Miksi digimarkkinointi on niin tehokasta?

Digimarkkinointi on yksi niistä asioista, joista toimistollamme innostutaan päivä toisensa jälkeen, se mikä meitä yhdistää ja se, minkä takia me olemme Sininen Härkä. Kun istumme alas miettimään, mistä voisimme tavoittaa asiakkaan kohderyhmän parhaiten, palaamme jatkuvasti samoihin alustoihin. Google, YouTube, Facebook, Instagram, LinkedIn, verkkolehdet tai sähköposti. Lista on pitkä, mutta kanavat ovat digitaalisia.

Digimarkkinointi on kiistatta yksi tämän päivän tehokkaimmista markkinoinnin kanavista, ja mahdollisuudet sen ympärillä kehittyvät jatkuvasti – siksi se on vuosi toisensa jälkeen aina niin mielenkiintoista. Saan jatkuvasti yhteydenottoja myyjiltä erilaisista digimarkkinoinnin toimistoista, jotka ovat kehittäneet taas uuden työkalun, jolla voi esimerkiksi tavoittaa uuden kohderyhmän, tehdä parempaa kohdennettua mainontaa tai mitata dataa tarkemmin.

Onneksi nykyään yritykset ymmärtävät, että myyntiä saavuttaakseen pitää panostaa myös markkinointiin ja markkinoinnin tavoite on lähes aina sama: liiketoiminnan kasvattaminen. Moni yritys on kuitenkin jossain vaiheessa elinkaartaan siinä tilanteessa, että myyntiä pitäisi saada lisää, mutta markkinointiin ei jostain syystä joko voida tai haluta laittaa budjettia. Oikein tehtynä digitaalinen markkinointi mahdollistaa myös maksuttoman näkyvyyden ja liikenteen hankkimisen, ja voitkin lukea aiheesta lisää blogista 8 vinkkiä maksuttoman näkyvyyden parantamiseen Googlessa.

Me Sinisellä Härällä haluamme tarjota kokonaisvaltaista, kustannustehokasta ja tuloksellista digitaalista markkinointia, johon kuuluu valikoima erilaisia digitaalisen markkinoinnin kanavia, jotka tukevat toisiaan. Kanavat valitaan aina asiakaskohtaisesti, tarkoituksena saada lisättyä myyntiä mahdollisimman paljon käytössä olevalla budjetilla. Olemme tosin usein huomanneet, että kun hyviä tuloksia saadaan, myös budjetti kasvaa, jotta voidaan myydä entistä enemmän.

Mitä digimarkkinointi on ja mitä se sisältää?

Digimarkkinointi ja ylipäätään kohdennettu mainonta pitävät sisällään laaja-alaisen kattauksen tarkasti kohdennettavia ja mitattavia kanavia, jotka tekevät siitä kattavan ja tehokkaan kokonaisuuden. Me Sinisellä Härällä tarjoamme kaikille markkinoinnin asiakkaillemme lähtökohtaisesti monikanavaista digimarkkinointia. Tällä tarkoitetaan sitä, että emme yleensä luota vain yhteen kanavaan myynnin kasvattamisessa, vaan rakennamme useamman kanavan kokonaisuuden, joka palvelee parhaalla mahdollisella tavalla asiakkaan kanssa yhdessä asetettujen tavoitteiden saavuttamista – yleensä myynnin kasvattamista.

Itse miellän digimarkkinoinnin sisältävän myös verkkosivuston ja -kaupan, sillä ne ovat monella yrityksellä se kaikista tärkein myynnin työkalu. Hyvin toteutettu sivusto tai kauppa markkinoi myös itse itseään ja tarjoaa asiakkaalle yhtä hyvää, jos ei parempaa asiakaspalvelua kuin mitä hän saisi liikkeessä vieraillessaan.

Kun olet tekemässä digimarkkinointia, muista, että tulet todennäköisesti ohjaamaan paljon liikennettä yrityksen verkkosivuille. Jos ne eivät ole kunnossa, et myöskään tule saamaan parasta mahdollista tulosta irti digimarkkinoinnista. En mene tähän kuitenkaan tarkemmin, vaikka tekisi mieli kirjottaa vielä pari sanaa lisää. Lue mieluummin, miten Sinisellä Härällä tehdään verkkosivuja.

Kirjoitan jossain vaiheessa nykyisten palvelukuvausten lisäksi tarkemmin Sinisen Härän palveluntarjonnasta digitaalisen markkinoinnin osalta, mutta lyhyet hieman tarkemmat kuvaukset löydät alla olevien linkkien takaa:

Mistä tietää, mikä kanava soveltuu parhaiten tietylle kohderyhmälle?

