Blogi

WordPressin Gutenberg-editori tekee sivuston muokkaamisesta vaivatonta

Muutama vuosi takaperin WordPress 5.0:n yhteydessä julkaistiin runsasta keskustelua herättänyt lohkoeditori Gutenberg. Tämän kirjapainokeksijä Johannes Gutenbergin mukaan nimetyn lohkoeditorin vastaanotto oli alkutaipaleilla suhteellisen varauksellista, minkä vuoksi moni sivustokehittäjä latasi sivustoilleen perinteisen WordPressin Classic Editorin.  

Kehitysaskelten myötä näppärän Gutenbergin lohkoeditorin suosio on kuitenkin kasvanut uusiin sfääreihin, ja sen edut on huomattu myös Sinisellä Härällä. 

Mikä Gutenberg on ja mitä hyötyä siitä on? 

Gutenberg on lohkoihin perustuva sisältöeditori, joka mahdollistaa sivun visuaalisen muokkaamisen suoraan WordPressin sivumuokkaimessa. Lohkoeditorin ansiosta lopputuloksen näkee heti sivua muokatessa, mikä tekee työskentelystä ketterämpää ja sisällön syöttämisestä vaivattomampaa.  

WordPressin perinteisellä Classic Editorilla voi lisätä otsikoita, tekstiä, linkkejä, kuvia ja videoita yhteen pötköön ilman sen suurempia muotoilumahdollisuuksia. Gutenberg puolestaan avaa mahdollisuudet melkeinpä minkä tahansa sisältölohkon lisäämiseen yhteen tai useampaan sarakkeeseen ja tarjoaa päälle vielä kattavat visuaaliset muotoilumahdollisuudet. Melko helppoa ja käyttäjäystävällistä, eikö totta? 

Sisältökokonaisuus, joka rakentuu lohkoista 

Lohkot (engl. block) ovat olennaisin erottava tekijä Gutenbergin ja Classic Editorin välillä. Lohkot ovat Gutenbergistä löytyviä valmiita elementtejä, joiden avulla sivun sisältö pystytään rakentamaan modulaariseksi pala kerrallaan.  

Kuten aiemmin jo mainitsin, sisältölohkoja on saatavilla laajassa skaalassa ja niitä voi muotoilla visuaalisesti hyvinkin vapaasti. Gutenberg mahdollistaakin sivujen ja sisältöjen yksilöllisen tyylittelyn, toisin kuin Classic Editorin lukittu sivupohja.  

Gutenbergiin on saatavilla useita valmiiksi tyyliteltyjä lohkoja vaikkapa kuvan ja tekstin, useamman sarakkeen tai CTA-painikkeiden lisäämiseksi. Lohkoja voi myös rakentaa itse uudelleenkäytettäviksi lohkoryhmiksi useammasta valmiista lohkosta.  

Uudelleenkäytettävät lohkot ovat oman kokemukseni mukaan superhyödyllisiä sisältöä lisätessä. Rakennettuasi lohkoryhmän kerran voit käyttää sitä vaivattomasti myös sivuston muilla sivuilla.  

Uudelleenkäytettävät lohkot taipuvatkin moneksi, sillä niitä voi käyttää joko toistuvana saman sisältöisenä elementtinä tai pohjana samaa ulkoasua mutta eri sisältöä näyttävälle osiolle. Tämä ominaisuus säästää aikaa ja malttamattomamman hermoja! 

Tavoitteena vaivattomampi sisällön syöttäminen 

Gutenberg tekee sisällön lisäämisestä eittämättä vaivattomampaa ja käyttäjäystävällisempää. Me Sinisellä Härällä haluamme panostaa verkkosivutoteutuksissamme siihen, että niin pienet kuin vähän suuremmatkin sisällön lisäämiset on tehty asiakkaallemme helpoksi toteuttaa itse.  

Vaikka lisäosatyökalupakkiimme kuuluu jatkossakin vahvasti Advanced Custom Fields, olemme olleet enemmän kuin innoissamme Gutenbergin tarjoamista mahdollisuuksista, joiden avulla pystymme tekemään sisältöjen lisäämisestä entistäkin joustavampaa ja helpompaa. Jos haluat kokeilla Gutenbergiä, voit tehdä sen täällä 

Classic Editorista Gutenbergiin siirtyminen 

Onko sivustollasi vielä käytössä Classic Editor, mutta Gutenbergin mahdollisuudet alkoivat kutkuttamaan? Ennen kuin hyppäät päivittämään editoria uuteen, on hyvä ottaa huomioon muutama seikka. 

Ensinnäkin varmista, että sivuston teema ja lisäosat ovat yhteensopivia Gutenbergin kanssa. Lisäksi sivu olisi hyvä testata kehitysympäristössä Gutenbergin kanssa ja varmuuskopioida ennen editorin vaihtoa. 

Jos sivustosi on muutenkin päivitystä vailla, ota meihin yhteyttä. Gutenbergiin siirtyminen onnistuu nohevasti sivustouudistuksen yhteydessä. Me huolehdimme sivustouudistuksen lisäksi Gutenbergin käyttöönotosta sekä opastamme sinut lohkoeditorin sujuvaan käsittelyyn käyttökoulutuksen yhteydessä. 

Jos pidit kirjoituksesta, kerro siitä muille!

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

Jos haluat lisää, tilaa uutiskirje!

Liity härkälaumaan

Haluamme ilmoittaa, että lähettämällä tämän lomakkeen, luovutat meille henkilötietojasi, joita säilytämme ja käsittelemme tietosuojaselosteen mukaisesti.