Blogi

Verkkokaupan tuotteita kopioitu huijaussivustolle?Näin suojaudut ja puutut tuotekopiointiin ja tavaramerkkiloukkauksiin – Opas verkkokauppialle

Onko verkkokaupanne tuotteita kopioitu huijaussivustolle? Tuotteita myydään teidän tuotteilla, kuvauksilla ja kuvilla, mutta hinnat ovat vain murto-osan. Kauppa näyttää epäilyttävältä, maksutavat ovat rajalliset ja jos joku erehtyy ostamaan tuotteita, niitä tuskin koskaan saa.

Osa asiakkaista on sen verran valveutuneita, että tunnistaa vastaavat sivustot huijaukseksi, mutta kaikki eivät. Osa saattaa jopa ostaa ja lopputuloksena on huono kokemus ja paljon mielipahaa ja selvittelyä.

Onneksi on olemassa useita toimia, joita voitte tällaisissa tilanteissa tehdä suojellaksenne brändiänne ja auttaaksenne asiakkaitanne välttämään huijauksia:

Oikeudellinen neuvonta

Harkitse oikeudellisen neuvonnan hankkimista. Asianajaja voi auttaa ymmärtämään oikeuksianne ja suositella parhaita toimintatapoja, kuten tekijänoikeusrikkomuksen tai tavaramerkkirikkomuksen käsittelyä.

Ilmoita loukkauksesta

Monet verkkopalvelut, kuten hakukoneet ja sosiaalisen median alustat, mahdollistavat tekijänoikeusloukkausten ilmoittamisen. Voit käyttää näiden palveluiden tarjoamia lomakkeita ilmoittaaksesi loukkaavasta sisällöstä.

Googlelle Ilmoittaminen

Jos haluat ilmoittaa tekijänoikeus- tai tavaramerkkiloukkauksesta Googlelle, voitte käyttää Googlelle tarkoitettua ilmoitusprosessia. Googlella on omat lomakkeensa erilaisille loukkausilmoituksille, kuten tekijänoikeuden ja tavaramerkkien loukkaamiselle.

Löydät tämän lomakkeen Googlen ”Sisällöstä ilmoittaminen oikeudellisista syistä” -osiosta Googlen ohjesivustolta. Täytä lomake huolellisesti, ja varmista, että annat kaikki tarvittavat tiedot, jotta Google voi käsitellä ilmoituksen asianmukaisesti.

Metaan (ent. Facebook) Ilmoittaminen

Meta Platforms, Inc. (entinen Facebook Inc.) mahdollistaa käyttäjiensä ilmoittaa tekijänoikeus- ja tavaramerkkiloukkauksista heidän eri alustoillaan, kuten Facebookissa ja Instagramissa.

Lisää tietoa aiheesta löydät Metan ”Immateriaalioikeudet Metan alustoilla” -osiosta. Kun teet ilmoituksen, varmista, että täytät kaikki vaaditut kentät ja toimitat kaikki tarvittavat todisteet loukkauksesta, jotta Meta voi arvioida tapauksenne.

Ota yhteyttä isäntäpalvelimeen

Selvitä, kuka isännöi/hostaa huijaussivustoa, ja ota yhteyttä palveluntarjoajaan. Usein webhotellit ja domain-rekisteröijät noudattavat tekijänoikeusloukkausilmoituksia ja voivat poistaa loukkaavan sisällön tai jopa sulkea sivuston.

Domainin ja sivuston ylläpitäjän tietoja löydät helposti esim. Whois.com-sivustolta.

Tavaramerkin loukkausilmoitus

Jos huijaussivusto loukkaa tavaramerkkiänne, voit tehdä myös tavaramerkin loukkausilmoituksen. Tämä koskee erityisesti tapauksia, joissa huijaussivusto käyttää brändinne nimeä tai logoa harhaanjohtavasti.