Erilaiset tuotteet ja palvelut vaativat erilaiset kanavat mainostamiseen. Karkeasti jaoteltuna hakukonemarkkinoinnilla tavoitetaan tuotteita tai palveluita aktiivisesti etsivät asiakkaat, ja kanava toimii erityisesti, jos hakuja on paljon.

Sosiaalisen median kanavista tai display-verkostosta tavoittaa puolestaan käyttäjiä, jotka eivät välttämättä aktiivisesti etsi tuotetta tai palvelua tai eivät ole siitä vielä kuulleet. Somessa erilaiset kohdennusmahdollisuudet on viety tänä päivänä todella pitkälle ja voit kohdentaa mainontaa iän, sukupuolen ja sijainnin lisäksi esimerkiksi mielenkiinnon kohteiden, toimialan tai työnimikkeen perusteella.

Uudelleenmarkkinoinnilla muistutetaan potentiaalista asiakasta ostoksen loppuun suorittamisesta. Somekanavien seurantatägien avulla uudelleenmarkkinoinnin mainokset voidaan tuoda myös sosiaalisen median puolelle.

Joka tapauksessa, kun tehdään kohdennettua mainontaa, kohderyhmiin liittyen kannattaa ehdottomasti panostaa ja tehdä ja suunnitella ostajapersoonat.

Markkinointikoordinaattoriamme Jannia lainatakseni ”ostajapersoonien syvällinen tuntemus on kriittinen tekijä markkinoinnin, sisällön luomisen, tuotekehityksen, myynnin seurannan, liidien hankinnan ja oikeastaan ihan ​​kaiken kanssa, mikä liittyy asiakkaiden hankintaan ja säilyttämiseen.”

Digimarkkinointi on tarkkaan mitattavissa

Digimarkkinoinnin tarkoitus on kehittyä jatkuvasti ja parasta siinä on se, että kehitystä voidaan tehdä oikeisiin tuloksiin ja tilastoihin pohjautuen. Mitään päätöksiä ei tarvitse eikä edes kannata tehdä mutulla. Parhaita tuloksia saadaan, kun testataan, mikä toimii ja mikä ei, ja kehitetään tekemistä sen kautta.

Perinteisesti kun puhutaan digimarkkinoinnista, nostetaan esiin aina se, miten hyvin mitattavaa se on verrattuna perinteisiin markkinointikanaviin. TV- ja lehtimainonta tai esimerkiksi fyysisesti jaettavat esitteet varmasti toimivat edelleen joillekin yrityksille, tuotteille tai palveluille. Mutta kun yritys tekee markkinointia tai mainontaa monessa eri kanavassa ja halutaan tietää, mitä kautta saadaan parasta tulosta, tarvitaan konkreettisia lukuja ja mitattavia tilastoja siitä, mistä kanavasta myynti on konkreettisesti saatu. Tämä on erittäin tärkeää markkinoinnin budjetin kohdentamisen ja tuloksen kehittämisen kannalta. Tässä kohtaa digitaalinen markkinointi päihittää monet muut kanavat mennen tullen.

Digimarkkinointi mahdollistaa ennen kaikkea sivuston ja markkinoinnin tehokkuuden mittaamisen yhdessä, jolloin käytettävä budjetti ja sen tuoma tuotto ovat tarkoin mitattavissa eri kanavista. Teemmekin digimarkkinointia asiakkaillemme aina siitä näkökulmasta, että kaikki markkinointiin laitettavat eurot on saatava tilastollisesti takaisin – mielellään moninkertaisesti.

Yksi asiakkaamme kertoi juuri viime viikolla, että haluaa kehittää markkinoinnin tehoa, koska saamme tällä kertaa ”vain” viisinkertaista tuottoa markkinointibudjetille 😉

Miten tarkkaan digimarkkinointi sitten on mitattavissa?

Puhun tästä paljon asiakkaillemme, joten haluan kertoa myös täällä, että vaikka digimarkkinointia aina kehutaan sen mitattavuuden puolesta, ei sekään ole missään nimessä aukotonta. Esimerkiksi verkkokaupan myynnin mittaaminen on melko selkeää: kävijä tulee sivustolle mainoksen kautta ja joko ostaa tai ei osta. Mutta esimerkiksi palvelubisneksen puolella tilanne on monesti hyvin erilainen. Sen sijaan, että asiakas täyttäisi yhteydenottolomakkeen tai avaisi chatbot-keskustelun, moni asiakas ottaa yhteyttä yritykseen suoraan soittamalla myyjälle tai lähettämällä sähköpostia.

