Blogi

Viikko WordPress Developerina Sinisellä Härällä

Mitä kuuluu WordPress Devaajan arkeen Sinisellä Härällä? Lyhyesti sanottuna verkkosivustojen ja -kauppojen teknistä toteutusta ja muutostöitä, mutta mitä käytännössä teen? Koostin kuvauksen erään vauhdikkaan maaliskuisen viikon tapahtumista, jotta pääsisitte kurkkaamaan mun työarkeen!

Maanantai

Oon yleensä se kaikilta työpaikoilta löytyvä aamuvirkku kollega, joka on työpaikalla aina ensimmäisenä toivottelemassa hyvää huomenta. Niin myös tänä aamuna! Aloittelin aamuani Sushibar+Winen verkkosivun mobiilioptimoinnilla ennen siirtymistä Loft33:n aamupalalle.

Kuten Milla omassa viikkokuvauksessaan kertoi, meillä on maanantaisin aina tiimin kesken palaverit, joissa käydään läpi alkavan viikon agendaa ja organisoidaan työt. Joka kuukauden ensimmäinen maanantai on vähän spessumpi. Koko tiimi kokoontuu johonkin kahvilaan aamiaisen äärelle palaveriin, jossa käydään muiden asioiden lisäksi läpi viime kuukauden onnistumisia ja mahdollisia uusia oppeja. Tiimipalaverin yhteydessä käytiin toki myös viikoittainen 10 kysymystä -tietovisa. Ja jes – varmaan ensimmäistä kertaa sain kierroksen parhaat pisteet!

Aamiaisen jälkeen päivä jatkui toimistolla Mikon ja mun viikkopalaverin merkeissä. Käytiin vielä läpi tulevan viikon agendaa, jossa korostui Sushibar+Winen uusi sivusto sen avautuessa ensi viikon aikana. Tässä sivustoprojektissa ei todellakaan tyydytä mihinkään tavanomaiseen tai staattiseen, joten liike-efektien suunnitteluun ja toteutukseen kuluukin loppupäivästä aikaa melko paljon. Pallottelen myös ideoita Millan kanssa, ennen kun alan täysillä rokit korvilla herättämään saitin elementtejä henkiin.

Liike-efektien lisäksi rakennan ACF:llä eri Custom Post Typella toteutetuille tapahtumakategorioille omat kustomoidut sivupohjansa.  Jos nämä termit ovat ihan hepreaa, tutustu artikkeliini TOP 7 – Parhaat WordPress-lisäosat, jossa raotan meidän lisäosatyökalupakkia tarkemmin. Käytännössä siis toistuvat sisällöt lisätään sivupohjaan oletukseksi, jotta asiakkaan ei tarvitse aina uutta tapahtumaa lisätessään kopioida samaa tekstiä kerta toisensa jälkeen.

Me halutaan tehdä asioista mahdollisimman helppoa asiakkaillemme ja siksi devaajan työhön kuuluu olennaisesti paitsi käyttäjäystävällisten saittien rakentaminen, myös WordPressin hallinnoinnin räätälöinti asiakkaan tarpeiden mukaiseksi helpottamaan sivuston päivittämistä.

Ohjauspaneelin vasemmassa reunassa Custom Post Typet Menu, Tapahtumat ja Ravintolat ovat eroteltu omiksi osioikseen selkeästi eroon sivuista ja artikkeleista. Yksittäisen tapahtuman muokkausnäkymään on lisätty pitkä tapahtumakuvaus oletuksena, jolloin tapahtumaa lisätessä tarvitsee lisätä vain CTA-painikkeen teksti ja osoite ilmoittautumiseen.

Tiistai ja etäpäivä

Yleensä aloittelen työt kotona jo seiskan jälkeen, mutta tänään nukuin pidempään ja päivä alkoi kasin aikoihin. Itselläni on aamuisin tapana jäsennellä päivän agenda ekana.

Huomenna on toisen sivustoprojektin ensiesittely asiakkaalle. Sivut ovat jo muuten hyvin pitkällä deskari-versiossa, mutta ne ovat odotelleet vielä loremipsumien tilalle sisältöjä, jotka asiakkaat olivatkin nyt toimittaneet. Päivä alkaa siis sisältöjen lisäämisellä.

Kun sisällöt ovat paikoillaan, siirryn takaisin maaliviivalla olevan sivustoprojektin käännösten pariin. Toteutamme käännökset tässä projektissa TranslatePress-lisäosalla. Sivusto on kolmikielinen, sillä yritys toimii kahdessa eri maassa englanniksi sekä paikallisella kielellä. Myös eri maiden sisällöt poikkeavat jokseenkin toisistaan. Tässä projektissa käännöksiä ei voikaan toteuttaa kuten yleensä, eli kääntämällä samat sisällöt vain eri kielille, vaan käännökset vaativat hieman enemmän aikaa ja ajatustyötä. Käännöksiin menee kutakuinkin loppupäivä. Välissä käydään läpi puhelimitse Mikon kanssa projektin etenemistä ja sovitaan stepit seuraaville päiville.

Keskiviikko

Aloitan päivän Mikon kanssa Triplassa aamupalalla ja projektien checkillä aamulla ennen asiakastapaamista. Kun on useampi projekti kesken, on helpompaa istua alas ja katsoa, missä niiden kanssa mennään ja mitä haasteita projektien suhteen on.

Tästä siirryttiin asiakkaalle sivuston ensiesittelyyn. Asiakkaat olivat jo tässä vaiheessa kovin tyytyväisiä näkemäänsä. Käytiin samalla läpi loppuprojektin aikatauluja sekä tässä kohtaa esille nousseita lisäys-/muutosehdotuksia. Yleensä asiakkaat hahmottavat niitä paremmin tässä kohtaa kuin staattisissa layouteissa, joita Millan kanssa on käyty projektin aiemmassa vaiheessa läpi. Tutustu tarkemmin meidän verkkosivuprojektin vaiheisiin Mikon artikkelissa Näin Sinisellä Härällä tehdään verkkosivuja.

