Blogi

8 vinkkiä maksuttoman näkyvyyden parantamiseen Googlessa

Nosta yrityksesi orgaanista näkyvyyttä

Tiedonhaku on nykyään sitä, että ihmiset käyttävät hakukoneita löytääkseen tuotteita ja palveluita, joita he ovat kiinnostuneita ostamaan. Kun henkilö etsii hakukoneen kautta tarvitsemaansa tuotetta tai palvelua, suurimmalle osalle yrityksistä on tärkeää tulla nähdyksi potentiaaliselle asiakkaalle hakutuloksen kärjessä. Käytännössä, kun puhutaan hakukoneista, Suomessa puhutaan Googlesta (yli 97% markkinaosuus 07/2019).

Google näkyvyys ei ole itsestään selvää ja sen eteen tulee nähdä vaivaa, ja yrityksellä on suositeltavaa olla strategia tämän toteuttamiselle. Mikäli yritys ei perehdy orgaanisen näkyvyytensä parantamiseen, se menettää päivittäin hyviä tilaisuuksia tulla nähdyksi ja saada uusia asiakaskontakteja internetin kautta. Ammattimainen hakukoneoptimointi lisää sivuston näkyvyyttä ja sen myötä kävijöiden määrää, jonka jälkeen päämääränä on useimmiten tuloksen tekeminen sivuston kautta.

1. Toimivat avainsanat

Vaikka hakukoneita ei pysty enää harhauttamaan esimerkiksi piilottamalla avainsanoja sivulle, on edelleen äärimmäisen tärkeää löytää sivuston aitoon sisältöön sellaisia avainsanoja, joita yrityksen kohderyhmä käyttää hakukoneella etsiessään. Avainsanatutkimuksen avulla saadaan optimoinnin kannalta elintärkeää tietoa muun muassa siitä, millaisia avainsanoja potentiaalinen asiakas käyttää etsiessään yrityksen tarjoamaa tuotetta tai palvelua.

Hyvin tavallinen virhe on se, että yritys valitsee hakusanoikseen kaikista suosituimmat sanat, jolloin hakusanat ovat kovin kilpailtuja tai vaihtoehtoisesti kalliita (Ads). Pahimmillaan väärin perustein valitut avainsanat ohjaavat sivustolle hyödytöntä liikennettä eli kävijöitä, jotka eivät etsi mitään sivustolta löytyvää. Google näkyvyyden parantaminen itsessään ilman tarkkaa fokusta ei saavuteta yritykselle toivottua hyötyä.

Tiukentuneiden tietoturvavaatimusten vuoksi Google ei anna enää yhtä tarkkaa tietoa kävijöistä, ja monesti Analyticsin puolella voidaan huomata, että suuri osa hakusanoista kätkeytyy ”Not provided”- tai ”Other”-otsikon taakse. Tämä tarkoittaa sitä, että haettuja sanoja ei voida näyttää.

Tietoturvavaatimuksista huolimatta Google Search Console (entinen Google Webmaster’s Tools) voi kuitenkin auttaa ymmärtämään, kuinka Google näkee sivuston. Tällä tiedolla sivustoa voidaan kehittää yhä paremmiksi, ja sijoittua paremmin Googlen orgaanisissa hakutuloksissa. Search Console-työkalu on mahdollista ja suositeltavaa linkittää Google Analytics-tiliin. Mikäli tätä ei ole vielä tehty yrityksen sivuston tileille, se onnistuu Analyticsissä seuraavaa polkua pitkin: Järjestelmänvalvoja – Hankinta – Search Console.

2. Ajankohtainen ja tuore sisältö

Blogin perustaminen on hyväksi havaittu keino lisätä sisältöä sivustolle. Perinteisien blogipostauksien sijaan julkaistava sisältö voi olla paljon muutakin: sivustolla voidaan julkaista yrityksen uutisia, tapahtumakuvauksia tai mitä tahansa luontaisesti syntyvää asiaa. Aktiivisesti tuoreella sisällöllä päivitettävät sivustot ovat houkuttelevampia hakukoneille, sillä hakukoneen silmin päivitettävällä sivustolla on käyttäjälle enemmän annettavaa.