Tällaiset yhteydenotot eivät ole aina suoraan tilastoitavissa, mistä syystä digimarkkinoinnista raportoitavat tulokset voivat näyttää todellisuutta heikommilta. Tähän on kuitenkin kehitetty tapoja tunnistaa näitä konversioita paremmin ja esimerkiksi Google Tag Managerin avulla voidaan tehdä konversiopisteitä erilaisille sivuston toiminnoille, kuten puhelinnumeroiden ja sähköpostiosoitteiden klikkauksille, joita saadaan paljon esimerkiksi mobiililaitteiden käyttäjiltä, kun linkit ovat suoraan klikattavissa sormella ja puhelu lähtee nappia painamalla.

Koska digimarkkinoinninkaan mittaaminen ei ole täysin aukotonta, on hyvä sopia markkinointikumppanin kanssa, että myynnin kehitystä seurataan myös isommassa mittakaavassa, eikä ainoastaan esimerkiksi Google Adsin, Google Analyticsin tai Facebook Ads Managerin analytiikan ja konversioiden perusteella. Olkaa rohkeita ja jakakaa kumppanillenne myynnin lukuja ja kehitystä avoimesti. Miksei näihin perustaisi myös digitaalisen markkinoinnin tavoitteita?

Analytiikka

Analytiikan keräämän datan avulla myyntiä saadaan kasvatettua entisestään, kun mainoksia, kohdennusta ja laskeutumissivuja saadaan hiottua entistä paremmiksi. Analytiikasta, esimerkiksi Google Analyticsista nähdään konkreettisesti mistä kanavasta, mistä kampanjasta, mistä mainosryhmästä, mistä mainoksesta, mistä avainsanasta ja jopa millä hakutermillä konversioita on saatu. Näin moniulotteinen data auttaa karsimaan toimimattomat asiat pois tekemisestä ja kohdentaman budjettia paremmin toimiviin mainoksiin.

Numeroitahan voi katsoa kuka vaan, mutta todellinen lisäarvo saadaan siitä, kun lukuja osataan tulkita ja niiden avulla kehittää digimarkkinointia tehokkaampaan suuntaan. Tästä pitää joskus muistuttaa asiakkaita ja välillä tulee käytyä keskustelu, joka menee jotakuinkin näin:

  • Eli te hoidatte itse analytiikan tulkinnan, raportoinnin ja kehitysehdotukset?
    • Joo meidän markkinointipäällikkömme osaa käyttää Google Analyticsia.
  • Hieno juttu. Miten usein hän käyttää sitä ja onko hänellä aikaa tulkita dataa?
    • No silloin tällöin käy katsomassa lukuja. Just nyt on ollut vähän kiirettä muiden töiden kanssa, mutta katsoo aina välillä, kun ehtii.
  • Entä miten te sitten käytätte näitä lukuja teidän digimarkkinointinne kehittämiseen?
    • No siinä me vähän kaipaisimme apua.
  • Autamme teitä mielellään. Olisiko parempi, että me otamme vastuullemme kuitenkin tämän puolen?
    • Totta. Olet ihan oikeassa.

Tilanne ei tietysti ole kaikkien kohdalla näin ja ehkä vähän kärjistän asiaa, mutta halusin tuoda pointin esiin. Analytiikan tarjoama data mainonnan tuottavuudesta ja laskeutumissivujen käyttökokemuksesta auttavat kehittämään sivustoa ja sitä kautta tuottamaan entistä parempaa tulosta. Sivuston seurannan ja optimoinnin lisäksi analytiikka auttaa budjetin kohdentamisessa parhaiten konversioita tuottaviin markkinointikanaviin.

Jos olet itse kiinnostunut oppimaan digimarkkinoinnista lisää, voin suositella Sinisen Härän blogin lukemisen lisäksi Google Digital Garagea.

Ota rohkeasti yhteyttä, jos digimarkkinoinnin kehittäminen on ajankohtaista yrityksessänne. Katsotaan yhdessä, miten voisimme teitä auttaa.

