Blogi

Älä käytä Internet Exploreria

Moni meistä ennen 2000-lukua syntyneistä on päässyt tutustumaan internetin maailmaan jo sen alkuaikoina. Muistamme Applen pienet putkinäyttö-tietokoneet, Windows 95 -käyttöjärjestelmän ja ennen kaikkea juuri tuon nettiin pääsyn mahdollistavan verkkoselaimen, Internet Explorerin (nyt ei kuitenkaan lähdetä Mosaicin ja Netscapen suuntaan, sillä jonnet ei muista). Microsoftin luoma, Windows-käyttöjärjestelmän mukana toimitettava verkkoselain ”IE” on ollut käyttäjien suosiossa 90-luvun lopulta alkaen, ja on pitänyt valta-asemaa käytetyimpänä selaimena vielä tämänkin vuosikymmenen puolelle saakka.

Microsoft: Internet Explorerin käyttäminen kannattaa lopettaa

Viimeistään nyt on kuitenkin oikea hetki luopua tuosta, parhaimmillaan jopa 95 % markkinoista vallanneesta selaimesta. Tietoturvaan erikoistunut, Microsoftin sovelluksista vastaavan yksikön edustaja Chris Jackson kehottaa yhtiön virallisessa blogissa olemaan käyttämättä Internet Exploreria oletusselaimena. IE ei tue uusia verkkostandardeja, eikä Jackson kutsu tätä enää edes verkkoselaimeksi, vaan ”yhteensopivuusratkaisuksi” – isku IE:tä vastaan tulee siis myös jo itse sen kehittäjäyhtiöltä.

Internet on muuttunut kymmenen vuoden aikana nopeasti, ja tänä aikana hiipunutta IE:tä on arvosteltu jo pitkään sen tietoturvapuutteista. Microsoft on itsekin luopumassa tämän aktiivisesta kehittämisestä, sillä selaimen toisiksi uusimman version tuki loppuu vuoden päästä, eikä vanhoja versioita enää päivitetä. Myös Internet Explorerilla käytettävät sivustot ja sovellukset vähenevät koko ajan, kun valtaosa kehittäjistä testaa niiden toimivuuden vain ns. moderneilla selaimilla, joihin IE ei kuulu.

Tilastoja selainten käytöstä

Suomessa IE:n ohi vuonna 2012 noussut ja Mozilla Firefoxin johtoaseman v. 2013 vienyt Google Chrome on tälläkin hetkellä maailman suosituin sekä desktopilla että mobiilissa Net Marketsharen tilastojen mukaan. Microsoft siirtyi itse Windows 10 -käyttöjärjestelmän myötä vuonna 2015 uuteen kehittämäänsä selaimeen, Edgeen, mutta tämä ei ole saavuttanut samanlaista laajuutta kuluttajien keskuudessa IE:n tai Chromen lailla. Myös vuonna 2004 julkaistu Firefox on saanut kannatusta etenkin 2000-luvun puolenvälin jälkeen, ja on edelleen pöytäkoneilla maailmanlaajuisesti kolmanneksi suosituin selain. Suomessa Firefoxin markkinaosuus on ollut kaikista suurimmillaan ja selain onkin ollut maassamme käytetyin 2010-luvun taitteessa. Mobiilissa sekä Suomen tilastoissa (kaikki alustat) ohi on kiirinyt macOS-käyttöjärjestelmän oma Safari-selain, jonka korkea käyttöprosentti viittaa Applen puhelimien suureen määrään.

Vaihda IE turvalliseen ja moderniin selaimeen

Päivitys- ja tietoturvapuutteista huolimatta Internet Explorer on silti useiden selaajien käytössä, mutta Microsoftin kehotus sen käytön lopettamisesta saa mitä luultavimmin sen käyttöprosentit pian notkahtamaan entisestään. Me Sinisellä Härällä emme myöskään suosittele IE:n käyttöä, ja Jacksonin ”Vaarat Internet Explorerin käyttämisessä oletusselaimena” blogiteksti avaa syitä lisää, miksi.

Vuosia joy-stickiemme taustalla pelittäneestä selaimesta on nyt siis syytä luopua, mikäli sitä ei vielä ole tehnyt. Tilalle otettavan, itselle parhaan selaimen valinta riippuu pitkälti omista käyttötarkoituksista ja taustalla pyörivästä käyttöjärjestelmästä. Voimme kuitenkin vinkata, että esimerkiksi Chrome ilmoittaa osoitekentässään sivuston turvallisuudesta värillisen lukon lisäksi myös tekstimuodossa – käyttäjälle tämä on tärkeä ominaisuus, mutta turvaamattomalle sivustolle haaste. Voit lukea SSL-sertifikaatista ja sivuston turvaamisesta lisää blogitekstistämme.

Härkävinkki

Google Chrome -selaimessa voit pelata Dinosauruspeliä, mikäli selain ei pääse yhdistymään verkkoon. Tällöin virheilmoituksen yläpuolelle pöytäkoneella sekä mobiilissa ilmestyy dinosaurus, jota voi liikuttaa välilyöntiä klikkamalla, tarkoituksena hypätä vastaan tulevien kaktusten yli mahdollisimman pitkään. Peli loppuu, kun verkkoyhteys alkaa taas toimia.

Jos pidit kirjoituksesta, kerro siitä muille!

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

Jos haluat lisää, tilaa uutiskirje!

Tiia

Tiia

Tarkka oikeinkirjoitusfanaatikko Tiia vastaa junnudevaajan roolissa verkkosivustojen teknisestä toteutuksesta ja muutostöistä. Saittien ylläpito sekä hosting-puoli kuuluvat myös tämän elokuva- ja musadiggarin repertuaariin. Pienen pieni perfektionismi on kilpaurheilutaustan peruja. Verkkosivutoteutuksissa Tiia fiilistelee eniten kauniita värejä, näyttäviä valokuvia ja selkeää käyttöliittymää.

Liity härkälaumaan

Haluamme ilmoittaa, että lähettämällä tämän lomakkeen, luovutat meille henkilötietojasi, joita säilytämme ja käsittelemme tietosuojaselosteen mukaisesti.

Moikka, lue myös meidän uusimmat artikkelit!