Blogi

#3minread: Kolme syytä tehdä avainsana­tutkimus

Avainsanatutkimus on tärkeä osa niin verkkosivuston sisältöä suunnitellessa kuin mainontaa aloittaessa. Tutkimuksella voidaan saavuttaa paljon hyödyllistä tietoa, mikä edistää palvelun tuottajan ja asiakkaan kohtaamista. Tavoitteena on optimoida sisältöä sekä mainontaa siten, että se tavoittaa toivottua kohderyhmää mahdollisimman hyvin. Avainsanatutkimuksessa mitataan yritystoiminnalle keskeisten termien hakumääriä ja kilpailua, sekä selvitetään, millä avainsanoilla kohderyhmän tavoittaa parhaiten. Alla kolme napakkaa syytä, miksi tehdä avainsanatutkimus.

1. Kysynnän selvittäminen palvelulle tai tuotteelle (hakukoneissa)

Yksinkertaisesti selitettynä avainsanatutkimuksen avulla saadaan selville palvelun ja tuotteen kysyntää hakukoneissa. Tutkimuksen avulla saadaan heti osviittaa, mikäli jollekin palvelulle on runsas kysyntä. Vastavuoroisesti tutkimuksen avulla nähdään myös, jos jotain termiä tai palvelua ei haeta sellaisenaan juuri ollenkaan. Tämä ei tietysti kerro absoluuttista totuutta kysynnästä, koska joillain aloilla palveluiden etsiminen hakukoneista ei ole relevanttia, vaan asiakkaat osoittavat kysyntänsä muuten. Tulosten avulla markkinointistrategialle on hyvä kuitenkin luoda suuntaa, kun saadaan selville mahdollisuuksia digitaalisen mainonnan puolella.

2. Sivuston sisällöntuottajalle saadaan selville oikeat termit

Hakukoneoptimointi ja sisällöntuotanto kulkevat käsikkäin. Uudesta palvelusta kirjoittaessa, on hyvä optimoida sisältöä juuri niille termeille, millä kuluttajat todellisuudessa palvelua hakevat. Hakukoneoptimoinnissa on merkitystä, että mikä on juuri se eksakti termi, millä kohderyhmäsi palvelua etsii.
Avainsanatutkimuksella saat relevanttia tietoa siitä, mikä on se termi, millä asiakkaat tuotetta / palvelua etsivät. Kun on tietoa käytetyistä termeistä, on helpompaa tuottaa sisältöä vaikkapa kosmetologille – käyttääkkö enemmän termiä kosmetologi vai puhekielinen kosmari?

Jatkuvalla tai säännöllisellä avainsanatutkimuksella saadaan ideoita olemassa olevan sisällön optimoimiselle. Trendit ja termit muuttuvat, ja voi olla, että palvelun termejä ja löydettävyyttä on syytä tämän myötä parantaa. Säännöllisestä avainsanatutkimuksesta saa myös ideoita täysin uudenlaisen sisällön tuotolle. Hakutermien joukosta voi nousta esiin esimerkiksi palveluntarjoajalle itsestäänselviä termejä, joiden avaamisesta olisi hyötyä kohderyhmälle.

3. Maksetun hakukonemainonnan kohdentaminen oikein

Maksettu hakukonemainonta on pelkästään fiksua kohdistaa heti alussa oikeille termeille. Siinä missä avainsanatutkimuksen perusteella optimoidaan sisältöä orgaaniseen näkyvyyteen, saadaan myös vertailua avainsanojen pärjäämisestä maksetussa mainonnassa – hakumäärien lisäksi arvioidut kilpailumäärät, arvioidut klikkihinnat ja termien vertailu keskenään auttavat mainosbudjetin optimoimista tehokkaammin oikeille urille alusta asti.

 

HÄRKÄVINKKI

Ei ole vain yhtä tapaa tehdä avainsanatutkimus, ja tutkimuksen laajuus sekä sisältö riippuu tekijästä ja tavoitteista. Mikäli sinulla on tarve sinun palvelusi kysynnän kartoittamiselle, niin laita meille viestiä ja kerro tavoitteistasi.

Jos pidit kirjoituksesta, kerro siitä muille!

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

Jos haluat lisää, tilaa uutiskirje!

Liity härkälaumaan

Haluamme ilmoittaa, että lähettämällä tämän lomakkeen, luovutat meille henkilötietojasi, joita säilytämme ja käsittelemme tietosuojaselosteen mukaisesti.