Blogi
TOP 7 – Parhaat WordPress-lisäosat
Lisäosa, englanniksi plugin, devaajaksi plugari. WordPressin lisäosakirjastossa on tällä hetkellä ladattavissa 55 464 lisäosaa erilaisiin tarkoituksiin. Lisäosilla verkkosivustoon saadaan helposti käytännöllisiä lisätoiminnallisuuksia ja ominaisuuksia ilman riviäkään omaa koodia – näppärää! Tohdin väittää, että harvassa ovat ne WordPress-sivustot, joilla ei olisi ainuttakaan lisäosaa ladattuna. Tässä artikkelissa käyn nopeasti läpi, mitä on hyvä ottaa huomioon ennen WordPressin lisäosien lataamista ja vinkkaan Sinisen Härän työkalupakista 7 parasta lisäosaa.
Lisäosat, uhka vai mahdollisuus?
Vaikka omaa työtä helpottavien WordPress-lisäosien lataaminen sivustolle onkin parin klikkauksen päässä, kannattaa varoa, ettei talsi suoraan sudenkuoppaan. Kuten jo mainitsinkin, lisäosakirjastossa on aikamoinen kirjo erilaisia lisäosia, joista kaikki eivät ole todellakaan parhaan käytännön mukaisia. Vanhentuneet, sivuston teeman tai muiden lisäosien kanssa yhteensopimattomat lisäosat voivat heikentää tietoturvallisuutta tai kuormittaa sivuston latausnopeutta ja toimivuutta. Loppujen lopuksi riittää, että lataat sen yhden lisäosan, joka ei ole yhteensopiva jonkin toisen lisäosan kanssa, tai jossa jokin koodinpätkä ei ollutkaan ihan kohdillaan ja tyylikäs sivustosi muuntautuu järjettömän näköiseksi sotkuksi rikkoontuneilla toiminnoilla. Not fun.
Siispä mitä vähemmän lisäosia sivustolla on, sen parempi. Kuitenkin huolella valitut lisäosat helpottavat verkkosivuston ylläpitämistä ja parantavat käyttökokemusta. Oma suositukseni onkin, että kun jonkin ominaisuuden saitille halajaa, kannattaa tehdä vähän taustatyötä lisäosan ajantasaisuudesta, käyttäjäarvioista, ominaisuuksista, tuesta sekä yhteensopivuudesta ennen Lataa-napin painamista.
Parhaat WordPress-lisäosat
Meillä on käytössämme oma kustomoitu WordPress-teema, jonka pohjalle rakennamme asiakkaillemme räätälöidyt verkkosivut ja -kaupat. Suuri osa saittien kustomoinnista pystytään hoitamaan koodilla, mutta täysin ilman lisäosia mekään emme kuitenkaan selviä. Niinpä seuravaksi tulee perusteluineen parhaat lisäosat, joita me käytetään sivustoprojekteissamme – olkaapa hyvät!
Advanced Custom Fields Pro eli lyhyemmin ACF
Advanced Custom Fields Pro on maksullinen lisäosa, joka nimensä mukaisesti mahdollistaa kustomoitujen lisäkenttien lisäämisen WordPressin editointinäkymään. Käytännössä WordPressin perusmuokkaimessa oletuksena olevien tekstieditorin, artikkelikuvan ja kategorioiden lisäksi näkymään saadaan joustavasti lisättyä lisää tekstikenttiä, kuvia, videoita… Aika lailla mitä vaan.
Me käytetään ACF:ää kaikissa sivustoprojekteissamme. Rakennamme sivustot dynaamisesti helpottaen siten sivuston sisältöjen päivitettävyyttä asiakkaiden kannalta. ACF antaakin reilusti mahdollisuuksia räätälöidä WordPressin perusmuokkainta halutulla tavalla.
CPT UI Custom Post Type
Custom Post Type eli CPT kuuluu ehdottomasti vakiovarusteisiin Sinisen Härän saittiprojekteissa. Sen syvemmälle WordPressin perusajatukseen menemättä, WP:n julkaisualustassa on kaksi tapaa lisätä sisältöä sivustolle: sivut ja artikkelit. CPT-lisäosan avulla sivustolle saadaan lisättyä kustomoituja artikkelityyppejä, kategorioita ja taksonomioita. Niin ja mikä parasta, tämä lisäosa toimii ACF-lisäosan kanssa saumattomasti yhteen!
Sivustoprojekteissamme CPT-lisäosan avulla tehdään omia kustomoituja artikkelityyppejä muun muassa erilaisille palveluille, tapahtumille tai vaikkapa ruokalistoille. CPT-osiot nousevat WordPressin ohjausnäkymään omana osionaan (aivan kuten artikkelit) ja niiden hallinnointi on siten tehty käyttäjälle helpoksi. Esimerkiksi, kun asiakas haluaa lisätä uuden palvelun sivustolleen, tämän ei tarvitse, kun täyttää (luonnollisesti ACF:llä kustomisti lisätyt) sisältökentät halutuilla sisällöillä ja valmista tuli. Palvelulistaus ja palvelun oma sivu haetaan dynaamisesti verkkosivustolle ennalta määriteltyjen ulkoasujen mukaisesti, joten mitään ulkoasuun liittyvää osaamista ei tarvita.
