Blogi
Verkkokaupan trendit vuonna 2021
Vuosi 2020 muutti paljon. Jo aiemmin kovassa nosteessa ollut verkkokaupankäynti kasvoi entisestään ihmisten ostokäyttäytymisen siirtyessä yhä voimakkaammin nettiin. Vallitseva pandemia on pakottanut yritykset uudistamaan liiketoimintamallinsa osittain tai kokonaan ja moni asia on siirretty verkkoon jopa pysyvästi.
Perinteisen verkkokauppashoppailun rinnalla treenit, messut, keikat ja ruokaostokset toteutetaan yhä useammin verkossa. Lähes 60 % suomalaisista tekee ostoksia verkosta kuukausittain, eikä verkkokauppojen kysynnän kasvu näytä tänäkään vuonna hiipuvan (Suuri verkkokauppa 2020 -tutkimus). Mitkä asiat sitten trendaavat verkkokaupassa vuonna 2021?
Arvon tuottaminen asiakkaille
Kilpailun kiristyessä on entistä tärkeämpää kiinnittää huomiota oman verkkokaupan erottautumiseen sekä arvon tuottamiseen asiakkaalle. Tarjontaa on paljon, joten pieneltäkin tuntuvat seikat voivat vaikuttaa ratkaisevasti asiakkaan tekemään valintaan. Uniikki valikoima, verkkokaupan yksilöllinen konsepti ja sujuva ostokokemus erottavat kaupan edukseen asiakkaan näkökulmasta.
” Voittajia ovat ne, joiden tuotteille on aitoa kysyntää markkinassa, ja jotka erottuvat sieltä asiakkaan sydämeen käyvällä tavalla. ”
– Paytrail, Verkkokauppojen trendit 2021
Toimitus osaksi erottautumista
Paytrailin vuonna 2020 teettämässä kuluttajakyselyssä ilmenee, että toimituksen sujuvuus ja tuotteiden saatavuus ovat keskeisessä roolissa ostopäätöksen tekemisessä. Pelkkä saatavuus sekä nopea ja halpa toimitus eivät kuitenkaan vielä ole riittävä kilpailuetu, vaan olennaiseksi osaksi palvelukokonaisuutta muodostuu myös se, miten lähetys asiakkaalle ojennetaan. Toimitukseen liittyvällä viestinnällä sekä toimituksen ajoittamisella ja seurannalla voi olla hyvinkin positiivisia vaikutuksia kokonaiskuvaan.
Entäpä se itse paketti? Ainakin itselleni on jäänyt positiivisimmat fiilikset verkkokaupoista, jotka ovat vaikkapa lähetyslistaan kirjoittaneet käsin jonkun henkilökohtaisen kiitosviestin tai laittaneet mukaan tuotenäytteitä. Pieniä juttuja, mutta miten iloisesti ne yllättävätkään turtuneemmankin verkkokauppashoppailijan!
Monikanavainen ostopolku eheäksi kokonaisuudeksi
Verkkokaupan ostopolku on monikanavainen ja jakautunut eri sovelluksiin. Ostopolku voi alkaa vaikkapa sosiaalisen median mainoksista tai vaikuttajamarkkinoinnista ja kulkea verkkokaupan ostoprosessin läpi tilaukseen, toimitukseen ja mahdollisesti laskutukseen saakka.
Ostopolun kiertäessä monen mutkan kautta, on asiakaskokemuksen rakentaminen kaikissa kanavissa erittäin tärkeää eheän ostopolun ja hyvän kokemuksen saavuttamiseksi. Ei siis riitä, että verkkokauppa ja sen sisällä kulkeva ostopolku ovat mintissä. Ostopolku on pidettävä tiiviisti mielessä myös markkinointia suunnitellessa.
Perinteisen kivijalkakaupan logiikka ei enää vuonna 2021 toimi digitaalisista ostopoluista rakentuvassa verkkokaupassa. Verkossa asiakkaan ostomatka on kuin sivulta toiselle etenevä seikkailupeli.
– Paytrail, Verkkokauppojen trendit 2021
Arvot ja vastuullisuus osana ostopäätöstä
Niin kuluttajat kuin yrityksetkin ovat yhä enemmän tietoisia ympäristöstä ja vastuullisuudesta. Tästä syystä arvoihin pohjautuva ostokäyttäytyminen ja vaatimukset vastuullisuuden suhteen tulevat kasvamaan entisestään tänä vuonna. Arvomaailmassa korostuvat erityisesti kotimaisuus, lähituotanto ja ympäristöystävällisyys.
