla muistutetaan potentiaalista asiakasta ostoksen loppuun suorittamisesta. Somekanavien seurantatägien avulla uudelleenmarkkinoinnin mainokset voidaan tuoda myös sosiaalisen median puolelle.

Joka tapauksessa, kun tehdään kohdennettua mainontaa, kohderyhmiin liittyen kannattaa ehdottomasti panostaa ja tehdä ja suunnitella ostajapersoonat. Markkinointikoordinaattoriamme Jannia lainatakseni ”ostajapersoonien syvällinen tuntemus on kriittinen tekijä markkinoinnin, sisällön luomisen, tuotekehityksen, myynnin seurannan, liidien hankinnan ja oikeastaan ihan ​​kaiken kanssa, mikä liittyy asiakkaiden hankintaan ja säilyttämiseen.”

Digimarkkinointi on tarkkaan mitattavissa

Digimarkkinoinnin tarkoitus on kehittyä jatkuvasti ja parasta siinä on se, että kehitystä voidaan tehdä oikeisiin tuloksiin ja tilastoihin pohjautuen. Mitään päätöksiä ei tarvitse eikä edes kannata tehdä mutulla. Parhaita tuloksia saadaan, kun testataan, mikä toimii ja mikä ei, ja kehitetään tekemistä sen kautta.

Perinteisesti kun puhutaan digimarkkinoinnista, nostetaan esiin aina se, miten hyvin mitattavaa se on verrattuna perinteisiin markkinointikanaviin. TV- ja lehtimainonta tai esimerkiksi fyysisesti jaettavat esitteet varmasti toimivat edelleen joillekin yrityksille, tuotteille tai palveluille. Mutta kun yritys tekee markkinointia tai mainontaa monessa eri kanavassa ja halutaan tietää, mitä kautta saadaan parasta tulosta, tarvitaan konkreettisia lukuja ja mitattavia tilastoja siitä, mistä kanavasta myynti on konkreettisesti saatu. Tämä on erittäin tärkeää markkinoinnin budjetin kohdentamisen ja tuloksen kehittämisen kannalta. Tässä kohtaa digitaalinen markkinointi päihittää monet muut kanavat mennen tullen.

Digimarkkinointi mahdollistaa ennen kaikkea sivuston ja markkinoinnin tehokkuuden mittaamisen yhdessä, jolloin käytettävä budjetti ja sen tuoma tuotto ovat tarkoin mitattavissa eri kanavista. Teemmekin digimarkkinointia asiakkaillemme aina siitä näkökulmasta, että kaikki markkinointiin laitettavat eurot on saatava tilastollisesti takaisin – mielellään moninkertaisesti. Yksi asiakkaamme kertoi juuri viime viikolla, että haluaa kehittää markkinoinnin tehoa, koska saamme tällä kertaa ”vain” viisinkertaista tuottoa markkinointibudjetille.

Miten tarkkaan digimarkkinointi sitten on mitattavissa?

Puhun tästä paljon asiakkaillemme, joten haluan kertoa myös täällä, että vaikka digimarkkinointia aina kehutaan sen mitattavuuden puolesta, ei sekään ole missään nimessä aukotonta. Esimerkiksi verkkokaupan myynnin mittaaminen on melko selkeää: kävijä tulee sivustolle mainoksen kautta ja joko ostaa tai ei osta. Mutta esimerkiksi palvelubisneksen puolella tilanne on monesti hyvin erilainen. Sen sijaan, että asiakas täyttäisi yhteydenottolomakkeen tai avaisi chatbot-keskustelun, moni asiakas ottaa yhteyttä yritykseen suoraan soittamalla myyjälle tai lähettämällä sähköpostia.

Tällaiset yhteydenotot eivät ole aina suoraan tilastoitavissa, mistä syystä digimarkkinoinnista raportoitavat tulokset voivat näyttää todellisuutta heikommilta. Tähän on kuitenkin kehitetty tapoja tunnistaa näitä konversioita paremmin ja esimerkiksi Google Tag Managerin avulla voidaan tehdä konversiopisteitä erilaisille sivuston toiminnoille, kuten puhelinnumeroiden ja sähköpostiosoitteiden klikkauksille, joita saadaan paljon esimerkiksi mobiililaitteiden käyttäjiltä, kun linkit ovat suoraan klikattavissa sormella ja puhelu lähtee nappia painamalla.

Koska digimarkkinoinninkaan mittaaminen ei ole täysin aukotonta, on hyvä sopia markkinointikumppanin kanssa, että myynnin kehitystä seurataan myös isommassa mittakaavassa, eikä ainoastaan esimerkiksi Google Adsin, Google Analyticsin tai Facebook Ads Managerin analytiikan ja konversioiden perusteella. Olkaa rohkeita ja jakakaa kumppanillenne myynnin lukuja ja kehitystä avoimesti. Miksei näihin perustaisi myös digitaalisen markkinoinnin tavoitteita?

Analytiikka

Analytiikan keräämän datan avulla myyntiä saadaan kasvatettua entisestään, kun mainoksia, kohdennusta ja laskeutumissivuja saadaan hiottua entistä paremmiksi. Analytiikasta, esimerkiksi Google Analyticsista nähdään konkreettisesti mistä kanavasta, mistä kampanjasta, mistä mainosryhmästä, mistä mainoksesta, mistä avainsanasta ja jopa millä hakutermillä konversioita on saatu. Näin moniulotteinen data auttaa karsimaan toimimattomat asiat pois tekemisestä ja kohdentaman budjettia paremmin toimiviin mainoksiin.

Numeroitahan voi katsoa kuka vaan, mutta todellinen lisäarvo saadaan siitä, kun lukuja osataan tulkita ja niiden avulla kehittää digimarkkinointia tehokkaampaan suuntaan. Tästä pitää joskus muistuttaa asiakkaita ja välillä tulee käytyä keskustelu, joka menee jotakuinkin näin:

 • Eli te hoidatte itse analytiikan tulkinnan, raportoinnin ja kehitysehdotukset?
  • Joo meidän markkinointipäällikkömme osaa käyttää Google Analyticsia.
 • Hieno juttu. Miten usein hän käyttää sitä ja onko hänellä aikaa tulkita dataa?
  • No silloin tällöin käy katsomassa lukuja. Just nyt on ollut vähän kiirettä muiden töiden kanssa, mutta katsoo aina välillä, kun ehtii.
 • Entä miten te sitten käytätte näitä lukuja teidän digimarkkinointinne kehittämiseen?
  • No siinä me vähän kaipaisimme apua.
 • Autamme teitä mielellään. Olisiko parempi, että me otamme vastuullemme kuitenkin tämän puolen?
  • Totta. Olet ihan oikeassa.

Tilanne ei tietysti ole kaikkien kohdalla näin ja ehkä vähän kärjistän asiaa, mutta halusin tuoda pointin esiin. Analytiikan tarjoama data mainonnan tuottavuudesta ja laskeutumissivujen käyttökokemuksesta auttavat kehittämään sivustoa ja sitä kautta tuottamaan entistä parempaa tulosta. Sivuston seurannan ja optimoinnin lisäksi analytiikka auttaa budjetin kohdentamisessa parhaiten konversioita tuottaviin markkinointikanaviin. Jos olet itse kiinnostunut oppimaan digimarkkinoinnista lisää, voin suositella Sinisen Härän blogin lukemisen lisäksi Google Digital Garagea.

Ota rohkeasti yhteyttä, jos digimarkkinoinnin kehittäminen on ajankohtaista yrityksessänne. Katsotaan yhdessä, miten voisimme teitä auttaa.

Näytä