Verkkokaupan trendit vuonna 2021

Vuosi 2020 muutti paljon. Jo aiemmin kovassa nosteessa ollut verkkokaupankäynti kasvoi entisestään ihmisten ostokäyttäytymisen siirtyessä yhä voimakkaammin nettiin. Vallitseva pandemia on pakottanut yritykset uudistamaan liiketoimintamallinsa osittain tai kokonaan ja moni asia on siirretty verkkoon jopa pysyvästi.  

Perinteisen verkkokauppashoppailun rinnalla treenit, messut, keikat ja ruokaostokset toteutetaan yhä useammin verkossa. Lähes 60 % suomalaisista tekee ostoksia verkosta kuukausittain, eikä verkkokauppojen kysynnän kasvu näytä tänäkään vuonna hiipuvan (Suuri verkkokauppa 2020 -tutkimus). Mitkä asiat sitten trendaavat verkkokaupassa vuonna 2021? 

Arvon tuottaminen asiakkaille 

Kilpailun kiristyessä on entistä tärkeämpää kiinnittää huomiota oman verkkokaupan erottautumiseen sekä arvon tuottamiseen asiakkaalle. Tarjontaa on paljon, joten pieneltäkin tuntuvat seikat voivat vaikuttaa ratkaisevasti asiakkaan tekemään valintaan. Uniikki valikoima, verkkokaupan yksilöllinen konsepti ja sujuva ostokokemus erottavat kaupan edukseen asiakkaan näkökulmasta.  

” Voittajia ovat ne, joiden tuotteille on aitoa kysyntää markkinassa, ja jotka erottuvat sieltä asiakkaan sydämeen käyvällä tavalla. ”  

– Paytrail, Verkkokauppojen trendit 2021 

Toimitus osaksi erottautumista 

Paytrailin vuonna 2020 teettämässä kuluttajakyselyssä ilmenee, että toimituksen sujuvuus ja tuotteiden saatavuus ovat keskeisessä roolissa ostopäätöksen tekemisessä. Pelkkä saatavuus sekä nopea ja halpa toimitus eivät kuitenkaan vielä ole riittävä kilpailuetu, vaan olennaiseksi osaksi palvelukokonaisuutta muodostuu myös se, miten lähetys asiakkaalle ojennetaan. Toimitukseen liittyvällä viestinnällä sekä toimituksen ajoittamisella ja seurannalla voi olla hyvinkin positiivisia vaikutuksia kokonaiskuvaan.  

Entäpä se itse paketti? Ainakin itselleni on jäänyt positiivisimmat fiilikset verkkokaupoista, jotka ovat vaikkapa lähetyslistaan kirjoittaneet käsin jonkun henkilökohtaisen kiitosviestin tai laittaneet mukaan tuotenäytteitä. Pieniä juttuja, mutta miten iloisesti ne yllättävätkään turtuneemmankin verkkokauppashoppailijan! 

Monikanavainen ostopolku eheäksi kokonaisuudeksi 

Verkkokaupan ostopolku on monikanavainen ja jakautunut eri sovelluksiin. Ostopolku voi alkaa vaikkapa sosiaalisen median mainoksista tai vaikuttajamarkkinoinnista ja kulkea verkkokaupan ostoprosessin läpi tilaukseen, toimitukseen ja mahdollisesti laskutukseen saakka.  

Ostopolun kiertäessä monen mutkan kautta, on asiakaskokemuksen rakentaminen kaikissa kanavissa erittäin tärkeää eheän ostopolun ja hyvän kokemuksen saavuttamiseksi. Ei siis riitä, että verkkokauppa ja sen sisällä kulkeva ostopolku ovat mintissä. Ostopolku on pidettävä tiiviisti mielessä myös markkinointia suunnitellessa. 

Perinteisen kivijalkakaupan logiikka ei enää vuonna 2021 toimi digitaalisista ostopoluista rakentuvassa verkkokaupassa. Verkossa asiakkaan ostomatka on kuin sivulta toiselle etenevä seikkailupeli. 

– Paytrail, Verkkokauppojen trendit 2021 

Arvot ja vastuullisuus osana ostopäätöstä 

Niin kuluttajat kuin yrityksetkin ovat yhä enemmän tietoisia ympäristöstä ja vastuullisuudesta. Tästä syystä arvoihin pohjautuva ostokäyttäytyminen ja vaatimukset vastuullisuuden suhteen tulevat kasvamaan entisestään tänä vuonna. Arvomaailmassa korostuvat erityisesti kotimaisuus, lähituotanto ja ympäristöystävällisyys.  