Ostamisen vaivattomuus ja sujuvuus asiakaskohtaisilla räätälöinneillä
Nopeus, sujuvuus ja vaivattomuus ovat keskeisiä syitä verkkokaupasta ostamiselle. Samalla ihmisten kärsivällisyys sekä kriittisyys näitä tekijöitä kohtaan kasvaa.
Huolellisella verkkokaupan käyttöliittymäsuunnittelulla ja nopeuden optimoinnilla taklataan iso osa käyttäjien haasteista. Hyvän asiakaskokemuksen takaamiseksi verkkokaupassa etenemisen tulee olla luontevaa ja kaiken tarvittavan tiedon on oltava selkeästi nähtävillä, erityisesti hintoineen ja toimituskuluineen.
Myös asiakastiedon parempi hyödyntäminen luo mahdollisuuksia palvella asiakasta entistä paremmin. Kirjautuneelle asiakkaalle voidaan tarjota tuotteita aiempaan ostohistoriaan peilaten. Tulevaisuudessa verkkokaupat tulevatkin olemaan yhä voimakkaammin asiakaskohtaisesti räätälöityjä ostopaikkoja.
Mobiilimaksutavat haltuun
Maksaminen on loppupeleissä kriittisin osa ostoprosessia. Maksutapoja täytyy olla kattavasti, jotta kukin asiakas löytää itselleen sopivimman tavan maksaa.
Koska ostoksia tehdään koko ajan enemmän älypuhelimilla, on myös mobiilimaksutapojen käyttäminen kasvattanut suosiotaan. Vuonna 2021 verkko-ostokset halutaan maksaa nopeasti mobiilissa ilman ylimääräisiä sovellusten vaihtoja tai korttitietojen naputtelua.
Chatbotit ja erilaiset laskurit kehittävät verkkokaupan käyttäjäkokemusta
Interaktiiviset chatbotit toimivat ostajan tukena ja apuna, vähän kuten kivijalkaliikkeen myyjät! Verkkokaupassa asioivat haluavat löytää etsimänsä mielellään muutamalla klikillä ja turhautuvat helposti, jos näin ei ole.
Tässä kohtaa chatbot voi toimia ostajan apuna ja pelastaa tilanteen. Myös erilaiset laskurit esimerkiksi tarvittavan tilausmäärän laskemiseen sujuvoittavat asiakkaan ostoprosessia. Käy kurkkaamassa asiakkaamme Torpanpihan sivusto, niin näet, miten helposti saat tilattua mullat ja kuorikatteet omiin tarpeisiisi pihallesi kuljetettuna. Sivustolla on asiakkaiden apuna sekä laskuri että yhteistyökumppanimme Leadoon chatbot.
Kuukausijäsenyydet ja jatkuvat tilaukset saavat asiakkaan palaamaan
Olet ehkä jo itsekin törmännyt verkkokaupoissa mahdollisuuteen tehdä tuotteesta kestotilaus tai ostaa kuukausijäsenyys esimerkiksi verkkovalmennuksiin. Kaiken sortin kuukausitilaukset tuntuvat olevan kuluttajien kesken nosteessa vuonna 2021 ja pandemian vuoksi jatkuva etäelämä ei varmasti vähennä kysyntää.
Toteutimme viime vuoden lopulla kuukausi- sekä vuositilauksella toimivan verkkovalmennusalustan Good Reps Onlyn, joka onkin saavuttanut hurjan suosion. Käy tutustumassa ja ota homma haltuun, jos monipuoliset etätreenailut kiinnostaa!
Verkkokaupan must be 2021:
- Erottuminen omaa konseptia kirkastamalla
- Toimitukseen ja viestintään panostaminen aina paketin avaamiseen saakka – muista #unboxing!
- Ehyt, monikanavainen asiakaskokemus
- Nopeuden ja helppouden edistäminen
- Käytettävyyteen panostaminen, verkkokaupan saavutettavuus
- Tuotekuvien ja -tietojen saatavuus
- Mobiilimaksutapojen käyttöönotto
- Chatbotit ja laskurit minimoimaan klikkauksia ostoprosessista
- Asiakkaiden sitouttaminen
Jos kaikki tämä kuulostaa sinustakin oivalliselta ja haluat ottaa konkreettisia askeleita verkkokaupan parantamiseksi, kannattaa seuraavaksi lukea, mistä hyvät verkkokaupat on tehty!
Tässä artikkelissa on käytetty lähteinä:
Paytrail Verkkokaupan trendit 2021
14 Ecommerce Trends Leading the Way