Blogi

Sivuston nopeuden optimointi

Nopeus on tämän päivän ehdoton edellytys toimivalle sivustolle – varsinkin jos odottaa hyviä tuloksia. Käyttäjät ovat verkossa entistä malttamattomampia ja poistuvat hitaalta sivustolta yllättävänkin nopeasti. Ihmiset haluavat kaiken ja heti, ja tätä todistaakin se, että jos sivustosi latautuu yli kolme sekuntia, jopa 53% sivustosi vierailuista jää kesken. Samasta tutkimuksesta käy ilmi myös, että joka toinen sivustojen käyttäjistä odottaa sivuston latautuvan alle kahdessa sekunnissa. Artikkelin lopusta löytyy linkki, josta pääset testaamaan oman sivustosi nopeutta, mutta käydään läpi ensin nopeuteen vaikuttavia tekijöitä.

Sivuston nopeuteen vaikuttavat tekijät

Google ja muut hakukoneet arvostavat nopeita sivustoja entistä enemmän, mikä taas tarkoittaa sitä, että nopeat sivustot saavat lähtökohtaisesti parempia sijoituksia myös hakutuloksissa. Sivuston nopeuteen vaikuttaa kokonaisuudessaan todella moni tekijä ja netistä löytyykin monia artikkeleita aiheesta. Ei käydä niitä kaikkia tässä artikkelissa läpi, koska aihe on sen verran laaja. Yksi maininnan arvoinen artikkeli, joka käsittelee aihetta tarkemmin on kuitenkin esimerkiksi Elementorin kirjoittama How to Speed Up Your WordPress Website.

Sininen Härkä ottaa sivustojen nopeuden tosissaan ja rakennammekin kaikki verkkosivustot yleisiä parhaita käytäntöjä käyttäen.

  1. Suosittelemme, että kaikki sivustot hostataan WordPress-optimoiduilla webhotelleilla
  2. Käytämme omaa kustomoitua, optimoitua ja kevyttä teemaa
  3. Pidämme huolen siitä, että kaikki* sivustolle ladattavat kuvat optimoidaan
  4. Pyrimme välttämään ylimääräisiä lisäosia ja minimoimaan niiden määrän
  5. Käytämme palvelintason välimuistityökaluja latausaikojen minimoimiseksi
  6. Tarvittaessa käyttöön otetaan myös CDN (Content Delivery Network)
  7. GZIP kompressointi käytössä jokaisella sivustolla

*Emme voi taata kaikkien kuvien manuaalista optimointia, jos sitä ei ole erikseen budjettiin laskettu, mutta asia käydään läpi jokaisen asiakkaan kanssa parhaan käytännön löytämiseksi.

Tavoitteenamme on nopein mahdollinen alusta WordPress-sivustoille. Litespeed-palvelin ja LiteSpeed Cache -välimuisti sekä taustalla toimiva SSD-levyjärjestelmä ja skaalautuva pilvialusta tekevät sivuistasi salamannopeat. Nämä kaikki nopeuttavat sivuston toimintaa jo itsessään, mutta sivuston nopeutta voidaan viedä vielä uudelle tasolle sivustokohtaisten asetusten avulla.

Sivuston nopeusoptimointityökalut

Tarjoamme seuraavia sivuston nopeuteen positiivisesti vaikuttavia työkaluja sivustoprojektien yhteydessä, mutta myös jälkeenpäin käyttöönotettuna. Jokainen tekniikka testataan ja otetaan käyttöön asiakaskohtaisesti. Esimerkiksi sininenharka.fi-sivuston latausnopeus putosi paketin avulla keskimäärin n. 4,9 sekunnista alle sekuntiin, mikä on sanomattakin valtava muutos.

Kuvien optimointi

Liian suuret kuvatiedostot on varmastikin tämän päivän yleisin ja suurin ongelma, joka hidastaa sivustoja. Kuvat kannattaa optimoida kuvakoon ja SEO:n puolesta jo ennen sivustolle lataamista, mutta automaattinen koneellinen kuvien optimointi pakkaa ja pienentää kuvien kokoa entisestään latausaikojen minimoimiseksi.

Lazy Load -kuvien lataus

Lazy Load lataa yksittäisillä sivuilla olevat kuvat ja iframet vasta sitten, kun niitä tarvitaan eli juuri ennen kuin käyttäjä selaa niiden kohdalle. Asynkronisesti kuvia lataamalla selain säästää aikaa, koska se lataa vain sen median, joka tarvitaan nykyisen näkymän täyttämiseen.

CSS/Javascript -tiedostojen yhdistäminen

Kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas tekniikka yhdistää useita JavaScript- tai CSS-tiedostoja yhteen. Tiedostojen yhdistäminen vähentää selaimen tekemien pyyntöjen määrää ja poistaa mahdollisesti kaksoiskoodin, mitkä näkyvät nopeuden parantumisena.

CSS/Javascript/HTML -tiedostojen minimointi

Tiedostojen minimointi poistaa CSS-, JavaScript- ja HTML-tiedostoista kaiken ylimääräisen, kuten turhat rivivälit, ylimääräiset merkit ja kommentit. Minimoimalla lähdekoodin, minimointi mahdollistaa sen nopeamman käsittelyn ja esittämisen verkossa.

Palvelintason kokosivun välimuisti

Kommunikoi suoraan LiteSpeed Web Serverin kanssa dynaamisesti luotujen web-sivujen staattisten kopioiden tallentamiseksi. Palvelintason välimuisti toimii huomattavasti nopeammin kuin vain sivuston puolella käytössä oleva välimuistityökalu.

Yksityinen välimuisti

Kykenee tallentamaan sivun henkilökohtaisia kopioita tilanteissa, joissa sisältö on tarkoituksenmukainen vain sen pyytävän käyttäjän kannalta.

Tietokannan optimointi

Pitää WordPress-tietokannan ohuena, karsittuna ja mahdollisimman tehokkaana. Työkalu nopeuttaa tietokantakyselyjä poistamalla ajan mittaan kertyvää sotkua, kuten vanhojen sivujen ja postausten versioita.

Edge Side Includes (ESI) -tuki

ESI mahdollistaa sen, että koko yksittäisen sivun välimuistia ei tarvitse tyhjentää aina, kun joku sivun osio päivittyy, riittää, että vain osa sivusta päivitetään.

Sivuston nopeustesti

Nyt sitten se mitä osa lukijoista ei välttämättä malttanut odottaa, vaan selasi suoraan tänne. Oman sivuston latausnopeus – tietysti!

Voit testata sen esimerkiksi täältä:

https://tools.pingdom.com/

Valitse ”Test from” -kohtaan esim. UK tai Saksa, jos asiakkaasi tulevat pääsääntöisesti Suomesta. Jos asiakkaasi tulevat ympäri maailmaa, voit testata latausnopeuksia myös muista maista.

Mainittakoon kuitenkin sen verran, että vaikka Pingdomin ja muiden vastaavien työkalujen, kuten GT-Metrixin ja Google Page Speed Insightsin onkin tarkoitus antaa teknisiä vinkkejä nopeuden kehittämiseksi – sivuston latausnopeus on ennen kaikkea pisteitä tärkeämmässä roolissa. Monet sivustojen kehittäjät ovat jopa sitä mieltä, että pisteillä ei ole mitään väliä, kunhan sivusto toimii nopeasti.

Härkävinkki

Jos olet kiinnostunut oman sivuston nopeuden kehittämisestä tai konversio-optimoinnista, ole rohkeasti yhteydessä, niin katsotaan mitä voidaan asialle tehdä.