Tavaramerkin Loukkauksesta Ilmoittaminen Suomessa

Suomessa tavaramerkin loukkauksesta voi ilmoittaa Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH), joka on vastuussa tavaramerkkirekisteristä Suomessa. Vaikka PRH ei puutu suoraan riitatilanteisiin, se voi antaa ohjeita siitä, miten tavaramerkkioikeuksien loukkauksissa kannattaa toimia. Usein tavaramerkkioikeuksien loukkaustapauksissa suositellaan ottamaan yhteyttä asianajajaan, joka voi auttaa oikeudellisten toimien valmistelussa ja toteuttamisessa.

Kuluttajaviranomaisille ilmoittaminen

Ilmoita asiasta paikallisille kuluttajansuojaviranomaisille. Monissa maissa on viranomaisia, jotka voivat ryhtyä toimenpiteisiin huijaussivustoja vastaan ja varoittaa kuluttajia.

Kuluttajaviranomaiseen yhteydenotto

Suomessa kuluttajansuojasta vastaa Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV). Jos haluat ilmoittaa harhaanjohtavista verkkokaupoista tai muista kuluttajansuojaa loukkaavista toimista, voit ottaa yhteyttä KKV:hen. Heidän verkkosivuillaan on tietoa siitä, miten yhteydenottoja voi tehdä ja millaista apua ja neuvontaa he voivat tarjota kuluttajille ja yrityksille.

KKV:n lisäksi voit ottaa yhteyttä myös paikalliseen kuluttajaneuvontaan, joka tarjoaa maksutonta neuvontaa ja ohjausta kuluttajaoikeudellisissa kysymyksissä.

Näiden ohjeiden avulla voit ilmoittaa loukkauksista asianmukaisille tahoille ja saada apua ja neuvontaa tavaramerkki- ja kuluttajansuojakysymyksissä.

Tiedota asiakkaitasi

On tärkeää informoida asiakkaitanne mahdollisista huijaussivustoista. Tämä voi sisältää varoitusten julkaisemisen omalla verkkosivustollanne, sosiaalisen median kanavissa tai sähköpostitse. Selkeä kommunikointi auttaa asiakkaitanne välttämään huijauksia.

Suositeltavaa on esim. kertoa, että vastaavia tuotteita on liikkellä ja mainita, jos tuotteita saa ostettua oikeasti vain teidän kaupastanne. Huijaussivustoille ei kannata kuitenkaan linkata tai välttämättä edes mainita niiden nimiä.

Seuraa tilannetta

Pidä silmällä tilannetta ja seuraa, ilmestyykö uusia huijaussivustoja. Voit käyttää erilaisia verkkotyökaluja ja palveluita, jotka auttavat seuraamaan, missä ja miten tuotteitanne ja brändiänne esitetään verkossa.

Esimerkiksi näillä työkaluilla voit seurata brändiänne ja tuotteitanne verkossa:

  1. Google Alerts: Voit asettaa hälytyksiä tiettyjen avainsanojen, kuten yrityksenne nimen tai tuotteiden nimien, perusteella. Saat ilmoituksia, kun näitä termejä käytetään uusilla verkkosivuilla.
  2. Brand24: Tämä on sosiaalisen median seuranta- ja analysointityökalu, joka auttaa ymmärtämään, mitä verkossa sanotaan brändistänne.
  3. Mention: Tämä työkalu mahdollistaa reaaliaikaisen seurannan maininnoista internetissä ja sosiaalisessa mediassa.
  4. Talkwalker Alerts: Vaihtoehto Google Alertsille, joka tarjoaa laajempia seurantamahdollisuuksia ja analyysejä maininnoista verkossa.

Yhteenveto

Valitettavasti brändien ja tuotteiden kopioiminen huijaussivustoilla on nykyään yleistä. Vaikka tilanne on harmillinen, on tärkeää olla tietoinen ja ryhtyä toimiin, kuten seurata brändiä verkossa käyttäen erilaisia työkaluja kuten Google Alerts ja Mention. Näin voidaan nopeasti puuttua mahdollisiin ongelmiin ja suojata sekä brändi että kuluttajat.

Tämän artikkelin vinkkien avulla voit tehokkaasti puuttua tilanteeseen. On tärkeää toimia nopeasti ja päättäväisesti suojellaksenne sekä brändiänne että asiakkaitanne.