Huh huh, kyllä on tosiaan ollut erikoinen tämä vuosi. Keväällä kirjoitin koronan vaikutuksesta yritysten haluun uudistua, ja nyt on vuorossa kiteytys kuluneesta erikoisvuodesta – erityisesti verkkokaupankäynnin kannalta.
Tässä artikkelissa lähteenä käytetään suurimmaksi osaksi kumppanimme Paytrailin Kokemuksia verkkokaupan muutoksesta poikkeusaikana -raporttia. Suosittelen lataamaan koko raportin!
Poikkeusaika muutti verkosta ostamista
Jokainen Paytrailin kyselyyn vastanneista kertoi lisänneensä tuotteiden ja palveluiden ostamista verkosta. Etenkin ruuan verkkokauppaostot moninkertaistuivat.
Raportissa S-ryhmä kertoo verkkokaupan vilkastuneen kolminkertaisesti ja K-ryhmän ruuan verkkomyynti kasvoi jopa 800 %. Lisäksi eläkeläiset ovat tehneet mahtavan digiloikan – K-Ruoan verkkokaupan käyttäjistä ennen koronaa eläkeläisiä oli 10 %, nyt vastaava luku on 25 %.
Korona-aikana pystytettiin ennätysmäärä uusia verkkokauppoja. K-ryhmä kertoo kauppiaidensa avanneen keskimäärin 20 uutta verkkokauppaa viikossa. Paytrail on ottanut käyttöön kolminkertaisen määrän maksupalveluja edellisen vuoden vastaavaan verrattuna.
Muita mielenkiintoisia poimintoja raportista:
- Verkkokauppa on madaltanut kynnystä uusien palveluiden kokeiluun – 21 % kyselyyn vastanneista on törmännyt uusiin palveluihin ja 10 % ottanut käyttöön uusia maksullisia palveluita
- Kriittisyys ostokokemusta kohtaan on kasvanut merkittävästi – jopa 70 % sanoo arvostavansa sujuvaa kauppaa aiempaa enemmän
- Suomalaiset haluavat tukea kotimaista pienyrittäjää – 60 % haluaa tukea ja auttaa vaikeina aikoina, ja 12 % uskoo suosivansa myös jatkossa kotimaisia tuotteita
Poikkeustila vaikutti kaikkien liiketoimintaan
Raportin mukaan poikkeustila vaikutti jopa 64 %:iin kyselyyn vastanneista verkkokauppiaista. 35 % koki muutoksen positiivisena, mutta lähes yhtä monella vaikutukset olivat päinvastaisia. 10 % vastaajista oli ryhtynyt verkkokauppiaaksi vallitsevan tilanteen myötä.
Mielenkiintoista on, että kovasti kärsineen liikenteen ja matkailun alan verkkoyrittäjistä jopa 11 % kertoi myyntinsä kasvaneen poikkeustilanteen aikana. Suurimmat voittajat löytyvät kuitenkin erikoiskaupasta, vaatekaupasta ja vähittäiskaupasta, joissa kasvua viime vuoden samaan ajanjaksoon verrattuna oli jopa 50 %.
Verkkokauppa porskuttaa koronan jälkeenkin
Koronan aikana saatiin (viimein?) pakotettu digiloikka tehtyä. Nyt jää nähtäväksi jatkavatko verkkoshoppailusta innostuneet suomalaiset toimiaan myös poikkeustilanteen jälkeen.
Poikkeustilanteen aikana verkko-ostoksiaan lisänneiltä kuluttajilta kysyttiin, ovatko he aikeissa jatkaa verkosta ostamista, johon 72 % vastasi myöntävästi.
Mielenkiintoista dataa näin viherkuplan sisältä on, että jopa 81 % maaseudulla asuvista aikoo jatkaa verkosta ostamista. Myös 67 % digiloikanneista eläkeläisistä aikoo avata läppärin tai puhelimen verkko-ostoksia varten jatkossakin.
Mikä sitten saa kuluttajan ostamaan verkkokaupasta? Raportista poimittuna tärkeimmät tekijät ovat:
- Ostamisen helppous ja sujuvuus (51 % vastaajista)
- Ilmainen toimitus (32 %)
- Tarjouskampanja (28 %)
- Hyvä ja nopea saatavuus (27 %)
- Oma taloudellinen tilanne (18 %)
Entä mikä saa jättämään verkkokauppatilauksen kesken? Puhun usein meidän asiakkaillemme toimitustapojen, -aikojen ja -kustannusten tärkeydestä, ja myös tässä kyselyssä kriittisimmät haasteet liittyivät näihin.
Suurimpia syitä oston keskeytymiselle olivat:
- Toimituskustannukset ovat liian suuret
- Tuote oli loppu
- Toimitusaika on liian pitkä
- Verkkokaupan luotettavuus epäilytti (tähän liittyen kannattaa lukea Aten artikkeli Kannattaako verkkokauppa suunnitella itse?)
- Tekninen ongelma
- En saanut valittua haluamaani maksuvaihtoa (Paytraililla vaihtoehtoja löytyy yllin kyllin!)
Mitä tästä opittiin? – TOP 5
Lopuksi Paytrailin raportissa listattiin viisi tärkeintä verkkokauppiaiden tunnistamaa kehittämistarvetta. Jos olet lukenut artikkelin tähän asti, on siellä varmasti jo tuttuja juttuja mukana.
- Toimituksen tärkeys – ajallaan ja toivotulla tavalla
- Markkinointi ennen kaikkea! Sen avulla tavoitetaan asiakkaat niin verkossa kuin livenä
- Kaupan käytettävyys on kaiken A ja O – Mistä on hyvät verkkokaupat tehty?
- Maksamisen vaihtoehdot (ja niitähän Paytraililta löytyy!)
- Asiakaspalvelun nopeus ja toimivuus
Näihin kuviin, näihin tunnelmiin! Jos haluat tietää, kuinka meidän vuotemme sujui, lue kollegani ja yhtiökumppanini Nico ”Niso” Härkösen artikkeli Huh mikä vuosi – 2020. Nähdään vuonna 2021!