Ostamisen vaivattomuus ja sujuvuus asiakaskohtaisilla räätälöinneillä 

Nopeus, sujuvuus ja vaivattomuus ovat keskeisiä syitä verkkokaupasta ostamiselle. Samalla ihmisten kärsivällisyys sekä kriittisyys näitä tekijöitä kohtaan kasvaa.  

Huolellisella verkkokaupan käyttöliittymäsuunnittelulla ja nopeuden optimoinnilla taklataan iso osa käyttäjien haasteista. Hyvän asiakaskokemuksen takaamiseksi verkkokaupassa etenemisen tulee olla luontevaa ja kaiken tarvittavan tiedon on oltava selkeästi nähtävillä, erityisesti hintoineen ja toimituskuluineen.  

Myös asiakastiedon parempi hyödyntäminen luo mahdollisuuksia palvella asiakasta entistä paremmin. Kirjautuneelle asiakkaalle voidaan tarjota tuotteita aiempaan ostohistoriaan peilaten. Tulevaisuudessa verkkokaupat tulevatkin olemaan yhä voimakkaammin asiakaskohtaisesti räätälöityjä ostopaikkoja.  

Mobiilimaksutavat haltuun 

Maksaminen on loppupeleissä kriittisin osa ostoprosessia. Maksutapoja täytyy olla kattavasti, jotta kukin asiakas löytää itselleen sopivimman tavan maksaa.  

Koska ostoksia tehdään koko ajan enemmän älypuhelimilla, on myös mobiilimaksutapojen käyttäminen kasvattanut suosiotaan. Vuonna 2021 verkko-ostokset halutaan maksaa nopeasti mobiilissa ilman ylimääräisiä sovellusten vaihtoja tai korttitietojen naputtelua.  

Chatbotit ja erilaiset laskurit kehittävät verkkokaupan käyttäjäkokemusta 

Interaktiiviset chatbotit toimivat ostajan tukena ja apuna, vähän kuten kivijalkaliikkeen myyjät! Verkkokaupassa asioivat haluavat löytää etsimänsä mielellään muutamalla klikillä ja turhautuvat helposti, jos näin ei ole.  

Tässä kohtaa chatbot voi toimia ostajan apuna ja pelastaa tilanteen. Myös erilaiset laskurit esimerkiksi tarvittavan tilausmäärän laskemiseen sujuvoittavat asiakkaan ostoprosessia. Käy kurkkaamassa asiakkaamme Torpanpihan sivusto, niin näet, miten helposti saat tilattua mullat ja kuorikatteet omiin tarpeisiisi pihallesi kuljetettuna. Sivustolla on asiakkaiden apuna sekä laskuri että yhteistyökumppanimme Leadoon chatbot

Kuukausijäsenyydet ja jatkuvat tilaukset saavat asiakkaan palaamaan 

Olet ehkä jo itsekin törmännyt verkkokaupoissa mahdollisuuteen tehdä tuotteesta kestotilaus tai ostaa kuukausijäsenyys esimerkiksi verkkovalmennuksiin. Kaiken sortin kuukausitilaukset tuntuvat olevan kuluttajien kesken nosteessa vuonna 2021 ja pandemian vuoksi jatkuva etäelämä ei varmasti vähennä kysyntää. 

Toteutimme viime vuoden lopulla kuukausi- sekä vuositilauksella toimivan verkkovalmennusalustan Good Reps Onlyn, joka onkin saavuttanut hurjan suosion. Käy tutustumassa ja ota homma haltuun, jos monipuoliset etätreenailut kiinnostaa! 

Verkkokaupan must be 2021: 

  • Erottuminen omaa konseptia kirkastamalla 
  • Toimitukseen ja viestintään panostaminen aina paketin avaamiseen saakka – muista #unboxing! 
  • Ehyt, monikanavainen asiakaskokemus 
  • Nopeuden ja helppouden edistäminen 
  • Käytettävyyteen panostaminen, verkkokaupan saavutettavuus 
  • Tuotekuvien ja -tietojen saatavuus 
  • Mobiilimaksutapojen käyttöönotto 
  • Chatbotit ja laskurit minimoimaan klikkauksia ostoprosessista 
  • Asiakkaiden sitouttaminen 

Jos kaikki tämä kuulostaa sinustakin oivalliselta ja haluat ottaa konkreettisia askeleita verkkokaupan parantamiseksi, kannattaa seuraavaksi lukea, mistä hyvät verkkokaupat on tehty

Tässä artikkelissa on käytetty lähteinä: 

Paytrail Verkkokaupan trendit 2021
14 Ecommerce Trends Leading the Way 

Näytä