Blogi

Black hat SEO – Spam-linkkejä ja hyökkäys digitoimistoja vastaan

LinkedInissä tuli jokin aika sitten esiin, että Sinisen Härän ja monen muun suomalaisen digitoimiston sivustolle on ohjattu suuria määriä linkkejä. Yleensähän linkit ovat hakukonenäkyvyyden kannalta hyvästä, eikö vain? Tässä tapauksessa ainakaan tarkoituksenmukaisesti ei.

Ilmeisesti joku hyviä hakukonesijoituksia havitteleva toimisto on jostain kumman syystä päättänyt hyökätä näitä kaikkia linkkispämmäyksen kohteeksi joutuneita toimistoja vastaan.

Käytännössä linkkejä on todennäköisesti ostettu ja ohjattu kilpailevien toimistojen sivustoille. Linkkien tarkoitus on näyttää huonolta Googlen ja muiden hakukoneiden silmissä ja sitä kautta heikentää toimistojen hakukonenäkyvyyttä, jolloin linkkejä ostaneen toimiston SERP-tulokset (Search Engine Results Page) puolestaan paranisivat.

Linkit tulevat erilaisilta roskasivustoilta ja ovat meidän ja ilmeisesti muidenkin kohdalla olleet pääsääntöisesti no-follow-linkkejä. Samat käytännöt pätevät eri aloilla ja avainsanoilla, mutta tässä tapauksessa ankkuriteksteissä on käytetty pääsääntöisesti hakukoneoptimointiin ja markkinointitoimistoon liittyviä termejä.

Rel=”nofollow”-attribuutti lisätään yleensä automaattisesti blogien kommenteille ja muille vastaaville avoimille kentille, joihin voi suhteellisen helposti lisätä linkkejä. Google myös ohjeistaa käyttämään no-follow- tai sponsored-tagia esimerkiksi maksettujen linkkien yhteyksissä.

Mitä Google sanoo? Vaikuttavatko no-follow-linkit hakukonenäkyvyyteen?

Suurin osa näistä spam linkeistä on merkitty no-follow-tagilla ja Google itse sanoo käsittelevänsä niitä samalla tavalla kuin linkkien hylkääminen -työkalun (disavow backlinks) kautta syötettyjä linkkejä. Googlen mukaan no-follow-linkit eivät siis edes vaikuta hakukonenäkyvyyteen.

Googlen John Mueller kommentoi asiaa pariinkin otteeseen sanoen:

”…having links (even a large number of them) with rel=nofollow pointing to your site does not negatively affect your site. We take these links out of our PageRank calculations, and out of our algorithms when they use links.”

No-follow-linkkien vaikutus hakukonenäkyvyyteen tilastollisesti

Aiheeseen liittyen on tehty useampikin case study ja niiden tulokset ovat osittain ristiriidassa Googlen kertoman kanssa. On todettu, että myös no-follow-linkit nostavat näkyvyyttä siirtämällä link juicea sivustolta toiselle. Tämähän pätee tietysti niin hyvässä kuin pahassa. Kyseinen linkattu SEM-Rushin case study käsittelee no-follow-linkkejä eri näkökulmasta, tietoisessa näkyvyyden nostamisessa, mutta sama periaate pätee.

“…see what we discovered in our study about rankings and how backlinks are affecting them, and I promise you will look at nofollow links in a totally different light.”

– Adam White, SemRush

Olen itse yleensä aika kriittinen vastaaviin tutkimuksiin liittyen, sillä niin moni eri tekijä vaikuttaa SERP:iin ja on vaikea todentaa, onko asioilla todellinen yhteys. En siis sano, että tämän yhden case studyn perusteella uskon, että no-follow-linkit vaikuttavat hakukonenäkyvyyteen. Pointtini tässä on se, että haluan herättää ajatuksia siitä, vaikuttavatko no-follow-linkit hakukoneoptimointiin vai eivät. Suoraa 100-prosenttista vastausta tähän valitettavasti tuskin on, jos ei halua tyytyä Googlen uskomiseen.

Mitä Sininen Härkä tekee no-follow-linkeille?

Sanon aina asiakkaille, että Googlea ei kannata edes yrittää huijata. Mieti, millaiset resurssit Googlen kokoisella korporaatiolla on algoritmien kehittämiseen ja kuinka monta ihmistä (ja konetta) työskentelee estääkseen verkon väärinkäyttöä. Sanoisin, että tällaiset asiat huomataan Googlen toimesta ja niihin reagoidaan sen mukaisesti – ainakin aikanaan.

Sininen Härkä ei aio siis tehdä no-follow-linkeille mitään – paitsi kirjoittaa aiheesta artikkelin.

Sitten taas spam-linkit, joissa ei ole no-follow-tagia, kannattaa ilmoittaa linkkienhylkäämistyökalun avulla Googlelle. Tämän kanssa kannattaa olla varovainen eikä ilmoitella linkkejä huvikseen. En suosittelisi ns. turhien linkkien lisäämistä tälle listalle, vaan ainoastaan selkeästi spam-tarkoituksessa tehdyt linkit.

Jos haluat lukea tarkempia ohjeita aiheesta, Google on julkaissut tietoa viittaajan linkkien hylkäämisestä. Muistathan, että Google kuitenkin sanoo käsittelevänsä no-follow-linkkejä samalla tavoin, kuin ne olisi syötetty disavow-työkalun kautta.

Jos haluat sparrailla asiasta tai kertoa oman näkemyksesi, kommentoi ihmeessä alle tai laita viestiä!