Yoast SEO / Rank Math
Verkkosivuston hakukoneoptimoinnista huolehtiminen on eittämättä melkoisen merkittävässä roolissa nykyaikana. Jos siis meinasit selvitä mahdollisimman pienellä määrällä lisäosia, niin hakukoneoptimoinnin lisäosaa ei kannata ensimmäisenä tipauttaa pois ladattavien lisäosien listalta. Meillä hyviksi todettuja SEO-lisäosia ovat Yoast SEO ja Rank Math. Molemmissa ehdoton etu on se, että yhdellä lisäosalla saat käyttöösi kokonaisen hakukoneoptimoinnin työkalupakin, joka sisältää käytännössä kaiken mm. avainsana-analyysistä, sivustokarttoihin, metatietojen muokkaamiseen sekä tekstisisällön optimointiin.
LiteSpeed Cache
Sivuston latausnopeus vaikuttaa paitsi sivuston käytettävyyteen, myös sen sijoittumiseen hakukoneiden hakutuloksissa. LiteSpeed Cache on ilmainen lisäosa verkkosivuston kokonaisvaltaiseen latausnopeuden optimointiin. LiteSpeed -lisäosa tallentaa välimuistia koko sivustolta palvelintasoisesti, mikä parantaa sivuston latausnopeutta merkittävästi enemmän, kun vain pelkän sivuston välimuistia tallentavat lisäosat. Lisäksi se sisältää kattavat työkalut sivuston nopeuden optimoimiseksi, minkä vuoksi se asennetaankin oletuksena meidän tekemille sivustoille sivuston latausnopeutta parantamaan.
WooCommerce
WooCommerce on ilmainen ja ylivoimaisesti suosituin verkkokauppalisäosa WordPressille. Se on kevyt ja avoimeen lähdekoodiin perustuva lisäosa, joka taipuu moneen käyttötarkoitukseen, oli kyseessä sitten iso tai pieni verkkokauppa. WooCommerce on helposti räätälöitävissä ja siihen on saatavilla erilaisia lisämoduuleja niin WooCommercen omasta lisäosatarjonnasta kuin muista WooCommercen kanssa yhteensopivista lisäosista. Sinisellä Härällä WooCommercea on käytetty niin suurten verkkokauppojen (Suomen Luonnonmaalit) rakentamiseen kuin katalogimallisten verkkosivustojen tekemiseen (Biozell).
Redirection
Uudelleenohjausten tavoitteena on huolehtia siitä, että käyttäjä ohjataan esimerkiksi Googlesta oikeaan osoitteeseen, vaikka sivuston osoite olisikin muuttunut. Näin säilytetään vanhalla sivulla saavutettu hakukonenäkyvyys ja estetään kävijän eksyminen 404-sivuille. Uudelleenohjaustyypeissä on eroja ja niillä on myös oma merkityksensä hakukonenäkyvyydessä. Siksi kannattaakin olla tarkkana, minkä uudelleenohjauksen valitsee. Käydäänpä nopeasti tähän väliin vielä uudelleenohjausten erittäin lyhyt oppimäärä:
- 301-uudelleenohjaus > Pysyvä
- 302-uudelleenohjaus > Väliaikainen
- 303-uudelleenohjaus > Korvattu
Me huolehdimme Sinisellä Härällä sivuston uudelleenohjaukset Redirection-plugarilla, joka on ilmainen ja hyväksi todettu lisäosa sivuston uudelleenohjausten hallinnointiin. Redirectionilla pystytään toteuttamaan muun muassa ehdollisia uudelleenohjauksia ja saamaan logeja 404 erroreista sekä aktiivisista uudelleenohjauksista.
Polylang Pro
Kun sivustolle ei riitä yksikielinen toteutus, ovat käännöstyöhön tarkoitetut lisäosat, kuten Polylang korvaamaton apu. Polylang Pro-lisäosalla sivuston sisältöjen käännöstyöt onnistuvat helposti ja käyttölogiikaltaan yksinkertaisesti. Sinisellä Härällä monikieliset sivustototeutukset hoidetaan Polylang Prolla sen tarjotessa kattavat integraatiot myös Custom Post Typejen sekä ACF-kenttien käännöksiin.
Tilaa arvio verkkosivujesi nykytilasta
Hyvät verkkosivut tarkoittavat meille teknisesti ja visuaalisesti toimivia, mutta ennen kaikkea myyntiä tukevia kokonaisuuksia. Verkkosivut ovat monesti asiakkaan ja yrityksen ensimmäinen myyntikohtaaminen, eikä markkinoinnista saada kaikkea irti, mikäli sivusto ei tue mainonnan tavoitteita.