Jokainen blogikirjoitus tai muu julkaisu kannattaa jakaa myös sosiaalisessa mediassa, sillä se auttaa omalta osaltaan lisäämään sivustolle ohjautuvaa liikennettä. Optimointipositiivisen vaikutuksensa lisäksi blogi tarjoaa erinomaisen alustan käsitellä omiin palveluihin tai tuotteisiin liittyviä ominaisuuksia ja kysymyksiä. Mitä laaja-alaisemmin blogiin saa sisällytettyä sivuston aihealueeseen todella olennaisesti liittyviä avainsanoja, sen parempi. Avainsanarikkaista teksteistä Google tulkitsee, että sivustolla on kattavasti esimerkiksi tarjoamiisi palveluihin liittyvää merkittävää sisältöä.

3. Aktivoi sivuston kävijöitä

Googlen antamien lausuntojen mukaan blogiin tai muuhun sisältöön saadut kommentit nostavat sivuston orgaanista näkyvyyttä huomattavasti. Kun sivuston sisältö aktivoi yleisöä, Google mitä todennäköisimmin antaa sivustolle jatkossa yhä enemmän huomiota.

Monissa blogeissa ja uutissivustoissa ei ole lainkaan kommentointimahdollisuutta, ja ihmisiä kannustetaan siirtymään yrityksen sosiaalisen median pariin, esimerkiksi Facebookiin. Tällä tavoin liikennettä ohjataan sivustolta pois päin, jolloin itse sivustolla tapahtuva aktiivisuus voi jäädä toivottua vähäisemmäksi kiinnostavasta sisällöstä huolimatta. Orgaanisen näkyvyyden parantamisen kannalta yhteisöllisen kommentoinnin tulee tapahtua nimenomaan yrityksen sivustolla, ei sen sosiaalisessa mediassa. Parhaassa tapauksessa mielenkiintoinen sisältö ja kommentointimahdollisuus kirvoittavat hyvää keskustelua, joka aktivoi käyttäjän palaamaan sivustolle jatkamaan kommentointia tai katsomaan uutta sisältöä.

Erityisesti verkkokaupan puolella aktivointia voidaan harjoittaa antamalla asiakkaalle mahdollisuus tuotearvostelun tekemiseen. Tuotearvostelun mahdollisuus kannustaa asiakasta jättämään sivustolle ”puumerkkinsä”, mikä näyttää hyvältä hakukoneiden silmissä. Tämän lisäksi tuotearvosteluiden näkyminen sivustolla viestii muille asiakkaille, että kauppa on käynyt ja muutkin käyttävät tuotteita. Vaatekaupan puolella esimerkiksi vaatekokoon liittyvät arvostelut lisäävät asiakastyytyväisyyttä, sillä oikea koko on helpompi valita aikaisempien asiakaskokemusten perusteella.

4. Videot

Kuvien lisäksi verkkovideot ovat kovassa nousussa juuri nyt. Maailman johtavan IT- ja verkkoratkaisujen toimittajan, Ciscon arvion mukaan verkkovideot tulevat muodostamaan peräti 80% kaikesta verkkoliikenteestä vuoteen 2021 mennessä. Vaikka internetissä on videoita enemmän kuin koskaan, ihmiset toivovat näkevänsä niitä vielä lisää. Mikäli sivustolle halutaan lisää liikennettä, sisällön luominen esimerkiksi Youtubeen, ja sen linkittäminen omaan sivustoon on nykyaikainen ja tehokas keino sivuston liikenteen vilkastamiseksi.

