Tämän hetken yksi suurimpia trendejä nettisivujen suunnittelussa on isot pääkuvat sivustojen etusivulla. On tutkittu, että ihmisen ensivaikutelma sivustosta syntyy 2,6 sekunnissa, joten pääkuvan käyttö on tärkeä osa yrityksen brändiviestintää. Aina kuvia ei kuitenkaan ole mahdollista itse sivulle järjestää, jolloin apuun tulee erilaiset kuvapankit. Kuvapankkeja on maksuttomia sekä maksullisia ja niitä löytyy erilaisilla hinnoitteluilla. Käytämme omassa työssämme paljon maksullisia kuvapankkeja (iStock, Shutterstock) sen takia, että hyvät kuvat ovat näistä usein nopeammin löydettävissä ja säästämme siinä aikaa. Maksuttomista kuvapankeista voi kuitenkin löytää todellisia helmiä, ja tässä parhaat tärpit maksuttomien kuvapankkien viidakkoon.
Pixabay
Kuvapankki, josta löytää paljon erilaisia kuvia sekä englannin-, että suomenkielisillä hakusanoilla. Kuvat ovat pääasiassa pikseleiltään suuria sekä hyvälaatuisia ja Pixabaysta löydät myös esim. vektorigrafiikkaa ja piirroskuvia. Käytännössä kuka tahansa voi ladata palveluun kuviaan, jotka tarkastetaan koneellisesti. Kaikki palvelun kuvat ovat vapaasti käytettävissä, muokattavissa ja jaettavissa ilman lisämaksuja CC0-lisenssillä*. Palvelu tosin mainostaa hakunäkymässä myös Shutterstockin maksullisia kuvia, millä palvelun toimintaa rahoitetaan. Nämä monesti huokuttelevat osuvuudellaan sekä kuvanlaadullaan, mutta ovat tosiaan maksullisia.
Pexels
Pexels tarjoaa yli 30 000 laadukasta valokuvaa. Valokuvat ovat palveluntarjoajan omien sanojen mukaan valittu sivulle käsityönä ja huolella, ja se näkyykin kuvien tasossa. Pexelsistä löytyy kuvia monenlaisiin tunnelmiin ja värimaailmoihin. Kaikki sivuston kuvat ovat vapaasti käytettävissä, muokattavissa ja jaettavissa ilman lisämaksuja CC0-lisenssillä*.
Picjumbo
Picjumbo tarjoaa laadukkaita valokuvia Pexelsin tyyliin, mutta palvelun kuvat ovat kaikki yhden kuvaajan kamerasta. Picjumbon erikoisuutena on maksuttomien kuvien lisäksi Premium-jäsenyys, jota palvelu ahkerasti mainostaa. Sivuston kuvat ovat käytettävissä ja muokattavissa vapaasti, mutta kuvien latauksen mahdollistaminen eli käytännössä edelleen jakaminen omalta sivulta tarkoituksen mukaisesti on kiellettyä.
Googlen kuvahaku
Maksuttomia kuvia miettiessä ei ehkä ensimmäiseksi tule mieleen etsiä kuvaa Googlesta, mutta Googlen kuvahaku on kuvapankeista monipuolisin. Eri lisenssien kirjo on myös valtava, mutta Googlen kuvahausta voi kuitenkin poimia kuvia myös ilmaiseksi, kun muistaa täpätä kuvahakua tehdessä seuraavan kohdan (tai oman käyttötarkoituksen mukaisesti):
Muita huomionarvoisia kuvapankkeja: Unsplash, SplitShire, kuviasuomesta.fi sekä Flickrin lisenssivapaat kuvat.
*Creative Commons Zero (CC0) lisenssi = Teosta voi lupaa pyytämättä kopioida, muokata, levittää ja esittää, mukaan lukien kaupallisessa tarkoituksessa.
HÄRKÄVINKKI
Nettisivuja tehdessä voit itse etsiä sopivat kuvat edellä mainituista kuvapankeista, tai me voimme tehdä sen puolestasi, jolloin saat varmasti visuaalisesti brändiäsi tukevat kuvat kriittisille paikoille.