Blogi

15 vinkkiä visuaaliseen työkalupakkiin

Visuaalisen suunnittelun työkalut kehittyvät jatkuvasti, ja kynän ja paperin lisäksi käytössä on iso liuta erilaisia digityökaluja. Uusia työkaluja putkahtelee listalleni lähes viikottain, ja vaikka osa karsiutuu pois heti kättelyssä, jotkut pääsevät suoraan osaksi luottopakkiani. Listasin tähän muutamia omia lemppareitani, joita käytän lähes jokaisessa projektissa, riippuen toki aina työstettävästä asiasta.

Ohjelmistot

Adoben ohjelmistot on varmasti luonnollisin osa suunnittelijan työkalupakkia. Meillä säännöllisessä käytössä ovat Illustrator, Photoshop, Xd layoutien suunnittelua varten ja silloin tällöin myös InDesign taitto-ohjelma. Tällä hetkellä alamme sisällä porukka jakautuu hieman kahteen leiriin ohjelmistotarjoajien välillä, mutta me olemme toistaiseksi pitäneet kiinni Adobesta.

Toisinaan piirrän myös iPadilla, jolloin käytössäni on Procreate.

Automaatio värisuunnittelun tukena

Värisuunnittelu perustuu niin kutsuttuun väripsykologiaan. Värit ovat osa kulttuuriamme ja yhdistämme tiettyjä värejä tietynlaisiin tunteisiin ja tunnetiloihin, ja tätä tietoa hyödynnämme brändivärien valinnassa. Perusteet suunnittelulle lähtevät aina väriympyrästä, mutta onneksi nykypäivänä automaatio ja tekoäly ovat tulleet tähän myös avuksi.

Colormind.io on loistava työkalu väripalettien suunnitteluun. Jos visiossa on vain yksi tai kaksi väriä, mutta paletin täydentäminen on hankalaa, niin käännyn aina Colormindin puoleen. Se generoi minulle tekoälyllä yleisesti sopivaksi oppimiaan väripaletteja haluamieni värien ympärille. Ilmainen työkalu sisältää täysin valmiita paletteja (esimerkiksi teemoilla Amélie tai vesivärimaalaukset) sekä vapaan mahdollisuuden kokeilla yhdistelmiä erilaisilla pohjilla täällä http://colormind.io/bootstrap/.

Mikäli perusasiat väriympyrässä kaipaavat muistutusta tai kaipaan väriharmoniaan tarkkoja sävyjä, käytän apuna color.adobe.com-sivustoa tai vielä perusteellisempaa colordesigner.io-sivustoa. Myös paletton.com-sivustoa käytän joskus, ym. kolme palvelua ovat loppupeleissä melko samanlaisia.

Joskus, jos inspiraatio on täysin kadoksissa, selailen myös picular.co-palvelua, joka on omien sanojensa mukaan Google väreille. Palvelusta voit hakea vaikkapa sanalla ”bull”, ja tulokset näyttävät värejä, joita yleensä kuvahaussa vastaan tulevat kuvat sisältävät. Myös tämä palvelu pohjaa tekoälyyn.

Nyt kun saavutettavuus on ollut yhä useammin mielessäni saavutettavuusdirektiivin vuoksi, on pakkiini tullut lisää myös saavutettavuuden tarkistamiseen tarkoitettuja työkaluja. Näiden avulla tarkistan väripintojen ja erityisesti tekstin kontrastia. Käytössäni on sekä http://accessible-colors.com/ & http://colorsafe.co/.

Erilaisia värityökaluja minulla on pakissani eniten ehkä siksi, että värit ovat minulle visuaalisessa suunnittelussa kaikkein eniten lähellä sydäntä.

Kuvat

Mikäli kuvia ei ole saatavilla projektikohtaisesti, haen kuvia eri kuvapankeista. Kuvapankkeja olenkin listannut jo täällä postauksessa vuonna 2017 4+4 vinkkiä ilmaisista kuvapankeista.

Fontit

Fontit haen lähtökohtaisesti projekteihin joko Googlen fonttipalvelusta, tai Adoben fonttikirjastosta.

Erilaiset ”design systemit” ja ”cheat sheetit”

Design systemejä, eli suunnitteluohjeistuksia löytyy verkosta suuri kirjo, ja näistä minulla ei ole vakiintuneita suosikkeja. Googlen Material Designia kurkin kuitenkin säännöllisesti ja käytän suunnittelun tukena erilaisia lunttilappuja, kuten uxesign.cc:n nappien suunnitteluun keskittyvää.

Mikäli visuaaliset työkalut kiinnostavat, mutta niiden käyttöön tarvitset silti apua, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä. Tarjoamme verkkosivustojen suunnittelun lisäksi laajoja visuaalisen suunnittelun ja graafisen suunnittelun palveluja.