Asiakastapaamisen jälkeen siirryttiin takaisin toimistolle ja käytiin vielä nopeasti Mikon kanssa yhdessä läpi, mitä loppuviikolla esiteltävään saittiin tarvitaan asiakkailta. Loppupäivän hommat jatkuvat tiistaina kesken jääneiden käännösten parissa. Välissä autan meidän junnu-devaajaa Tiiaa hänen projektinsa kanssa, kun vastaan tulee haasteita, joihin ei meinaa löytyä ratkaisua. Yhdessä tai ylipäätään ääneen pohtiminen helpottaa usein ongelmanratkaisuprosessia!

Torstai

Superouto viikko – oon meinaan jo toista kertaa etänä (huom. artikkeli kirjoitettu maaliskuussa ennen huolenhäivää Suomen vallitsevasta koronatilanteesta), jotta saan keskityttyä Sushibar+Winen saitin optimoimiseen.

Yleensä ajelen 28 kilsaa per suunta melkein joka päivä töihin ihan vaan siksi, että meillä on niin hyvä ja tiivis porukka, että en halua istua yksin kotona tekemässä töitä vaan tulla jengin kanssa hommiin! Mutta kuten nyt, kiireisinä aikoina mun on jotenkin helpompi keskittyä kotoota käsin, kuin avokonttorissa.

Sinisellä Härällä onkin huippua, että saat joustavasti määrittää itsellesi sopivat työskentelytavat. Ja siis etäpäiväthän ovat myös parhaita siksi, että voit hilpasta kesken päivää käymään koiran kanssa haukkaamassa happea ja vetämässä salitreenin! Katkaisee kivasti päivän ja jaksaa keskittyä taas töihin uudella energialla.

Koko päivä kuluu siis sivuston optimoinnin ja viimeisten sisältöjen lisäilyjen ja loppujen käännösten parissa. Päivän aikana käytiin Mikon kanssa jälleen tilannecheck ja pääsinkin nakittamaan omasta kuormastani hommia Mikolle, niin saadaan sivusto maaliin perjantaiksi!

Perjantai

Myös tänä aamuna työt alkaa kotona ja siirryn toimistolle vasta lounasaikaan. Mobiilioptimointi valmistui edellisenä päivänä, joten nyt on vuorossa optimointi tabletille. Aamuseiskan jälkeen lisään kahvia kuppiin ja ryhdyn hommiin. Ennen toimistolle siirtymistä käytän vielä koiran ulkona ja sitten ajelen toimistolle!

Ne, jotka Härän toimistolla ovat käyneet, tietävät että meillä on minikoris, jolla otetaan heittoskabaa viikottain niin asiakkaiden kun tiiminkin kesken. Oon jo minikorismestari-Nicoa vastaan kieltäytynyt pelaamasta, koska oma menestys kyseisessä lajissa 10 vuoden koristaustalla on rehellisesti sanottuna koomisen surkeaa (ja siis kyllä, mulla menee se iso pallo isoon koriin hyvällä prosentilla.. 😀 ). Mutta pitihän mun tietenkin kyseinen heittokisa hävitä Mikollekin lounasvedolla. Tänään siis kuittaan velat maksamalla Mikolle lounaan. Perjantain kunniaksi mentiin porukalla hakemaan burgerit toimistolle.

Lounaan jälkeen otetaan Mikon kanssa vielä pikakatselmus sivustosta ennen asiakkaan saapumista. Tapaamisessa valmis saitti käydään asiakkaan kanssa läpi ja otetaan ylös viimeiset kommentit. Sovimme myös julkaisua edeltävistä toimenpiteistä ja löimme lukkoon sivuston julkaisupäivän.

Tapaamisen jälkeen koodailin vielä hetken asiakkaan toivomia ominaisuuksia saitille, kunnes toimisto alkoi muuntautumaan illan skumppaetkojen vuoksi juhlatilaksi. Niinpä tämä työviikko on pulkassa ja viikonlopun viettoon siirrytään Mikon synttärikemujen ja etenkin Subsoccer-turnajaisten merkeissä.

Yhteenvetona

Kulunut viikko oli suhteellisen kiireinen ja tapahtumarikas. Yleensä juuri projektien lopussa kädet on täynnä hommia ja tarvetta projektin välikatselmuksille on enemmän. Omalla pöydälläni on muutostöiden lisäksi yleensä 1–4 verkkosivu-/verkkokauppaprojektia saman aikaisesti kesken. Osa aivan loppusuoralla, osa vielä alussa, joten mun työssä tarvitaan paljon organisointikykyä ja taitoa siirtää oma mindset projektista toiseen nopeastikin.

Jos pidit kirjoituksesta, kerro siitä muille!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Jos haluat lisää, tilaa uutiskirje!

Netta

Netta

Netta on Sinisen Härän WordPress Developer, joka vastaa verkkosivu- ja verkkokauppaprojektien teknisestä toteutuksesta. Vapaa-aikansa urheillessa ja koiran kanssa lenkkeillessä viettävä devaaja innostuu työssään uusista tekniikoista sekä haasteiden ratkaisemisesta. Netalle tärkeää saittien visuaalisuuden lisäksi on mutkitta toimiva käyttökokemus.

Liity härkälaumaan

Haluamme ilmoittaa, että lähettämällä tämän lomakkeen, luovutat meille henkilötietojasi, joita säilytämme ja käsittelemme tietosuojaselosteen mukaisesti.