Hyvä puoli on myös se, että useimmat markkinoijat eivät näe vaivaa videoiden tekemiseen, ja sen vuoksi oma video on helpompi saada esille. Tässä, kuten muussakin tekemisessä, tulee kuitenkin tietää: mitä, miksi ja kenelle ollaan tekemässä? Verkkovideon asiayhteys kannattaa miettiä tarkoin, jotta vaivalla kuvattu materiaali ei mene hukkaan.

5. Sivuston responsiivisuus

Sivuston mukautuvuus tulee nousemaan tulevaisuudessa entistä tärkeämpään rooliin. Esimerkiksi Google on ilmoittanut siirtyvänsä kokonaan ”Mobile-first indexiin”. Tarkoittaa sitä, että Google tulee arvioimaan, miltä sivuston mobiiliversio näyttää, ja kuinka se vastaa sivuston todellista versiota. Mobiiliversion olemassaolo ja sen käytettävyys tulevat vaikuttamaan sivuston näkyvyyteen, vaikka henkilö käyttäisi hakukonetta tavallisella tietokoneella.

Tämä kehityssuunta on looginen, sillä yhä suurempi osa hakukoneen hauista tehdään nimenomaan mobiililaitteilla, ja niiden hakuosuus tulee kasvamaan entisestään. Google ei ole vielä ottanut käyttöön mobiili-indeksiään, mutta se on kovaa vauhtia tulossa, ja sen vuoksi sivuston responsiivisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota jo tänään.

6. Nopeus

Vanha vinkki, vaan ei yhtään vähäpätöisempi vuonna 2019. Hakukoneet seuraavat sivustojen nopeuksia jatkuvasti verraten niitä keskenään, ja nopeus tiettävästi vaikuttavaa sijoitukseen hakutuloksessa. Kirjoitimme sivuston nopeuden optimoinnista tuoreemmankin artikkelin, mutta suorituskyvyn parantamiseksi tulee huomioida ainakin seuraavat asiat:

– Kuvien optimointi (koko ja kuvatiedostoformaatti)
– Suurikokoisten tiedostojen hallinta
– Lisäosien määrä, laatu ja yhteensopivuus
– Riittävän hyvä alusta, esim. WP-optimoitu webhotelli

Orgaanisen näkyvyyden parantamisen lisäksi nopeus on tärkeää onnistuneen käyttökokemuksen takaamiseksi. Ihmiset haluavat löytää vastauksia kysymyksiinsä todella nopeasti, eikä kukaan varsinaisesti nauti hitaasti latautuvista sivuista. Kun sivut latautuvat hyvin, asiakas viihtyy siellä paremmin ja saattaa ostaa herkemmin hyvin toimivalta sivustolta. Samalla hakukoneet saavat tästä signaalia, että sivustolla vietetään enemmän aikaa.

Reilu viikko sitten Google tiedotti nopeuteen liittyen aivan uutta asiaa: nopeutta aletaan seurata myös mobiilissa. Google on seurannut sivustojen nopeuksia jo vuosien ajan pöytäkoneiden ”tavallista” hakukonehakua varten, mutta ensi kesästä alkaen sivuston nopeus vaikuttaa Googlen näky myös mobiilipuolella. Mikäli ette ole vielä kiinnittänyt huomiota mobiilin näkymään tai sen nopeuteen, nyt on sen aika.

7. Laadukkaat linkit

Kuten jo mainittua; oiva tapa lisätä sivuston liikennettä, on linkittää sivusto esimerkiksi omaan Youtube-videoon. Sivustolle ohjaavat ulkoiset linkit ovat edelleen tärkeä tekijä hakukoneoptimoinnissa. Siinä missä huonoista lähteistä tulevat linkkaukset tekevät vahinkoa sivuston Google näkyvyydelle, laadukkaat puolestaan nostavat sitä tehokkaasti. Linkkien viljeleminen keinotekoisesti pitkin internettiä on mennyttä aikaa, ja sellainen toiminta kannattaa lopettaa heti. Googlen kehittämät algoritmipäivitykset pitävät yhä tarkemman huolen siitä, että spämmilinkatut sivustot eivät tule jatkossa näkymään hakutuloksissa lainkaan.

Linkkien hankinnassa tulee määrän sijasta keskittyä laatuun. Aikaa kannattaa käyttää sellaisten linkkien hankintaan, jotka liittyvät tiiviisti yrityksen toimintaan ja sivuston olennaiseen sisältöön. Mikäli jokin palveluntarjoaja väittää nostavansa sivuston näkyvyyden hetkessä huippuunsa, se on yleensä liian hyvää ollakseen totta. Google kehittää päivityksiään tiuhassa tahdissa sulkeakseen pois kaiken keinotekoisen näkyvyyden kasvattamisen. Pahimmassa tapauksessa vastaavasta toiminnasta voi jopa heikentää omaa näkyvyyttään rangaistusten muodossa. Tämän vuoksi tulee siis aina keskittyä aitoon ja laadukkaaseen sisältöön ”huijaamisen” sijaan.

8. Hakukonetulosten seuranta ja optimointityön pitkäjänteisyys

Yhä paremman hakukonesijoituksen saavuttamiseksi avainsanojen toimivuutta ja hakukoneoptimoinnin vaikutuksia tulee seurata aktiivisesti. Seurannan avulla voidaan selvittää, vievätkö tehdyt muutokset sivustoa toivottuun suuntaan, eli kohti aktiivisempaa liikehdintää, parempaa näkyvyyttä ja myyntiä.

Pelkän sijoituksen seurannan ohella on tärkeää tutkailla sivuston analytiikkaa kokonaisvaltaisesti huomioiden, mitkä avainsanat ja lähteet tuovat sivustolle eniten kävijöitä. Parasta tässä viimeisessä vinkissä on se, että kaikki voivat suorittaa sivuston seurantaa vaivatta omatoimisesti Analyticsin avulla tai ilman. Joskus on hyvä surffata omalle sivustolle ulkopuolisen silmin ja katsoa, miltä se näyttää. Onko sivusto looginen, avautuvatko sivut sutjakkaasti, tai löytyykö sieltä epäkohtia, jotka olisi syytä korjata?

Tiivistelmä

Yrityksen orgaanisen näkyvyyden parantamisessa avainsanojen tutkiminen, sisällön aktiivinen päivittäminen ja markkinointi, linkkirakenteet ja ajan tasalla pysyminen ovat asioita, joihin on jatkuvasti kiinnitettävä huomiota. Tänä vuonna hakukoneoptimoinnin kulmakivinä jatkavat sivuston sisällön laadukkuus, sivuston kävijöiden aktivointi, sivuston nopeus sekä hyvälaatuiset linkitykset – näiden merkitys korostuu entisestään. Vanhat kunnon vinkit orgaanisen näkyvyyden parantamiseen saavat uutta twistiä mobiilioptimoinnin tärkeyden korostuessa. Tämän vuoden aikana Google aikoo tehdä suuria uudistuksia varmistaakseen hakukoneen optimaalisen toimivuuden myös mobiilipuolella, jossa hakuja tehdään yhä enemmän.

HÄRKÄVINKKI

Jos Google-näkyvyyden kasvattaminen kiinnostaa ja haluat saada oikeasti hyviä tuloksia, laita meille rohkeasti viestiä. Rakennamme kaikki digimarkkinoinnin paketit asiakaskohtaisesti. 🙂

Jos pidit kirjoituksesta, kerro siitä muille!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Jos haluat lisää, tilaa uutiskirje!

Liity härkälaumaan

Haluamme ilmoittaa, että lähettämällä tämän lomakkeen, luovutat meille henkilötietojasi, joita säilytämme ja käsittelemme tietosuojaselosteen mukaisesti.